МОН с промени за НВО след 7 клас, пусна примерни варианти

Времето за решаване на първия модул се увеличава на 75 минути
19 сеп 2023 13:01, Анисия Иванова
26
МОН с промени за НВО след 7 клас, пусна примерни варианти
Снимка: МОН

МОН представи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за националното външно оценяване след 7. клас за учебната 2023 - 2024 година.

Преди няколко месеца министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че се обмислят промени в изпитния формат на матурите и НВО заради ниските резултати.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй като срокът до 15 септември е кратък, обясни Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове" - каза министърът.

Времето за решаване на първия модул от тестовете по всички предмети се увеличава от 60 на 75 минути, за да имат повече време за решаване и пренасяне на верните отговори седмокласниците.

По БЕЛ: Равнището на компетентностите ще се проверява чрез тест с общо 26, съобщават от МОН. Видовете задачи ще са:

‒ 18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен;
‒ 6 задачи с кратък свободен отговор;
‒ 1 задача с разширен свободен отговор;
‒ 1 задача за създаване на текст.

По математика: Равнището на компетентностите на седмокласниците ще се проверява чрез тест с общо 23 задачи.

Видове и брой задачи:
- 20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен;
- 3 задачи със свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

На сайта си МОН е представило и примерни варианти на задачи, които ще бъдат включени в матурите.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII клас се изразяват само с количествени показатели – в брой точки, без да се приравняват към оценки. Максималният брой точки от изпита е 100 т.

Промените може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
14
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 7 месеца
Стига с тези математика и български!Трябва да има общообразователен тест.Нима другите предмети не са важни?Колкото повече блъскат математика и български,толкова по-слаби са резултатите.Важна е общообразователната подготовка-ученикът да има базисни знания, над които да надгражда в горните класове.Преди години имаше изпит според профила на училището-биология,химия,математика и т.н.А сега?Тъпотия до шия.
17
2
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 7 месеца
Айде стига с тези митове за западното образувание - как не знаят нищо понеже някой някъде объркал столица . Като се има предвид равнището на западните държави , сами може да си отговорите къде образованието е по-добре ( въобще няма да изкарвам класации на най добрите университети да речем) тук произвейдаме само многознайковци по всичко и специалисти по нищо .
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Който не знае български , вън от НС !Какво е това мякане , жаргони , и тем подобни изрази ?
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво ни е образованието , след като се има в предвид , че никоя държава не ни признава Бг-дипломи , защото са купени !
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До киро..вСИЧКО започна от др. Кунева , започна ''реформи'' , колкото да си присвои парите отпуснати, за ''реформи'' в образованието , ...И от там като се започна , всеки който дойде на власт краде парите отпуснати му за ''реформи'' . Всички виждаме РЕЗУЛТАТИТЕ от всичките реформи ... Преди 20г. , МО едва ли не с геройство ни оповести че в България --ВСЕКИ 2-ри Е НЕГРАМОТЕН .. Какво ли е след 20-те години , сега , явно борбата е за , всеки 1-ви да е НЕГРАМОТЕН !
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не знам , какви са тези министри , депутати , съветници и подобни които ги канят в телевизията и кабеларките , които не знаят БЪЛГАРСКИ . Последният случай е на съветника на Президента по туризЪмЪ - Илин Димитров ,в сутрешен блок : Ц-И-нит-И /цените / , отид-И-м-И /отидем/ , туристит-И- ! То е мякане , мякане ,... да те накарат да не гледаш телевизия ВЪОБЩЕ !МЕРСИ !
12
0
 
15
 
! Отговори
киро преди 7 месеца
Ей побъркахте и деца и учители. Всеки нов министър въвежда нови безсмислени, не работещи и м.....умни промени. Спрете се вече бе! Като не знаете какво да правите гледайте от държавите, където системата работи добре и е ефективна. Аман от тъ..по..умието ви!
11
0
 
9
 
! Отговори
Ехоо преди 7 месеца
До АнонименТака е!Държавното официално образование отдавна е рухнало и се крепи единствено на патерицата частни уроци.Никакви илюзии,че без тях детето ви може да влезе в "престижно" училище и ВУЗ!Бъркайте се дълбоко още от 5-ти клас!Няма алтернатива!Поне докато гербаджиите са окупирали Оправлението на МОН,РУО и училищата и докато учителят е "педагогически специалист"!?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След тези тъжни резултати в образованието , и откраднатите пари за ''реформите'' , отговорът е : Политическо решение !!!И ''реформата '' е завършена , до следващите дошли на власт , които започват ПАК ''реформи'' в образованието , за да ПРИ-своят пари !
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Няма ли да сътворите нещо , още по-просто , за да не ви нарушават спокойствието и лукса ? Който дойде на власт започва с ''РЕФОРМИ'' В образованието , след което гушка парите , и ...до там , до следващите .Резултатите са плачевни , колко пъти още трябва да вдигат заплатите на даскалите за да ПОТРЪГНЕ нещо в образованието ?
8
0
 
15
 
! Отговори
Ехоо преди 7 месеца
Само изразът "практическа ориентация към критично мислене " ми е достатъчен да преценя равнището на психологическата подготовка на министъра!?Г-н министре,критичното мислене е основен компонент на теоретичния интелект на личността, а не на практическата ориентация.Новите промени снижават степента на сложност на задачите в НВО за да се отчете по-висок успех-елементарна манипулация на МОН,която маже да заблуди само неграмотните!Няма промени по същество!
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Образованието ни е в летална фаза от години, затова родителите, които искат децата им да се изучат и имат възможности, залагат на паралелно образование - записват децата си на уроци. Така ходят и на училище, и на уроци. Училището им трябва, за да придобият формално някаква диплома, а уроците - за да придобият знания. Това е работещият модел в момента.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А вие знаете ли учебниците на какво приличат? Намерете си старите учебници от преди 1989г и ги сравнете със сегашните за съответните класове. Това което се прави сега е някаква лудост.
5
5
 
6
 
! Отговори
До 3 преди 7 месеца
Училището не е университет в който придобиваш професионални знания в точно определена посока. Училището провежда общообразователна подготовка- да знае детето елементарни неща в науките. И това се прави с цел да не е *** а да има обща култура. Защото западните деца не си знаят столицата на държавата, а ние почнахме да ги догонваме и задминаваме по простотия и необразованост. Били учели неща без приложение - ти че нищо не си учила и не си намерила положение на наученото си е твой проблем.
4
0
 
12
 
! Отговори
Hh преди 7 месеца
Най добре ги махнете и така няма никой да види колко зле е образованието в България и така всички ще са спокойни. Ниските резултати господа интимни не е заради тестовете а заради подготовката която липсва.
3
1
 
12
 
! Отговори
Ани преди 7 месеца
Учебните програми са под всякаква критика. Тъпчат децата с ненужна информация, уроците нямат практика, упражнение, предговор. Много знания, никаква усвоямост. Всичко е ден за ден, оценка за оценка. Претупва се материала и се преподава страшно бързо, защото е много, съответно никой нищо не запомня. Трагедия. Трябва драстична реформа. Жалко за децата.
2
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
В училищата е бардак,от там излизат неграмотни лица,нужни са драстични реформи.
1
1
 
7
 
! Отговори
Един от льонеберя преди 7 месеца
Викам това НВО да не е Начално Военно Обучение и с облекчение разбрах че не е. Знам че друзята са любители на такива неща, затова нека си запишат децата на часни уроци при некой ***.