Ректорите искат нов начин на финансиране, вузовете едва оцелявали

Предлагат смяна на принципа "Парите следват студента"
17 ное 2023 14:06, Стела Стоянова
47
Ректорите искат нов начин на финансиране, вузовете едва оцелявали
Снимка БГНЕС

Съветът на ректорите иска нов модел на финансиране на висшето образование, който да замени поне до някаква степен сегашния принцип "парите следват студента".

Общото събрание, на което той чества 30-годишнината си, се проведе именно с акцент върху все по-недостатъчното финансиране от държавата, което ректорите нарекоха "унизително". Те заявиха, че не виждат друг изход, освен да се обърнат с отворено писмо до президента и премиера по повод ниския бюджет, планиран за висше образование 2024 г., в който няма надграждане на нито една започната политика. "Това, че сме академични хора и запазваме добрия тон, не значи, че ще отстъпим от екзистенц минимума, защото вече нещата са опрели до оцеляване", заяви председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков.

Според акад. Трайков висшето образование у нас се намира в непознати досега условия - на очаквана демографска криза и изчерпан вътрешен пазар, като единствената алтернатива да няма закрити университети е отварянето им към чуждите студенти. По думите му е нужен нов модел на финансиране на висшите училища, тъй като сегашният, при който държавата всяка година додава финансови средства на университетите, за да гарантира минималните заплати за асистентите, е вреден и създава уравниловка, пише "Сега".

Припомняме, че през 2021 г. за първи път бе фиксиран размер на минималната заплата за най-ниската академична длъжност "асистент" - 1300 лв. Тази сума се вдигаше постепенно, като според последното увеличение от т.г. тя следва да достигне 1810 лв. От тогава досега обаче държавата всяка година дава допълнително средства за покриване на въпросния увеличен размер на минималните възнаграждения, като последно бяха дадено 16 млн. лв. Според ректорите това поставя висшите училища в унизително положение да разчитат на волята на МС. Освен това те оспорват правилността на самата идея за определяне на минимални възнаграждения, още повече че те влияят на заплатите и на доценти и професори, за които държавата не осигурява повече средства.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров представи доклад за възможностите за подобряване на финансирането на университети, в който са разгледани различни модели. Един от вариантите е да се увеличат коефициентите за най-слабо финансираните професионални направления, за да се намали разликата с най-високо финансираните, посочи той. Разгледана е била възможността и за остойностяването на разходите за един студент, която обаче се оказала доста трудна предвид различните специфики в обучението на различните студенти - по медицина, спорт, изкуства, икономика и т.н. Държавата да определи усреднен норматив за щатовете в университетите, на базата на който те да получават финансиране, е другият модел, която ректорите настояват да се обсъди. Според тях моделът "парите следват студента" вече се е изчерпал и затова трябва да бъде коригиран. В условията на демографски срив няма достатъчно стимули за привличането на чуждестранни студенти, необходими са и целенасочени средства за поддържане на материалната база, която не свива, колкото и студентите да намаляват, настояха още от Съвета на ректорите. Те поискаха още "защитено знание", а не просто защитени специалности, т.е. държавата да финансира не например 2-ма студенти, които учат в дадена дефицитна специалност като ядрена физика или химия, а 7-те преподаватели, които са нужни за поддържане на катедра в тази област.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков обаче определи като изключително опасна идеята държавата да определя щатовете в университетите. "Тя с радост ще го направи, но това ще скове всякакво развитие. Преди 20 г. не можехме и една специалност да разкрием, както сега, беше кошмар", коментира той.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Ректорите са добре преди 5 месеца
Важното е ректорите да са добре. Да получават поне пет цифрена сума плюс туй онуй. И приближените им получават по нещичко. За другите кой да помисли? Синдикатите ли? И те си гледат интересите. Получават си членския внос и се правят, че правят нещо. Ако преподавателите не си защитят сами интересите - няма кой да го направи. Има и много мижитурки.
39
0
 
2
 
! Отговори
Родопчанин преди 5 месеца
Цял Смолян завърши във филиала на Варненски университет, цял Доспат ЮЗУ Благоевград.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Финансиране на ВУЗ за качество, а не за бройки студенти. Закриване на ВУЗ-ве. Само в Долно *** няма ВУЗ. Голямото унищожаване на образованието министър Д. Вълчев, с неговата безумица *Парите да следват ученика, студента* и оттам стремеж за масов прием, всякакви възможни специалности във всеки институт, право, журналистика и какво ли не в УНСС, архитектура, стр.инженерство, право, и т.н. във Варненски, Бургаски, Учиндолски и т.н.*** и Пульо станаха висшисти. Изключително ниско ниво.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Забравихте ЮЗУ, чийто ректор проф.Юруков вече е пенсионер, но ще си довърши мандата, а брутната му месечна заплата беше ,ако не се лъжа, 13700 лв. И друго: населението на РБ спадна от 9 млн. на 6,5 млн. души, един кандидат студент вече има на разположение две места, приемни изпити с малки изключения почти няма, а ВУЗ-овете са си все още 52 броя.
36
1
 
3
 
! Отговори
образователният преди 5 месеца
министър-спи.кому са нужни толкова висши училища-едно през друго по-***,какви ,,специалисти,, подготвят-НЕГРАМОТНИ но даже се финансират и частни такива-ЕЙ, ПИТАМ ВИ- ТОВА ДЪРЖАВА ЛИ Е-КАТЕГОРИЧНО -НЕ-БЪЛГАРИЯ СЕ ЗАТРИВА УМИШЛЕНОЗАТОВА НЕ МЕ ИНТЕРИСУВА НИЩО
35
1
 
4
 
! Отговори
Имаме над 50 ВУЗ-а преди 5 месеца
Според световните норми трябва да са 5-6. Държавата Бог знае защо финансира и частните ВУЗ-ове, това го няма никъде по света. "Горките" университетски преподаватели четат лекции в по няколко ВУЗ-а на хонорар и на шега им казват "хвърковати чети". Прибавете и напълно излишната БАН, която също гълта много милиони. Ако всичко това се коригира, ще се окаже, че парите, отделяни за висше образование са предостатъчно.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След като падна цедката, професори и доценти се произвеждат на килограм, да не кажа на тон. А след като завършващите средно образование са в пъти по-малко от преди, няма как студентите да са повече. Получава се на малко студенти (и то все по-неграмонти) има все по-много преподаватели и искта все повече пари.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Професора Димитров не може ли да сметне , че Ако държавата вземе да финансира преподавателите на дефицитните специалности, а не студентите ще трябва да закрият УНСС, Тракийския, Университета в Перник и тн
32
2
 
9
 
! Отговори
Студентче преди 5 месеца
Излезнал Димитър Димитров да прави сметки кое колко излизало. Ами да си погледне в УНСС как разни професори и доценти стоят там без да вършат и за една стотинка работа. Ето например Румен Гечев - за последните 15-20 години няма нито една публикация, лекции не води щото е и депутат после студентите намалявали, скъпи били.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ааа такааа ли? Сега изведнъж нямало пари. Я само да си припомним годишните заплати на ректорите! На ректора на техническия университет (г-н КРАЛов) беше нещо от сорта на 280 000 лв. Тази информация е пъблична и всеки може да я провери!! И оп, нямало пари :) абеее айде у лево. Нито стотинка или ако ще се плаща, ОК но според резултатите. Колко от университетите ни са в топ 1000 (не 100) а хиляда в света? Нито един! Колко научни труда, колко патента ...и тн..
30
3
 
2
 
! Отговори
мммм даааа преди 5 месеца
Принципа "парите следват студента" трябва да се върне обратно на "парите следват титлите и званията".
29
3
 
12
 
! Отговори
ХоХо преди 5 месеца
Спрете да приемате кьо#раво и сакато. Направете сериозни приемни изпии. Спрете да раздавате дипломи , че като им гледам знанията не стават за нищо .
28
3
 
6
 
! Отговори
КИРО преди 5 месеца
Само искат. А защо да не се намалят вузовете и да създават поне донякъде образовани хора. А то 90% даже не могат и да пишат правилно.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като знам колко смучат всички преподаватели с титли само за едно добър ден и подпис - тия вопли са чист цинизъм.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Факт Трябва некой да варди парите и имотите на политици и богаташи.
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Страх ги е защото се очертава нерозовото бъдеще на университетите.Половината фалирали без студенти ще искат отново да са под шапката на държавата.Е, няма как другарчета.Ще фалирате както казваше бай Живков.Фалираш.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До МЛАДЕЖ За да учи требва да плаща, а за да плаща требва да бачка. И така и ученето отива на кино защото няма време и требва да се бачка. Дипломата става платена но без знания.УНСС каква вина има. Такава е системата след 1989 г.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
УНСС учат само за менижере но се търсат само бачкатори. Менажере са само мутри и остават безработни.4-5 г. само загуба на време.ю и не малко пара.
22
2
 
16
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 5 месеца
Парите следват ученика/студента въведе"големият" юрист Д.Вълчев и Орешарски,заедно с Я.Такева.Ето,след толкова време сега се виждат резултатите-слаби ученици,слаби студенти.Трябва да се завишат иизкванията както към преподавателите,така и към студентите-да се занимават всеки ден с учене.Работи в МОЛ,идва само на изпити,пишат му една тройка да се махне от главата на преподавателя.Може много да приемеш,но цедката да е жестока.Да останат тези,които наистина искат да учат и да са високообразовани.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом Ректора на УНСС е представил доклад , ще стане работата . УНСС под негово ръководство се утвърди като бастион на чалга културата и няма нищо общо с академичния дух . Дай те му възможност на човека да продължи с чалгаризацията и отвъд УНСС