Криза за студенти: 3000 свободни места във ВУЗ-овете

В СУ няма кандидати дори за право и публична администрация
8 сеп 2016 07:00,
133
Криза за студенти: 3000 свободни места във ВУЗ-овете
Снимка: архив "Булфото"
Университетите в България са в криза за студенти. Кандидати няма дори и в най-елитните висши учебни заведения като Софийския университет, УНСС, Техническия университет и други, където е обявен допълнителен прием.
 
Свободните места в държавните университети в момента са над 3000, пише "Монитор".
 
"Няма откъде да внесем деца", коментира шефът на Съвета на ректорите и ректор на Минно–геоложкия университет проф. Любен Тотев. Той смята, че причина за тенденцията с незаетите места в университетите с демографския срив и избора на младежите да учат зад граница. 
Още по темата
Проф. Тотев обясни, че най-добрите заминават за чужбина, като това понякога било избор по инерция, защото висшето образование у нас също било качествено. Той прогнозира, че незаетите места ще продължат да са проблем и през следващите около пет години.
 
1086 са незаетите места в Софийския университет. При обявен прием от 4552 места за държавна поръчка това означава, че близо една четвърт от местата са свободни. Незапълнен е план-приемът дори за специалности като право, международни отношения, политология, публична администрация и др.
 
Срокът за кандидатстване в обявения допълнителен прием в Софийския университет е от 7 до 14 септември. За влизане в Алма матер младежите могат да се състезават както с оценка от конкурсен изпит в СУ или матура, така и с оценка от изпит, положен в друг държавен ВУЗ.
 
Същото правило важи и за УНСС. Там свободните места са 193 при обявен план-прием от 4090 първокурсници, съобщиха от икономическия университет. Продължава и записването в Техническия университет в София, където свободните места са 96 при предварително обявен прием за 2283 студенти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
6
 
14
 
! Отговори
ели преди 7 години
никой не взема предвид че сега кандидатстват набор '97 - родените през Виденовата зима и тн - ми то тогава раждаемостта беше най-малка.....Освен това университетите никога не правят квоти по специалности спрямо търсенето на пазара на труда и така произвеждат безработни.....
90
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами върнете едновремешната бройка на вузовете.Днес не стига,че няма деца,но и само в село Таратайкино не е открит университет.По-малко вузове,по-добър подбор на студенти,по-малко ,но отбрани преподаватели и така със сигурност ще вдигнете качеството на образованието.
89
2
 
13
 
! Отговори
бг соросоид преди 7 години
кво да правят тука -няма работа ! всичко гледа да краде .....БЯГАЙТЕ ДОКАТО МОЖЕТЕ !
88
0
 
7
 
! Отговори
Pa zar преди 7 години
Da zatvariat sergiite togava...:-)
87
1
 
12
 
! Отговори
ПЕНЕВ преди 7 години
До DiesIrae : ПРАВ СИ ,НО АКО НАПРАВЯТ ПРИМЕРНО 30% СЪКРАЩЕНИЯ В АДМИНИСТРАЦИИТЕ , КОЙ ЩЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ И БИВШИТЕ СЕДЕСАРИ ,ДЕТО СЕГА НИ "УПРАВЛЯВАТ" ? ЩЕ ВЗЕМАТ НАЙ МНОГО 12 % ПРИ КАКВИТО И ДА СА ИЗБОРИ.АМИ ,ДАЛАВЕРИТЕ КОИТО СЕ ВЪРТЯТ В ТЕЗИ СРЕДИ. ПАРИЧКИТЕ ОТ ЕС-СЕГА 10-15 % ОТИВАТ ЗА РУШВЕТИ В МИНИСТЕРСТВАТА . ИНАЧЕ ,НЯМА ОДОБРЕНИЕ НА ПРОЕКТИ-КМЕТОВЕТЕ ЩЕ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ.МНОГО Е ВЪРЗАНА РАБОТАТА ,ПРИЯТЕЛ.
86
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...най-добрите заминават за чужбина, като това понякога било избор по инерция, защото висшето образование у нас също било качествено"Смех, смех, смех!!! Вица на деня! Какво му е качественото, като събирате студенти, дето нямат успех, на изпит не се явяват. Качествено било! *** и пульо става студент, после що не ставали кадрите! Докато държавата субсидира на калпак, така ще е !
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
мдааа...пишман-експерта Орешарски и той е преподавателпреподава "криене по задни входове" и "КОЙ предложи Пеевски"
84
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами открийте още 20 университета, че сегашните 50 са малкои пак се чудете защо няма студентималоyмници
83
1
 
42
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Как няма да има криза за студенти, като броя на университетите непрекъснато расте, всякакви пишман преподаватели и непризнати професори се надпреварват да откриват университети и да печелят на гърба на студентите. Онзи *** Жан Виденов, дето фалира банките през 96-та и той преподавател, Сашо апашо дето окраде Кремиковци бил професор....не е чудно защо нашите университети са последниБългария има население 7 милиона души и 51 университетаАвстрия има население 8 милиона души и 12 университета
82
4
 
10
 
! Отговори
жеко преди 7 години
даже и мюмюн, мехмед, али и гюлджан се усетиха че е по добре да се учи на вънка
81
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Е какво се чудят университетите! Колко средни училища затвориха през последните 10 години?! Нямаше ученици, сега няма да има и студенти! Нарича се демографска криза.
80
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За проблема виновни са самите ВУЗОВЕ, които се бориха за автономия. 90 % от тях са излишни. На времето бяха три икономически ВУЗА и приемът бе в борба 30 човека за едно място. Сега се търсят двойкаджии за прием стига да могат да плащат таксите. Никой не го е еня тези "Студенти" къде ще работят. Лошото е че такива специалисти ще ни оперират след някоя година.
79
0
 
16
 
! Отговори
чоека преди 7 години
60 университета има това що не го споменавате в Израел са 8, по население са колко нас! Извода е че сме 7,5 пъти по умни от евреите. Като часни фирми са у нас и не източват ДДС от държавата, а субсидии и мозъци. Плюя на образователната система и некадърниците, къде са там. С 2ка се влиза в наш университет, Горд съм, че съм българин, добре, че са починали дейците на българското възраждане, щото ще се обърнат в гроба.
78
0
 
32
 
! Отговори
МАЙНА преди 7 години
Къде да запиша мозъчна хирургия , щот си купих тесла.
77
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демографската криза някой отчита ли я?Тази година кандидат-студентите са от годината с най-ниска раждаемост.Не стига,че са малко,ами и още след завършването повечето от тях стегнаха куфарите и напуснаха бг.
76
2
 
22
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Е не може във всеки град да има университет... България е страната на абсурдите. Веднага се сещам за "УНИВЕРСИТЕТА В БОТЕВГРАД" и припадам.
75
0
 
23
 
! Отговори
Искрен преди 7 години
Абсолютно съм съглсен с мнението на 91 - университети превърнаха образованието и науката в бит пазар и кокошкарско печалбарство, никаква мисъл, никаква устойчивост, никаква връзка с нуждите на бизнеса и икономиката...липсвали им 3000 студента, според мен 3000 се спасиха от това да са безработни висшисти
74
2
 
15
 
! Отговори
р преди 7 години
Не са виновни хората ,а т нар учени в университетите ,които превърнаха науката в бит пазар ,а образованието в необразование .
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Криза за студенти: 3000 свободни места във ВУЗ-овете...Не е криза във ВУЗ-овете!!!Това е криза в държавата, криза в държавността и от там криза в образованието.Вижте само какви типове управляваха образованието през последните години и до ден днешен. Вижте какви са резултатите от техните измислени "реформи".По времето на Тодор Живков, Unesco обяви българското средно образование на второ място в света по ефективност.А сега то къде е?Затова хората си пращат децата да учат другаде, не тук.
72
1
 
29
 
! Отговори
Аналитично преди 7 години
Няма криза за студенти, а прекалено много висши учебни заведения съществуват. Поради демографският срив и ниското ниво на функционална грамотност сред завършилите средно образование, се получава тази диспропорция.Приемът на всевъзможни хора във ВУЗ, създава нереални очаквания у тях след това - те си мислят, че като имат ВИШУ трябва да им се осигури високо платена и престижна работа, каквато всъщност не заслужават.