Училищни директори: Опасно е общините да се месят в бюджета ни

За първи път държавата записва в закон дългогодишната заплаха
3 дек 2023 20:00, Стела Стоянова
17
Училищни директори: Опасно е общините да се месят в бюджета ни
Снимка БГНЕС, архив

Директори на училища за пореден път протестират срещу намаления бюджет за образование. Те са изпратили становище до Щомисията по образование в парламента. Ето какво написа в социалните мрежи председателят на най-голямата организация на ръководителите в образованието и шеф на 119то СУ Диян Стаматов:

Неприятните изненади (капани) за образованието в бюджет 2024:

- Ново спадане на общия бюджет за образование -за 2024г. до 4,1% от брутния вътрешен продукт (при 4,3% за 2023г);

- Оскъдно увеличение на стандарта за всеки ученик - едва 5%, с очакване тези средства да се дадат изцяло за заплати и с трудност за друго (ток, отопление, вода, технологии, дребни ремонти);

- Вземане на всички “преходни остатъци” от образованието и ползването от общините (чл.91) - за първи път държавата изписва в закон дългогодишната заплаха към директорите;

- Опасен нов регламент за намеса на общинските съвет в делегираните бюджети с необмислена рестрикция за общинска централизация на училищните средства (чл.94), като за първи път записват навсякъде да има най-малко 11% за издръжка от всички пари, без да се отчита индивидуалната специфика на всяка организация;

- Намаляване парите за националните програми, т.е. за парите за интересно образование;

- Липса на финансова воля за минимални образователни промени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Така си е преди 5 месеца
През три години се санират училища подменят се дограмите, кой в къщи си подмен, дограмата толкова често,явно има пари за крадене
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, че нямам дете, ко ето да го учат изкукуригали учители.- дъртофели!!
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези дъртофели - учители дават пари на директорите от пенсиите си да ги назначат на работа, а отделно получават и заплата!! Велика Корупция!! - беше възкликнал големият български писател Алеко Константинов!!
12
1
 
7
 
! Отговори
teri преди 5 месеца
Тоя Стаматов е егати лъжеца!!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както прочетохме в друга статия от Програмата за "интересно образование" децата само затъпяват. С право парите са орязани!
10
1
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 5 месеца
И правосъдието няма да ви помогне, защото и то като вас е подкупно и служи в интерес на богаташите, комунистите и "децата на социализма ".
9
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята майка е учителка по български език и литература. На 68 години е и още преподава. Казва, че няма желаещи да преподават и директорът я е помолил да се върне и ще отиде. Казва, допълнителни пари.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Млад учител - Извинявай, но доста народ стои в училище само заради сигурната заплата. И не е вярно, че няма желаещи да работят там. Лошото е, че са малко качествените колеги в училище.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В здравеопазвнето е същото падение. Парите следват пациента. Качество НУЛА, НАЙ-НИСКА ПРЕЖИВЯЕМОСТ!?!?!?БОЛНИЦИТЕ - ТЪРГОВСИ ДРУЖЕСТВА!?!?!? Лекарите - ТЪРГОВЦИ. Общопрактикуващите, т.нар. GP-та - ЕДНОЛИЧНИ ТЪРГОВЦИ!?!?!?
6
5
 
11
 
! Отговори
Млад учител преди 5 месеца
Ако ще и 5 хиляди лева да направят учителската заплата, то пак няма да има желаещи да я практикуват. Просто всичко е формално. Да не пишеш двойка на ученика, да му извиниш 200 отсъствия, щото не му се идвало на училище. И накрая директорката на съвет ти заявява: по-добре, колега, Вас да уволня, отколкото да загубя ученик с 3000 лв. проход в бюджета. А моята заплата е 1400 лв. нетна. Започнах да си търся друга работа, с математика ще се пробвам в някоя банка. Не се издържа вече в училище.
5
1
 
27
 
! Отговори
Млад учител преди 5 месеца
Аз съм учител по математика от вече 4 години. Нивото в нашата гимназия е ужасно ниско! Директорката е една меко казано лиСица, която се мазни на родителите и заплашва нас, учителите, да не пишем двойки, отсъствия и т.н. Тази година преподавам на 12 клас, от паралелка с 26 ученици, само максимум 8-9 идват в час, посещаваш като цялото часовете. А оценки ме гонят, контролни, класни. На контролните и за двойки не са, направо за нула, ама си затварям очите и пиша 3, иначе губим пари.
4
3
 
22
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 5 месеца
Предателите от ПП-ДБ-ДПС са се прицелили в най-важните отрасли и институции! Явно на ред са училищата и образованието! С енергетиката, земеделието и здравеопазването вече се справиха и са по-зле от всякога!
3
7
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 месеца
Наливат се пари за образование а в училищата е бардак и от там излизат неграмотни лица.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докато парите следват ученика, качествено образование няма да има!
1
6
 
22
 
! Отговори
Да преди 5 месеца
Защо в училищата се боят от ред с финансите,нещо гнило има там.