СМГ с най-висок бал за прием след седми клас в София

Обявиха първото класиране за гимназиите
13 юли 2021 15:51, Елка Василева
9
СМГ с най-висок бал за прием след седми клас в София
Снимка: архив, БГНЕС

Обявиха резултатите от първото класиране за гимназиите. Седмокласниците могат да проверят къде са приети, като въведат входящ номер и код за достъп на интернет адрес: https://priem.mon.bg.

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - с 483,5 точки, от максимум 500.

Още по темата
Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище.

И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила "Чужди езици" - английски и испански.

Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище "Г. С. Раковски", което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164-та Гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици "Св. Климент Охридски".

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността "Електронна търговия", с изучаване на английски език, и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността "Икономика и мениджмънт", с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалността "Банково дело" с изучаване на английски език.

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище "Елисавета Багряна" - специалността "Компютърна графика", с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", със специалността "Системно програмиране" с изучаване на английски език.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъкът води СМГ "Паисий Хилендарски". Тази година 51-ро Средно училище "Елисавета Багряна" измества 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов" и заема десетото място.

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г., включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второто класиране ще бъдат обявени на 20 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
= преди 2 години
Стига с тази софия бе на главанаци.В България живеят 6 милиона извън софия.Техните деца да не би да са орангутани?Ще научим ли някой ден какво се случва в толкова презираната от вас провинция?
7
0
 
1
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Знаете ли вица за математика и физика в СМГ?Математика казал:"Пиша им 6ци, ама понякога връщаме материал два пъти. Щото свикнаха още от малки с онези платени частни уроци. Сещаш нали?"Физика се замислил и казал:"Аз им пък им пиша 6ци, щото ако трябва да ги уча и шест пъти да връщам материала все тая."Христос: "Който има уши да слуша, нека слуша!"
6
1
 
1
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Язък, че се натискаха. След 5 г. разпродават сградите. всеки сам ще избира лекция/урок/учител. До 10 год. образованието ще се случва в корпорацията-майка. До 20 г. ще сме вече нов Свят. Век по-късно 90% от хората ще бъдат учени.Тепърва започвате да работи истински.И когато изведете и разберете формулата, която доказва симулация ще учите доказателство за един Наблюдател.По физика в СМГ им пиша 6ци с псевдо изпит. няма смисъл да ги изпитват и да им пишат 3ки.
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За децата на политиците-те като са ***, *** ще си останат без значение от образованието. Бутат ли те мама и тате, цял ивот ще си така, защото такъв тип деца рядко имат хъс за собствена изява и просперитет. Чесно казано само заради наличието на много сноби, не бих си записала детето в такова училище, освен ако наистина е е надарен математик. Стане ли нещо много снобско (чалга-бг-снобско, защото в бг друго няма) и бягам надалеч, явно там всеобщата простотия просперира.
4
0
 
2
 
! Отговори
IBM Fake NEWS преди 2 години
Едно време фарисеите и те не разбирали какво говори Христос.
3
0
 
1
 
! Отговори
на даскалицата сина преди 2 години
Тоя Свят ще наследят свитите дето с бесни шутове Света изхвърлиЩе видите скоро. Достатъчно е само един истински гений да жертва личното си време.Има две скали на развитие. В едната се развиваме бясно, а другата е забранена.Питайте ЦРУ/КГБ, защо следи "нет 1 милион $"?Даскалице,направи сина си програмист. ще си остане посредствен. После ще види истински програмист и математик и ще се комплексира, защото на "истинските" не им трябват дори синус и косенос. Могат сами да измислят нови формули.
2
0
 
6
 
! Отговори
от опит преди 2 години
Доста от приетите в СМГ ще останат разочаровани.Пълно е с деца на бизнесмени и политици влезли по-втория начин.Не искам да ви обезверявам,сами ще видите.Аз съм завършила това училище,сега единия ми син учи в него.Подготовката няма нищо общо както беше едно време.За всичко допълнителни школи и часове.Малката внучка ще кандидатства другаде.Не пиша училището за да не излезе реклама.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оказва се, че децата на политиците са най-големите математици. Брей да го ***. Как става така? Да не би в СМГ да организирате 4 год. частни уроци преди изпита. Пък после СМГ- "млади гении" и накрая като наближи трудната и сериозна математика или се сменя учителя с политически коректен или просто вече порасналите гении напускат СМГ и отиват стават лекари.Вашта мама прокажена. Скоро Ви разкриват картите и се почва едно пляскане и ***.като чуя СМГ се сещаме за ГОРАНОВ - на Божков пачките.