Министърът на образованието: Матурите са притеснителни

Планирани действия
28 юни 2023 18:50, Росен Стойчев
40
Министърът на образованието: Матурите са притеснителни
Снимка: Министерство на образованието

Резултатите от националното външно оценяване в 7 клас и от матурите през май са притеснителни и затова е необходимо да им бъде направен сериозен анализ.

Още по темата
Това заяви министърът на образованието Галин Цоков, който представи екипа си и приоритетите в работата на министерството, съобщи БНР.

35 точки от максимум 100 е средният резултат на седмокласниците по математика и 55 точки на този по български език и литература. Средният резултат от матурата в 12 клас по български език през май е 50 точки. Министър Цоков определи тези резултати като:

 "Притеснителни“.

И посочи необходимостта те да бъдат анализирани.

"За да се сравнят поне в 3-годишен период резултатите и да се видят определени тенденции, както и определени критични места“.

Обсъжда се идеята от новата учебна година датите за външното оценяване в 7 клас да бъдат изтеглени с една седмица по-късно, за да имат учениците повече време за обучение. Дискутира се още резултатите след 7 клас да се проверяват по-рано от тези за 10.

Сред приоритетите в работата си, които изброи новият просветен министър, е и промяната във формата на изпитите след 7 клас.

"Ако тези задачи във външното оценяване се ориентират насочено към проблемно решение, към демонстриране на компетенции, до голяма степен ще отпадне необходимостта от частните уроци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Няма смисъл преди 9 месеца
Народът ни е много ***, няма как да извадят резултати от деца, чиито родители плащат още в 5-ти клас да им надуят джуките, плащат за изкуствени мигли и нокти, от деца които танцуват по пилоните на заведения преди да са навършили 18г.
31
1
 
1
 
! Отговори
Баба преди 10 месеца
Да резултатите са плачевно Може ли в 7 клас --уч математика и 4 книги със задачи --решаване оттук на там И курсовете с още 2 зборника от 600 страници със задачи 6-7 издателстваНе учителите А претрупания материал в 3 часа седмично
30
3
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Извинявайте, ама щом я докарахме дотам, такива неща да се пишат във ФБ, после да се препредават, значи сме много зле. Те вместо да ограничат изцяло достъпа на учащи и учители до мрежи като ФБ, правят точно обратното - реклама на някаква частна мрежа.Пълна забрана на ФБ в България, това е решението.
29
5
 
18
 
! Отговори
Весо преди 10 месеца
Пълни глупости! И десет седмици да ги изтеглите все тая! Докато матурата е като тест за Паркинсон, да внимаваш да не излезеш от кръгче с диаметър 4-5мм в условията а дефицит на време, няма да се оправят резултатите! Друг е момента, че наложената ценностна система с певачки, мутри, и неграмотници в соц.мрежи създава модел на поведение, който казва на децата: направете си цици, направете си мускули и нищо, че сте прости ще ги таковате с 200!!! И семейната среда...
28
5
 
10
 
! Отговори
Даааа... преди 10 месеца
И все пак учителите НЯМАТ никакви ПРАВА, кой е виновен?
27
5
 
16
 
! Отговори
Янко преди 10 месеца
Да благодарим на калинките на ГЕРБ! Хилядата директори с нагласени конкурски са си свършили добре работата по унищожаването на образованието. Тъй де, как може да са чели повече от вожда!
26
4
 
13
 
! Отговори
Нацлюдател преди 10 месеца
Кога най- сетне ще разберете,матурата в 4 клас е абсолютно ненужна,също и в 10 клас,! Няма нужда! Само харчене на излишни държавни пари.! Ето част от парите откъде ще дойдат от икономиите в държавата!Преди като нямаше такива матури,че знаехме много повече! В 7 клас не е нужен този тормоз на учениците. Дайте нещо леко и всичко ще мине безпроблемно! Това е разумното решение! Чуйте ни господа! И Вие имате деца,внуци,ще имате! Послушайте ни!!!!!
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до Истина "Отрочето е висяло по цял ден в някой наргиле-бар, цъкало игрички и гледало глупости в социалните щуротии." Що бе, аз познавам едно, дето гимназията си я прекара в близкия наргиле бар, а сега ще учи за лекар. Значи им се получава, кво!
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Матурите са притеснителни, обаче имаме банани!
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доволни ли сте от 20 години чалгализация на поколениията сега?
22
4
 
26
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 10 месеца
Не матурите, а училищата са притеснителни. Хулиганчета, наркоманчета, аутисти, джендърчета - сите бугаре заедно. Не може да е друг резултатът.
21
9
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 месеца
Естествено! Заплатите на учителите колкото и да се вдигат резултата е предизвестен - не се получава! Това е техния атестат!
20
2
 
0
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До Анонимен18. Е поне да го беше написал грамотно.
19
7
 
20
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
От реформи и анализи на такива като тоя и миндила Денков сме на това ниво. И по зле ще става. Просто трябва да намалят критериите. Ако може да чете 4 а пък ако може и да пише 6.
18
4
 
19
 
! Отговори
Родител преди 10 месеца
Догодина матурите да са в Тик Ток.
17
14
 
23
 
! Отговори
ллоли преди 10 месеца
Нека не забравяме, че 2 и половина години учиха онлайн, едно безумство, което неминуемо също дава отрицателен ефект върху знанията.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
в капитализма последен се смее магазинера, че ви е излъгал да му изкарвате пари за да ви даде от стоката си, като тая стока е буквално безплатна ако сте достатъчно... убедителни (заплаха, изнудване, кражба)
15
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е така и не разбрах за къф *** са тез матури . Накрая и неграмотните завършват . Аз поне не Познан някой който не е завършил от както кма матури ??? Това е поредната европейска глупост .а министъра ако се яви на матура колко ше изкара ?
14
7
 
9
 
! Отговори
до Истина преди 10 месеца
Да се допълни към Вашите искания следното: - Всяка година изпити по всички предмети за всички класове- Големи глоби за родителите на учениците, показали резултати под 5 на въпросните изпити. След като не са учили, значи родителят не е упражнявал достатъчен контрол. Отрочето е висяло по цял ден в някой наргиле-бар, цъкало игрички и гледало глупости в социалните щуротии. Ако беше учило както трябва редовно, нямаше да има нужда от частни уроци, на които масата очеизвадно също си губи времето.
13
5
 
25
 
! Отговори
Kopche преди 10 месеца
Докато на училищата се дават пари за брой ученици а не за качество резултатите ще са такива. Иначе Галин Цоков ми е преподавал в Пловдивски Университет и не съм впечатлен от него.