В училище на ротационен принцип - кога децата се завръщат в клас?

Ще има нужда в летните месеци за наваксване, каза Диян Стаматов
30 мар 2021 11:12, Петя Славова
69
В училище на ротационен принцип - кога децата се завръщат в клас?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Външното оценяване е обективният поглед. То оставя на равни основи всички, които се явяват в 4-ти и 10-и клас. Ако миналата година бе премахнато, то тази година трябва да го има при спазване на всички противоепидемични мерки. Това заяви пред БНТ Диян Стаматов, директор на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Според него веднага след пролетната ваканция трябва да започне отново ротационният принцип, за  присъственото обучение, което да даде своите резултати.

От 12 април вероятно учениците от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните ста, заяви той и прогнозира, че това ще стане ясно още днес. Диян Стаматов допълни, че от 5-и до 12-и клас трябва трябва да се върнат ротационно на училище.

Директорът добави, че вероятно ще има необходимост в летните месеци и през месец септември за наваксване на материала и прогнозира, че учебната година ще започне по план на 15 септември.

"Компромисът с дистанционното обучение беше правилен. Затварянето беше разумен и правилен подход. Националното външно оценяване трябва да се проведе, то няма задължителен характер, това е обективният поглед, трябва да го има. Онлайн обучението е временно и краткотрайно, има субективно отношение при него", отбеляза Диян Стаматов.

Според него трябва да се редактира и да се прецизира изпитният материал за кандидатстващите след 7-ми и 12-и клас.

Надежда Цекулова, която е родител, определи онлайн обучението като неуспешно."Очаквам от самото начало на пандемията представителите на институциите, които се занимават с образование, да предложат решение за децата. Те да обслушват проблемите, с които те се сблъскват. Това решение за провеждане на изпити обслужва системата", категорична бе Надежда Цекулова.

Тя каза, че едни деца имат проблеми с недостиг на устройства, други са имали устройства, но не са имали възможност да бъдат подкрепени от родителите у дома, които са били заети с работа. Трети са били крайно изолирани от тяхната социална среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Този *** ,пак акъли ли дава.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия се очаква приемането на закон за извънредна незабавна евакуация,позволяваща преместването и на ученици,незнайно къде без знанието на родители или поне не с тяхна намеса.При промяна на конституцията ни,при военно положение,как ли ще се действа?
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързат да ваксинират и децата, затова са тези въртележки.
54
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В клас се връщат след като мине пандемията, дотогава-онлайн. Точка!!
53
4
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Защо трябва всеки ден родителите да отделят часове да помагат на децата си в обучението? Това всяко дете би трябвало само да може да го прави още от първи клас, а помощта на родителите да е инцидентна, при поискване от детето, когато не може да се справи. Какво се промени в сегашното поколение деца и родители, та не могат да се справят както правеха предишните поколения? Сега това, че родителя не помагал няколко часа на детето си в обучението се оказва проблем според някои.
52
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Странни работи стават в България по мое мнение.Принципно дистанционното обучение би трябвало да даде по-добри резултати от присъственото обучение, но масово се твърди обратното. Единственото обяснение е, че много родители искат да се отърват от децата си вкъщи, а на част от учителите дистанционното обучение им идеа в повече, защото изисква много повече време и усилия.Другото, което ми е странно е това, че масово се твърди, че родителите трябва всеки ден да помагат на децата в обучечението.
51
2
 
3
 
! Отговори
Кукуригу преди 3 години
Матури през 2-3 години и то след една година лежане по креватите с телефоните. Жална им майка на родителите.
50
1
 
8
 
! Отговори
Дарвин преди 3 години
До Родител Не става за мързеливите и тъпите и тия, чийто родители чакат някой друг да им свърши работата за възпитание и мотивация на потомтвото. Ама то- и от всяко дърво-*** не става.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учителите,участват в геноцида,заедно с лекарите.Волно и съзнателно или не,го правят.Нужна е самоорганизация за противопоставяне и противостоене,дългогодишни и националналистична алтернатива със ситно сито.Иначе децата ни се превръщат в космополитна биомаса,тъй нужна за тор.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 51Детето ми е отличник,през всичките си 10 класа.Системата не извисява знанието,а затормозява.Явно идеалите ми не ти пасват.
47
5
 
4
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
До УчителяАми ти като си учител, и като не ти харесва програмата, какво направи? Защо не скочите и не кажете, тези програми не са хубави? Познах, защото сте едни подмазвачи и роби, и ви е страх да кажете каквото и да било, защото се подмазвате на директорката, която пък е стар партиен кадър. Независимо дали ГРОБ или БКП. И докато учителите са такива, и програмата ще е такава. Всичките сте един дол дренки. Гарван, гарвана око не вади.
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 8 кл.и 9кл.учат по лит.Мадам Бовари и Дон Жуан, Декамерон,Илиада,все разбираеми и много нужни произведения в тази възрастова група,за сметка на български автори,които са съкратени и не се учат жизнеутвърждаващи теми,а мрачните самоубийствени текстове,се избират нарочно,не им стига били айлиш...Програмата е замислена от мизантропи,знаем кои.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51О, не е така. Стресово е и за тези, които учат. Един безсмислен изпит, за който трябва допълнително да се подготвят, защото подготовката е най-вече съобразена с формата на изпита. Не става само със задълбочени знания.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 49Стресово е за учениците, които не учат, плюс това от началното до средното образование са 12-13 години, а сещаш ли се когато тръгнеш на работа те чакат 45-50 години стрес, ако доживееш до пенсия, след това "ШАПКА НА ТОЯГА"
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 48Драги сигурно живееш в столицата, или голям град, броят ученици в България е в съотношение 2:3 това е големите градове спрямо по-малките населени места, не може да съдим ние в София по нашите деца, другите са 1,5 пъти повече
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето ми е в 10кл.старае се,но е изнервено от тъпата тестова система,учителите,повечето са доставчици на информация,която изчитат,с мн.ъ-кане,не преподават подробно и напоително,а изискват подробни,дребнави знания,целта е децата да се стърчат от нерви и да се откажат накрая.Образованието е обезобразено,фалшиво,децата плуват в гъсто лепкаво блато.Просветителската искрица отдавна не свети.Матурите в 10 кл.са излишно, стресово напрежение за учениците,само измерват докъде е стигнала профанизацията.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УЧИТЕЛВ никакъв случай не мога да се съглася, че "програмите са такива, каквото е средното ниво на учениците"! От години програмите се правят така, че да се постигне ниско средно ниво, а не обратното! През "лошия" комyнизъм защо никой не мислеше, че трябва да им нагласят програмите към "средното" ниво!? Но тогава имахме истинско образование!
40
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е учителя като казва, че програмите са съобразени със средното ниво на учениците. Аз като родител мотивирам детето си да учи допълнително в сферите, които са му интересни и то логично знае много повече от връстниците си. Но детето трябва да вижда как вие четете книга, а не да ви гледа как спите на дивана с цигарата и чашката ракия пред чалга канала, а после да му крещите защо не чете!
39
4
 
8
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 3 години
ПРОГРАМИТЕ са такива каквото е средното ниво на учениците, учебниците са писани от бивши фактори в управлеието на образованието, учителите не могат нищо да направят освен да препадават, а задачата на семейството на децата е да ги мотивира ПОНЕ ДА ЧЕТАТ И КНИГИ И УРОЦИТЕ СИ, а не да цъкат по цял ден СМС-та и игрички на смарфона си, за да не плачат после, че не могат да си намерят свястна работа и стават сервитьори
38
2
 
7
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Абе Стамате, ти ли си експерта тука? Не искате да махате външното оценяване, защото ако още една година го няма, хората ще свикнат че може и без него... А външното оценяване е една много хубава касичка за учителите. Те в клас не преподават, пращат децата към една колежка... и обратното, и родителите цяла година снасят едни сладки пари на учителката. А един родител с две деца, за една година купува една нова кола на такава учителка, защото тя не си е свършила работата в час. СМЪРТ за такива.