На сергията - студенти! По 50 лв. бройката…

В почти всички университети има свободни места след 3-то класиране
9 авг 2016 07:00,
70
На сергията - студенти! По 50 лв. бройката…
Снимка: в."Труд"

До неотдавна младежи си купуваха следването, а днес университети предлагат пари, за да си осигурят студенти. Мизата е 50 лв. за всеки, успял да убеди някой ”в подходяща възраст” да подаде документи за следване.

Заради демографската криза и надпреварата на вузовете да заявяват все по-големи държавни поръчки и тази година остават стотици незаети места. Затова висшите училища са тръгнали на лов за студенти, използвайки различни хватки.

Още по темата
В Аграрния университет (АУ) в Пловдив гръмна голям скандал, след като деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов обеща по 50 лв. премия на всеки преподавател, служител или настоящ студент, който доведе мераклия да учи редовно обучение и успее да го запише, съобщи "Труд".

Деканът пише в свой мейл, че "отново са осигурени средства от анонимен спонсор за награда" и че "ситуацията с кандидатстудентската кампания през тази година е драматична". Затова приемът на документи щял да продължи без прекъсване чак до края на октомври.

От електронното писмо става ясно, че към момента във факултета са се записали 67 редовни студенти, а бройките са 204, т.е. под 1/3. Затова доц. Красимир Михов призовава своите колеги и цялото "аграрно войнство" да потърсят сред близки и познати хора в подходяща възраст, да ги агитират да подадат документи за специалностите във факултета – лозаро-градинарство, хидромeлиорации и декоративно градинарство, и лично да ги придружат до комисията.

След записването "лобистите" трябва да предадат трите имена на новия първокурсник и ЕГН-то му в деканата, защото ”това е единственият начин да персонифицираме приноса на всеки и съответно да бъде поощрен за положените усилия“.

Преподаватели, запознати със ситуацията във вузовете ни, прогнозират, че догодина мизата може да скочи двойно и дори тройно, тъй като на много от университетите ще се наложи да закриват специалности. Друга масова практика е даването на комисиона на фирми, които набират студенти от чужбина – предимно от Гърция и Турция.

В почти всички университети има свободни места след третото класиране. В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" се търсят 66 за редовно обучение в направленията "Филология", "История" и "Религия и теология".

В Шуменския университет "Еп. Константин Преславски" има свободни места в 39 специалности. Затова вузът приема документи на кандидат-студенти до 12 август включително и в същия ден е обявен изпит.

В Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов имат вакантни още 562 места. От ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" отчитат 90% заетост на обявения прием, има свободни единични бройки в неатрактивни специалности. От СУ "Св. Климент Охридски" съобщиха, че в началото на септември ще кажат колко са свободните места.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
chitatel преди 7 години
Tozi priiom e zaimstvan ot sredoto obrazovanie. V srednite uchilishta davat premiq na vseki uchitel , koito e dovel uchenik i poricavat vseki, koito ne e imal uspeh v tarseneto na uchenici, za da se zapalnqt paralelkite. Stava strashno. Vsichki obqvqvat mesta, a jelaeshti nqma.
29
0
 
17
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Закривай....закривай скапаната държава...майната му на ПРЕМИЕРА да си търси друга нещасника...
28
0
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Принципно технологията на хляба не би трябвало да е месар (макар че може и това да прави) а да може да организира производството на един хлебозавод да речем, или завод за тестени изделия. Сега доколко е качествено образованието е друг въпрос. Факт е че има много излишни специалности, а много от другите са ненужно раздути. На никого не са му нужни всички икономисти които излизат от УНСС, Свищов и още един куп знайни и незнайни свободни университети и колежи...
27
1
 
4
 
! Отговори
От знаещите преди 7 години
В началото на миналия век в София е имало Политехника - университет, под шапката на който са били всички технически специалности. Сега са нароени - вижте ги колко, приемат по 100-150 човека на година, включително Стопанските или Икономическите им факултети и също толкова е числото на администрацията и различните ръководства. По същата логика - колко академии по изкуствата - театрална, художествена, кино и така нататък. Ами да ги обединят в една Арт-академия и ето ти по-малко персонал и ръково
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не се сеща, че в едни години се раждаха малко деца и е нормално да няма голям брой студенти.
25
0
 
21
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@2@@ преди 7 години
Каква демографска криза ?! Населението на България расте! Каква безработница , каква бедност и ниско покупателна способност?! - Няма такова нещо! Икономиката ни е стабилна, в това ни убеждават Борисов и хората на власт, а Меркел ни дава за пример...Ние сме добре, а гърците са зле, нищо че самите гърци се молят да не станат добре като в България
24
10
 
6
 
! Отговори
майорски преди 7 години
ами те тези университети бяха планирани по соца за 9 милионно население ....... сега я има 5 милиона я нямаме ...говоря не за българи като цяло а в население в страната ...след Швеция и Финландия сме най рядко заселената европейска територия ! да не говорим че половината от населението в България е без средно образование ... или ако има такова то качеството му се равнява на някогашното по социялизма основно .това е то Европа ..Демокрация .Либерализъм ! и лошото е че по лошо ще става ...
23
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато се плаща на глава, ще се произвежда ***. Някой ще ми обясни ли хилядите *** специалности дето ги пуснаха за какво са? И защо за монтьор, секретарка, техник, бояджия и т.н се изисква висше образование и 1000 други неща
22
1
 
25
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
IСкоро ще започнат направо от махалите да ги записват. Достатъчно условие ще е да разбират що годе Български. То и за завършилите магистри важи същото. Да разбират що годе Български. Важното е на преподавателите ,които също разбират що годе Български , да им бъдат подсигурени заплати ! По мое време с тези знания с които сега се завършват магистратури, не можеше и основно образование да завършиш. Да не говорим за откровено купените дипломи и Калинките из властта.България се опростачва !
21
3
 
2
 
! Отговори
Плревнелиев преди 7 години
нали има нови европейци!бежанцида ги записват да учат
20
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма смисъл да се учи висше в България. Полза никаква: не получаваш повече пари после; докато си учил другите са изкарвали пари а ти харчиш за следване; като завършиш и започнеш работа началникът ти ще е някой не-висшист; и т.н.
19
1
 
7
 
! Отговори
??? преди 7 години
500 свободни места след трето класиране. Като се има предвид че паралелките са по 30- тина души ,питам се колко ли паралелки са обявили в един неголям университет?
18
1
 
23
 
! Отговори
Никола Иванов преди 7 години
Не помните по времето на орешарски как декана на УНСС призова студентите на които не им харесва в България да емигрират? Явно някой го е чул в крайна сметка...
17
8
 
10
 
! Отговори
aa1830 преди 7 години
2016-18=Жан Виденов (за тези, които се сещат)
16
0
 
22
 
! Отговори
Университетите дават преди 7 години
парична премия за всеки доведен студент, за да се спасят от закриване и да не загубят доходите си.БАН по същите причини, преди 20-ина години обмисляше да въведе платени докторантури - плащаш зачисляват те,после взимаш научната степен, но БАН няма ангажименти да те назначи.Но после прецениха, че нарояването на доктори ще заплаши осигуреното съществуване на родата им - де да знаеш дали, след като се пенсионираш,някой от тези д-р няма все пак да проникне в БАН и да стане конкурент на детето ти?
15
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕдинНе е само племеника ти, на много други им се отвориха очите, че няма смисъл да прахосват тук няколко години, за образование, което никой и никъде не признава.Способните и желаещите да получат качествено образование заминават още след 8-ми клас. Познайте дали някой се връща...
14
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като се сетя, че на времето кандидатствах в Свищовския и във ВИНС и първата година не успях в нито единия да вляза в желаната специалност, а на следващата с 5,70 на приемен изпит влязох във ВИНС. Сега даже изпит няма, навсякъде по документи и то май само който не е подал, той не е станал студент.
13
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 7 години
До демографска криза"Има демографска криза.Сметката не ни излиза."Рече буля Кристалина,дойде, мина и замина.
12
1
 
23
 
! Отговори
BG преди 7 години
Ха, ха - за тоя от Аграрния съм сигурен че е някой дърт комунист - само те имат такъв начин на мислене. Значи, вместо да осигури спонсор да поднови материалната база, да направят нови лаборатории и да купят нова техника за студентите че да могат да преподават качествено и да излизат добри специалисти, какво правят другарите - плащат за БРОЙКА студент. Т.е куцо, кьораво, сакато, изкарало 2+ на матурата - студент. Да могат дъртите професори да си четат лекцийки от средата на миналия век !
11
6
 
27
 
! Отговори
До Демографска криза преди 7 години
Много малко са хората, които си дават сметка, че най-големите поразии, предизвикани от 45-те години социализъм дават в днешно време най-страшните си резултати:- окончателно забравени земеделски традиции /които са ни хранили/,- убийствено спиране и съсипване на естествени път на европейското ни развитие във всички области,- катастрофална демографска криза при градивното население,- най-напред внос от чужбина, а после ударно развъждане и толериране на същества, чийто жизнен идеал е мързелът!