МОН и синдикатите се разбраха за заплатите в университетите

Асистентската заплата става 1810 лева
Обновена: 12 окт 2023 15:28 | 12 окт 2023 14:50, Стела Стоянова
32
МОН и синдикатите се разбраха за заплатите в университетите
Снимка БГНЕС, архив

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и представители на синдикалните организации във висшето образование постигнаха съгласие за разпределянето на предвидените със Закона за държавния бюджет за 2023 г. средства за увеличението на заплатите на университетските преподаватели.

Беше постигната договореност за приемлив вариант на разпределение на средствата за ръст на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, за да може за започне изплащането им, което бе забавено. До края седмицата средствата ще бъдат преведени на университетите. Те са в размер на 16 млн. лв. и се предоставят на 33 държавни висши училища, в които преподават общо 12 436 преподаватели, от които 2 401 са асистенти.

С тези средства се обезпечава и 20% увеличение на минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища - асистент. Така асистентската заплата нараства от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 година.

Още по темата
Министър Цоков отново подчерта, че важна политика на МОН е приоритетното увеличаване на заплатите на най-младите академични преподаватели – асистентите. Като резултат е постигнатото увеличение на асистентската заплата с 310 лева. За сравнение през 2022 година заплатите на асистентите са повишени с 200 лева (от 1300 на 1500 лева) при по-голям финансов ресурс от 20 мил лева. 

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Цоко Галинов преди 6 месеца
Министърът е голям интелектуалец, ерудит, учен от световна класа, мислител, философ ,повишил заплатите с 200-300левa, колкото е обядът на един олигарх. Браво, другарю! Сега всички ще се юрнат да стават асистенти.
24
0
 
4
 
! Отговори
позор! преди 6 месеца
До АнонименДожри още по-фрапиращо: ако един професор преподава в юридически факултет, неговата "заплата"е п о-ниска от тази за най-ниската съдебна длъжност- съъдебен помощник. А съдебният помощник е бил обучаван пет години от професора ! Какъв по-голям срам и позор от това!
23
0
 
4
 
! Отговори
бай Цоко "профе преди 6 месеца
Този министър откъде го изкопаха? Той изобщо не обсъжда проблемите на висшето образование. От време на време си отваря устата и то за началното т. нар. "образование". Повече му отива да стане директор на детска градина.
22
0
 
5
 
! Отговори
пътник преди 6 месеца
Дадоха жълти стотинки и се хвалят. Чакам пенсия и се махам и от университета , и от България.Човек има и достойнство, все пак.Цял живот държавата България се подиграва с професорите.
21
0
 
6
 
! Отговори
Цанев преди 6 месеца
До АнонименНа ДС-другарите децата едва ли ще станат асистенти за мижавите 1800лв ? Толкова пролучава една касиерка, или деловодителка в общината. За тия пари адвокатът написва една молба до съда. Никой няма да се хване за такова мизерно заплащане, нови няма да има, старите ще си отидат и след 6-7 години няма да има истински преподаватели. Така науката в Бъългария ще фалира окончателно.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви конкурси 100 процента от тия асистентчета са деца на дс дрогари.Щатовете са резервирани за тях.
19
0
 
7
 
! Отговори
Господа професори, преди 6 месеца
преподаватели във ВУЗ, г-н Цанков и г-н Стоянов, написали сте верни и разумни неща, но те са валидни единствено за онези, които действително заслужават да бъдат преподаватели във ВУЗ или да се занимават с научно-изследователска дейност. Години наред работих в научен институт и се присъединявам към мнението, че около 10% от колегите ми са наистина учени и биха могли да си печелят хляба като такива и в чужбина. Още някои горе-долу са полезни. Но повече от половината са хрантутници с връзки.
18
0
 
7
 
! Отговори
Стоянов преди 6 месеца
До 11 Каква наука, бе човек? В САЩ бююджетът на година на един средно голям държавен университет е около 400-500 милиона долара, а тук е около 30 милиона...лева. За какво говорим? Държава без образование и наука не е държава. Сега се хвалят с тия подаяния, коитпо са дали, а инфлацията ? Ученият у нас трябва всичко да си плаща- литература, компютри, проучване, пътуване в чужбина за семинари и симпозиуми.Даже за издаване на книги-нещо като по турско време- плащаш, за да работиш! Пълно унижение !
17
0
 
6
 
! Отговори
Цанков преди 6 месеца
Чудя се на акъла на професорите и доцентите-защо не протестират? Защо търпят това унижение? Вдигнаха заплатите на милиционерите, на надзирателите, на чиновниците, на даскалите, само в университетите търпят тая мизерия.Ако един доцент стане кръчмар, ще печели повече, също и гумаджия, или таксиджия. За милиционер- да не говорим.
16
0
 
6
 
! Отговори
професор преди 6 месеца
Тогава професор трябва да получава двойно на асистентската заплата.Защото открай време съъществува правилото, че професорът получава два пъти повече от асистента. А то не е така. Професорът сега взема жълти стотинки за знаията, които има- към 2300лв,това пари ли са? Чакам пенсия и един ден няма да постана не само в университета, но и в България. Поне има Терминал2-най-голямото достижение на "демокрацията" в България.
15
0
 
6
 
! Отговори
преподаветел ВУЗ преди 6 месеца
Така "повишението" ще достигне заплатата на продавачка в мол или на касиерка в супера. За тази на служител в милицията-у нас още и милициея, полиция има на Запад- още могат да си мечтаят преподавателите. А един професор получава сега около 2400лв, по-малко от заплатите на студентите, които е обучавал цели тпет години. Срам, позор, унижение !
14
0
 
0
 
! Отговори
До 11 /13/ преди 6 месеца
Донякъде се съгласих с теб, но не мога да приема факта, че през соца научни степени са получавали и хора, които в моята гимназия дори и една единствена оценка "добър (4)" нямаше да получат, не само защото са мързеливи, но и защото им липсват определено интерлектуално ниво. Познавам няколко такива, хабилитирани някога. На две магарета сено не може да раздели, но се хвали как решавали кого "да пуснат" на кандидат-аспирантски изпити, при защита на дисертация и за повишаване на научната степен.
13
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 6 месеца
Има. има смисъл да коментираме. Защото, каквито и да са били униценията и трудностите, наука е съществувала. А сега? Сегашната система на покупло-продажба е национално предателство. Държавата остава без умни глави. Съвсем липсва критерий за образованост. Един от огромните проблеми на поколенията, които сега са на възраст под 45, е че не могат да формират вярна представа къде са, колко са ограничени и едностанчиви. И вършат огромни вреди.
12
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 6 месеца
Ще е по-точно, ако говориш не за едно обидено лице, а за две изтормозени поколения. Помнят се отделни авторитетни учени, които не са допускали в ръководените от тях научни звена да се вършат безобразия. Но са били единици. За днешно време няма смисъл да коментираме, след като свободно се рекламират в мрежата фирми, които предоставят услугата написване на курсова или дипломна работа, посочвайки фиксирани цени. За дисертационни трудове се казва, че цената е по споразумение.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Едно обидено лице тук обяснява колко било дълго и унизително да придобиеш научно звание.Преди, при дикакта на комунистичската партия.Да, трудно е било, да, имало е контрол отгоре.Но сега който не е започнал, не е станал доктор, без когато и да е да се е занимавал с каквато и да е научна работа.Аз лично познавам чиновници, т.е. хора, работещи в администрация, които се пишат д-р, защото са "защитили" преписани текстове, за да получат по-висока заплата, евентуално. Затова липсва и уважение към д-р.
10
0
 
8
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 6 месеца
След 1990 г. всички вузове станаха университети и така се изпразни от съдържание думата УНИВЕРСИТЕТ.И никой не иска да го промени.Напр.навремето се казваше ВПИ Шумен,а сега университет.Смешна работа.Не може заплатите на учителите да са по-високи от тези във вузовете,защото самото висше образование е по-висока степен.Образованието се свежда до едни пари на учителите и толкова.За качество никой не говори.
9
5
 
2
 
! Отговори
До 4 (продълж.) - 2 преди 6 месеца
Хабилитациите се одобрявали от отдел на ЦК на БКП. Последният тежък гърч, за който чух, беше през 2009 или 2010 г., когато при атестиране в БАН за всеки публикуван научен труд (статия, студия, монография) се давали определен брой точки, но ако авторът няма научна степен му давали 10 пъти по-малко точки. Тоест, ако на този с докторска степен дават 20 точки за една статия, на висшиста без научна степен дават 2 точки за същия по обем труд, който често пъти се оказвал по-стойностен по съдържание.
8
1
 
2
 
! Отговори
До 4 (продълж.) - 1 преди 6 месеца
После, през втората половина на соца, премахнали така наречените "тези", защото започнали да стават обезпокоително много висшистите, които се доказвали и след университета, без да имат висша санкция от партийното бюро по месторабота. Иглените уши, през които се провирал всеки умен млад човек без връзки са били две. Първо - когато кандидатства във ВУЗ, второ - когато се опита да стане аспирант (днес му казват докторант). За голям доктор не можело и да се мечтае без партийна благословия. Който
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За тия смешни заплати няма кой млад човек да иде да се бъхти в някой университет, където се разпореждат някогашни комсомолски секретари, бивши ченгета и всякакви дребни корумпета!
6
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 6 месеца
Нищо няма да "живне" , ако няма промишленост, производство. Аз съм от град, в който има(ше) две висши училища и едно полувисше преди да избухне демокрацията. Сега от едното се виждат зеещи прозорци на сградите, другото събира де що е изкарало (3) на матурата по български,(която е само писмена, защото ако им пуснат устен, съвсем ще я оклепат). и си прехождат до село и обратно. Полувисшето медицинско го провъзгласиха за висше и сега подготвя кадри за болногледачки в чужбина .