Министърът: Ще има промени в матурите заради ниските резултати

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти
8 юли 2023 18:50, Анисия Иванова
33
Министърът: Ще има промени в матурите заради ниските резултати
Снимка: МОН

Обмислят се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване заради ниските резултати. Това заяви министърът на образование Галин Цоков, който присъства на лего фестивала в Пловдив.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй срокът до 15 септември е кратък, обясни образователният министър Галин Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове", съобщи Цоков, цитиран от БНР.

Работи се и по методика за обвързването на учителските заплaти и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За целта се разработва наредба за качеството на образованието, допълни образователният министър Галин Цоков. Той уточни, че от години у нас не действа стандарт за нивото на обучението.

Промените в системата ще бъдат направени, след като приключи започналият анализ на причините за резултатите от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на образователното министерство вече е започнал проверки в училищата с най-слаби резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
резултатите преди 9 месеца
ниски но заплатите-високи
28
0
 
1
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 9 месеца
След 35 годишното опростачване на нацията,чието успешно начало беше поставено от СДС-Чумата и продължено от останалите Чуми,като БСП,НДСВ и ГРОБ и под зоркото напътвие от Козяк - какви резултати си очаквал госин министре!?
27
0
 
5
 
! Отговори
проЗтаГ преди 9 месеца
Трябвата промени в мадурите! Жтрежете му ги на тоя!
26
0
 
7
 
! Отговори
Няма смисъл преди 9 месеца
Народът ни е много ***, няма как да извадят резултати от деца, чиито родители плащат още в 5-ти клас да им надуят джуките, плащат за изкуствени мигли и нокти, от деца които танцуват по пилоните на заведения преди да са навършили 18г.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко уникално тъпо! Вместо да се промени програмата и преподаването, ще сменят формАта на изпита, за да не си личи каква е истината.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много по-трудно се работи със слаби ученици и ако се обвързва резултатът от изпити с възнагражденията на учителите, това ще бъде абсолютно несправедливо.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако направят отделна матура за ромите, резултатът ще се промени драстично. Все пак ромчетата вече са около 50% от учениците ни...
22
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Не знам защо двойките са толкова голям проблем в България. Нека се види статистиката колко ученици изкарват слаби оценки на изпити при завършване на Запад и в САЩ. Не са никак малко и това не е проблем там. При все това за тройка там трябва да имаш 50% верни отговори, тук само 30%, а преди бяха изобщо 23%. Проблемът е че учениците не искат да учат и това е.
21
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Да реформират училищната система,да накарат учителите да работят сега а не да наливат пари в училищата бардак
20
2
 
9
 
! Отговори
Напомняне преди 9 месеца
Страната отива към пълна разруха. Срива се икономиката, и още по-важно - пълен крах в образуванието. Докарахме я до там, да искат да махнат класици в поезията ни-Ботев, да ни накарат да вярваме , че сме живяли в мир и разбирателство по време на турското иго, и сега продължават с , меко казано извращенията в български език и литература. Не знам какъв отчаян оптимист трябва да си, да мислиш, че след години ще има такава страна?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 19. И в университета е същото положение, а там вече не са деца.
18
1
 
16
 
! Отговори
Учител преди 9 месеца
А кога ще има промени в състава на тези , които подготвят матурите ? Основната причина са именно тези хорица, назначени с връзки, роднини, любовници, фльорци, некадърнижци , но "наши хора" ! Докато не изринем тази пасмина от некадърници, няма да имаме образовани деца !!!
17
2
 
16
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
Дете, не знае български език, завърши осми клас.целта е да вземе шофьорска книжка ..аз му говоря ,то ме гледа като извънземно.ей това е образованието в българия.колко ли пари са взели учителите?.
16
9
 
4
 
! Отговори
Ми истър преди 9 месеца
Ми дайте по 5000 лв. На тия учители ,че да се научат не само децата ами и те на образование.има учители който осакатиха децата ни.те знаеха повече от тях.само реват за заплати а образованието е 0 .срам ,срам,срам .
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То на министъра акълът и капацитетът очевидно са на същото ниво като на зрелостниците ни - щом ще разрешава проблема със слабите резултати на матурите с промяна в матурите, а не в качеството на обучение.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Обмислят се промени в изпитния формат на матурите" ................. - при така ръководеното години наред образование с цел да се изпълнят поставените задачи по тоталното обезличаване и опростачване на населението, има само една - логична и възможна - промяна в изпитания формат. Да се публикуват отговорите на задачите предния ден. Макар и тогава ще има такива, които хептен не могат да четат и/или ги мързи да запомнят или препишат няколко отговора.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Демек ще ги направят още по-елементарни, за да може и баалъъък да ги вземе
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще изпробват нови тестове, третират учениците като опитни зайчета.
11
1
 
1
 
! Отговори
Доказателство преди 9 месеца
Ами вижте къде е грешката в матурата и решете. Ще напиша едно и също и си направете изводи.Народа ***. И. Народа ***. Видяхте ли разликата?къде е грешката
10
0
 
31
 
! Отговори
ПП преди 9 месеца
Занижаваме критериите - повишаваме резултатите. После отчитаме успех. И разпределяме премии. И после ревем колко сме велики. А народа ***. Като гъбено семе. Но гласува за нас.А ние на собствено островче в Тихия океан. И посолството доволни.