Директор: Не може училищното ръководство да претърсва за съмнителни предмети

При бомбена заплаха само децата са щастливи, каза Данко Калапиш
18 окт 2023 14:51, Анисия Иванова
12

Отново зачестяват случаите на затворени училища заради бомбени заплахи. Училищни директори заявиха, че не одобряват протокола за реакция при такава заплаха, който беше въведен през пролетта.

"Няма как да одобря протокол, в който се вменява задължение на училищното ръководство да извършва първоначален оглед. Да, протоколът работи, доказахме го и в предходните дни. Не одобряваме това училищното ръководство да претърсва училището за съмнителни предмети", заяви директорът на 107 Основно училище в София Данко Калапиш в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че не са обучени как да търсят опасни предмети. В училищата са били провеждани само обучения за действие при нахлуване на терористи.

Още по темата

"Полицията приема, че раниците са съмнителни, в училище раниците са част от интериора, те са задължителни за всяко дете. Те казват - проверявайте раниците, ако ви се сторят съмнителни. Как да определим дали една раница е съмнителна? Нашите деца от прогимназията се местят от кабинет на кабинет, често могат да бъдат видени чанти в коридора, в зимната градина, знаят, че няма кой да им ги вземе. За органите на властта това може да са съмнителни, защото са без надзор", обясни директорът.

Данко Калапиш се надява да няма нови бомбени заплахи около предстоящите избори. Училищата са основните изборни звена.

"Надявам се сигналите да не се увеличат, защото процедурата е  натоварваща, само децата са щастливи. За нас е голямо натоварване", допълни директорът на 107 ОУ.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и необходимостта от законова промяна на мерките при случай на Ковид-19 сред ученици и учители. Гостът подчерта, че протоколът е на Министерството на здравеопазването, не на образованието.

"От МОН ни напомниха законовите разпоредби, разписани от МЗ. Изпратихме спешно до здравния министър искане за промяна на закона, смятаме, че това към момента не е ефективната стъпка и процедура на действие. Това усложнява много провеждането на учебен процес", коментира Данко Калапиш.

Гостът добави, че в неговото училище няма случаи на Ковид-19, но има много болни от сезонен грип.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
1
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 6 месеца
И кой тогава? Лелката от съседната баничарница ли да претърсва. Чиста безотговорност
9
0
 
3
 
! Отговори
нее преди 6 месеца
Въпроса е ,ако стане злополука,кой поема отговорност.А не кой може и не може.А и дали учители да стават пазачи.
8
0
 
4
 
! Отговори
Ббб преди 6 месеца
Металдетектор на входа на всяко училище. Това е.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Видеонаблюдение, чипове. Едно време на заплахите за бомби никой не обръщаше внимание, просто изкярваш половин ден без училище. Освен това двора беше отворен и можеше по всяко време да риташ футбол или да се срещаш с приятели. Сега се барикадирали, ще претърсват всеки, още малко и лицево разпознаване ще сложат. Всички просто изтрещяха, щото само се говорят топотии.
6
0
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 6 месеца
Така е,директорите не са сапьори!
5
1
 
0
 
! Отговори
Ръкловодител преди 6 месеца
До aaa- Да ръководи, разбира се!
4
4
 
5
 
! Отговори
aaa преди 6 месеца
А какво може да прави училищното ръководство освен да взема заплати?!
3
1
 
1
 
! Отговори
а като вземат преди 6 месеца
наркотици , може . да хванат наркоманите .
2
1
 
1
 
! Отговори
Мусайбе 9 а клас преди 6 месеца
Мусайбе би се взривило, но не му са гърми, а му са йбе!
1
1
 
4
 
! Отговори
Видеонаблюдение преди 6 месеца
Ако имаха видеонаблюдение в реално време щяха да знаят кой къде е . Елементарно е. Макар, че това със взривните устройства в училищата е вече морално остаряло, като касетите с магнитни ленти. Атентатите през последните 10 години се извършват с огнестрелни оръжия , не с бомби.