Резултатите на изпитите в VІІ клас най-високи за последните 3 г.

Трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета
28 юни 2021 12:43, Елка Василева
54
Резултатите на изпитите в VІІ клас най-високи за последните 3 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Положителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след седми клас през тази година. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено, съобщи Министерството на образованието и науката.

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък - 37,94 точки.

Още по темата

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета.

Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита.

Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика - 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика - 208.

Разказът "Череши" от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично, посочват от МОН.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четирима обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

По математика най-лесни са били задачите за ъгли.

Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при десети клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас - по математика.

Възпитаниците на математическите и природоматематическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

На националното външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328.

Резултатите от националното външно оценяване в VII клас по БЕЛ и математика можете да видите ТУК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ехааа,добре ,че беше дистанционното обучениеособено добре са се представили децата на цветнокожите
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарен тест по БЕЛ, супер елементарен сметкаджийски тест по математика. Нито една качествена и трудна задача! Какво се хвалите с успехи от МОН, че и майки с резултатите на децата си. После ще ревете, че не могат учениците да се класират за желани гимназии , въпреки космическите точки от НВО. Ама така е, като трябва да се отчита дейност.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога тестовете не са били толкова лесни като тази година, откакто има външно оценяване.
47
1
 
0
 
! Отговори
Ехааа..! преди 2 години
Това само на служебното правителство се дължи - за два месеца учениците се вдъхновили, и си научили всичките (ненаучени досега) уроци ! Да живей БКП и другарят Радев !
46
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Само на мен ли ми се струва, че резултатите в Ямбол и Кърджали са някак нереални, и трябва да има някаква обективна причина за тях? Например, да е имало масово преписване на изпитите там или просто някой им е дал отговорите за матурата по математика.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До МатуркоТи умния, дори и 30% няма да вземеш от лесните задачи.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, нямам кабинети по природни науки, но като в училище има защо си мислите че разполагат с химични вещества, реактиви и други консумативи? И без да сте специалисти може нагледно да представите процеса неутрализация с лимонтузу и сода за хляб. Има образователни материали на всякакви езици - все едно е дали ще гледа в час или вкъщи, госпожата няма да съсипва епруветки, за да може всеки ученик да направи сребърно огледало.
43
7
 
5
 
! Отговори
Матурко преди 2 години
Калпаво онлайн образование - калпави задачи на матурите.Сега ще го отнесат следващият випуск догодина, на който ще дадат изродските задачи, като компенсация за лесните тази година.
42
1
 
9
 
! Отговори
777 преди 2 години
Продължаваме обучение онлайн и през септември.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХристиянаБраво! Трябват ни повече такива хора и родители!
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39Олеле ,.. мракобесна и пролетариатска логика.
39
8
 
1
 
! Отговори
Християна преди 2 години
Моето дете е едно от малкото с отлични резултати, но това е защото е генийче. От малко не му позволявам да си играе с другите деца, напуснах работа да си го гледам и ще продължа да го гледам докато завърши висше. То е на мама умното детенце и като малко му четох енциклопедии вместо детски книжки. Изуми ме като беше на 2 години и знаеше на изуст много държави.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да значи нещо, ако теста беше един и същ за всяка група през последните 3 години, но не е.
37
5
 
1
 
! Отговори
Зрителите преди 2 години
Мда...повярвахме ви....то служебното правителство чудеса прави даже и за матурите..
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 За какво са ти кабинети, като всичко го има в учебниците и там има повече материал от всеки кабинет. Ти живееш сякаш в X век.
35
4
 
2
 
! Отговори
5 преди 2 години
До Аномен госпожо , имате ли у дома кабинети по биология , химия и физика!?
34
3
 
10
 
! Отговори
8 преди 2 години
Добри резултати със занижени критерии !Кого лъжете?
33
5
 
15
 
! Отговори
seselby преди 2 години
Резултатите са толкова "високи", колкото е "високо" и интелектуалното. Пълна скръб. Мързел и чалгария са превзели мозъците на децата. Повечето по цял ден се снимат за инстраграм, тик ток и т.н. В комбинация с разбушувалите се хормони и евтино излагане на показ на гърди, дупета, нащупени устни - налице е резултатът. И най-жалкото е, че трудно се повлиява на децата вече. Аз съм майка на седмикласничка. И нейното представяне не е на ниво, но няма да се откажа да я уча да бъде човек!!! Училища бол.
32
4
 
8
 
! Отговори
до мая преди 2 години
Не знам за децата, но правописът ти е ужасен.
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Български е излишен, защото за работа се търси английски и дори с турски има много по-добър шанс за работа и си урежда живота с турски, защото се увеличават турските заводи и сериали в бг.