Номинираме проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС

Увеличават бройките във ВУЗ за българи от чужбина
2
Номинираме проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Правителството издигна кандидатурата на проф. Евгени Танчев за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз.

Кандидатурата е съобразена с изискванията, които се поставят пред претендентите за заемане на тази длъжност, а именно – да са личности, които представят всички гаранции за независимост и които отговарят на всички условия в своите държави за заемане на най-висшите съдебни длъжности, или които са юристи с призната компетентност. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Евгени Танчев е професор по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", в НБУ и в УНСС и е един от водещите специалисти у нас в тази област. Роден е през 1952 г. Завършил е Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Бил е негов заместник декан (1985-1989 г.) и декан (1989-1991 г.), както и ръководител на катедрата по конституционно право в ЮФ от 2000 г. до 2003 г. и от 2013 г. досега. Бил е ръководител на катедрата "Jean Monnet" в НБУ и гост-професор в Католическия университет на САЩ във Вашингтон и в Университета във Вирджиния.

Работил е като старши експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание, председателствал е Правния съвет към президента на Република България (2002-2003 г.), до 2009 г. е бил съдия в Конституционния съд, а в периода 2009-2012 г. – и негов председател.

От 2006 г. досега е член на Венецианската комисия към Съвета на Европа за демокрация чрез право, а през периода 2013-2015 г. е неин вицепрезидент. Председател е на Обединения комитет за конституционно правосъдие на Венецианската комисия и член на бюрото на Комисията за демокрация чрез право и на секретариата на Световната конференция за конституционно правосъдие. Член е на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана.

Проф. Евгени Танчев е автор на стотици публикации, учебници и книги, свързани с конституционното право, парламентаризма и защита на човешките права. Носител е на редица международни награди и отличия.

С друго свое решение правителството реши да се увеличат осигурените от българската държава места във висши училища за обучение на наши сънародници от чужбина в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" от 400 на 1000. Също така, вече 20 висшисти от българската диаспора ще могат да се обучават за образователна и научна степен "доктор" при 12 досега.

Актуализацията на постановлението на МС е породено от трайната тенденция на увеличаване броя на кандидат-студентите поради повишен интерес към обучение в българските висши училища на нашите сънародници от държави с традиционни български общности (Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и др.), както и от други страни.

Министерство на образованието и науката ежегодно осигурява до 15 места за приемане на студенти, субсидирани от държавата, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература и за първенците на випуски от 12 средни училища в райони с компактно население от българската народност в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
N. S. преди 8 години
След като получа поредната заплаха, ми се казва:- Много поздрави от Боряна Мусева.Не мога да разбера докога ще продължава този кошмар. Ако се случи още веднъж, ще подам жалба, защото Боряна Богданова Мусева доста прекали с проследяването. Уведомила съм ректора на Алма Матер и декана на Юф проф. д-р Сашо Пенов.
1
0
 
0
 
! Отговори
N. S. преди 8 години
В Юридическия факултет в Алма Матер има преподавател-престъпник-Боряна Мусева.Повече от 5 г. н-р съм преследвана незаконно от подставени лица на доц. д-р Боряна Богданова Мусева, която успя да стане преподавател в Юридическия Факултет при Софийския Университет "Св. Климент Охридски".Праща ми разни подлеци, които ме обиждат и заплашват, но не ме е страх. Не познавам тази жена и не знам какво иска. Много е неприятно, когато знам, че ме следят, но това е.Незаконното проследяване е наказуемо.