Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни

Образователен чатбот ще помага в клас, пускат го и на български език
22 юни 2023 16:00, Анисия Иванова
143
Въпреки матурите: Учениците ни математически и функционално неграмотни
Снимка: БГНЕС

За да може преподаването да води до развиване на умения, първата основна стъпка, която трябва да се направи, е реална промяна в провеждането на матурите. Резултатите от  матурите не отразяват това, което се случва в класните стаи. В българските матури трябват 30 точки за оценка три, докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка. Това означава, че не около 30% от българските ученици са получили двойка, а че всъщност са 50-60 процента. Половината от българските ученици са математически и функционално неграмотни по български език. Това всъщност означава, че те не биха могли да произведат текст, проект или идея по-добре от един чатбот и въпросът е какво ще работят, коментира Иван Господинов, председател на Управителния съвет на сдружение „Образование без раници“, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Сегашните матури са базирани върху боравенето с информация, запаметяването и възпроизвеждането на информация и поради тази причина това и трябва да преподаваме...Материалът е твърде много, че да остане време за развиване на умения”, каза Господинов.

Коментирайки как се измерва качеството на средното образование у нас, събеседникът посочи, че няма почти никакви качествени измерители. Това, на което най-често министерство на образованието  разчита, са количествени измерители – тоест колко компютри има раздадени, колко ученици са в класните стаи, колко от тях отсъстват. Ако искаме да сме наясно по-добре какво е качеството, трябва да гледаме резултатите от PISA, според които  50% от учениците не усвояват математика и не усвояват функционална грамотност на български език, тоест имат двойка, отбеляза Господинов.

"Качеството на образованието в България наистина почти не се измерва. Една от причините за това е опасения на министерството на образованието, че по-сложни данни ще събудят страхове, притеснения и негодувание у хората. Друга причина е известна доза некомпетентност на хората, които работят там”, обясни събеседникът.

Във връзка с ролята на изкуствения интелект в образованието, събеседникът посочи, че в проектобюджета за следващите три години няма понятие изкуствен интелект и в момента той е много далече от кръгозора на министерството: "Даже си мисля, че някои хора там все още не знаят какво е ChatGPT”.

За нас учителите ще бъде все по-трудно да преценим това, което ученикът е предал като текст, дали е продукт на неговия интелект, допълни Господинов.

Той разказа, че неправителствената организация Кан академи работи по концепция за образователен чатбот заедно с OpenAI, компанията създател на ChatGPT. Става въпрос за чатбот, който не предлага на готово всичко на ученика, а ще задава само насочващи въпроси.

"Този чатбот вече е пуснат в САЩ, вече работи и на български език и ние сме едни от първите екипи, които го тестват. Една от първите държави, за които ще е готов този чатбот, ще е България”, сподели Господинов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
15
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 10 месеца
Кво толкова бе? Важното е да има ШАРЕНИ ПАРАДИ по Витошка!
12
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"докато на Запад и в по-взискателни образователни системи минимумът е 50 до 60 точки за тройка." O, така ли? А някой направи ли си труда да сравни колко учат на Запад и колко тук? Щото знам, че не сте, ще ви кажа: на Запад завършват със знанията на нашите деветокласници! Затова при тях тройка е 50-60 точки! Освен това имат по-малко предмети. Примерно химия, биология и физика са един общ предмет под името "Науки". Туй то. Истината е, че на Запад учат много по-малко от нашите!!! Сравнете!
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие как очаквате неграмотно общество да произведе грамотно поколение? Това са хора прескочили 200 години гражданско развитие и от вчера за днес от потури са обули панталони.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С всяка изминала година дъното копаем и копаем!
9
3
 
18
 
! Отговори
Бат Гошо преди 10 месеца
Проблемът е в родителите. Те са това поколение, което е възпитано в един друг политически строй. Уж във великата учебна система. Всъщност трябва тотална реорганизация. Светът, технологиите, изискванията се променят ежеминутно, а системата е от 60-тр години на миналия век, с някой дребни промени. Вече не иска иска и мислене, разсъждения. Учителите пишат тройки под заплаха от побой или просто да се отърват от родителският резултат....
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не е въпроса в матурата, а в самата образователна система и до голяма степен в учениците. И не само ж БГ, а и на запад. Учат по 13г, разводен матариал и пак им е трудно, да не говорим че до 4-ти клас едвам смятат до 10 или пишат без грешка.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образованието запада правопропорционално на развитието на така наречените високи технологии, населението става все по-мързеливо и все по-мързеливо.
6
2
 
33
 
! Отговори
Ole преди 10 месеца
Първо трябва да се променят учебните програми и съдържание и тогава ще очакваме добри резултати.
5
3
 
21
 
! Отговори
Отпадък преди 10 месеца
Нали трябва да има и берачи на ягоди в Британия и миячи на чинии...
4
9
 
20
 
! Отговори
да преди 10 месеца
да мият чинии и ке-нефи в Минесота, не се иска грамотност! нали това е целта на нашите продажни управници!...да даваме оръжие, да даваме работна ръка...
3
2
 
46
 
! Отговори
последно поколение преди 10 месеца
Първо ги отучихте да четат с тоя интернет, после да смятат с тия телефони, а сега и да мислят с чатботовете.
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едно време даскалите биеха! Аз си спомням другарката по химия, Карамфила Лилова какви тупаници раздаваше! Уж жена, а яки тупаници фърляше, а сегашните ги галят
1
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А, заплатите на учители растат.....на какво основание!!!