Нововъведение: Задачи на PISA на входа на 8 и 9 клас

Конкурсите за школски шефове ще започнат още този месец
Обновена: 5 дек 2023 14:21 | 4 дек 2023 14:58, Стела Стоянова
11
Нововъведение: Задачи на PISA на входа на 8 и 9 клас
Снимка БГНЕС

За учениците от 8 и 9 клас се въвеждат входни нива-тестове, свързани с практически задачи по тестовете PISA. Това обяви министърът на образованието Галин Цоков, съобава БНР.

Припомняме, че българските ученици неизменно показват едно от най-ниските нива при международното оценяване PISA.

До утре той ще подпише окончателния вариант на промените в конкурсите за избор на директори на общинските училища. Самите конкурси може да започнат още през този месец, увери министърът на образованието.

Работим за олекотяване на учебното съдържание и за изработване на нова визия за учебните програми, съобщи министърът.

Образователният министър представи мерки за промяна на обучението в училищното образование. Те са свързани с промяна на подхода, представяне на визия за стандарта за качество, повишаване на практическите умения на учениците за сметка на по-малко наизустяване и възпроизвеждане на факти.

Министър Цоков обобщи и предприетите действия през първите шест месеца на управление в сектора "Образование и наука", набелязвайки краткосрочните и дългосрочни реформи, по които работят с екипа му.

Подготвяме ново предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищното образование. Друга важна дейност е свързана с учебните програми. Направихме значими промени в Закона за професионалното образование и обучение, и те ще дадат ново ниво на развитие на професионалното образование - ще има и нов списък на професиите. Беше изготвен и много важен документ, наречен стратегическа визия за дуалното обучение, каза министър Цоков.

Беше определено и местоположението на Националния STEМ център в "София тех парк", където ще бъдат разположени и основните STEM лаборатории.

По Оперативната програма "Наука и образование" успяхме да изготвим платформата "Дигитална раница", като 17 000 учители преминават през обучение за тази платформа, каза министър Цоков.

Той съобщи, че се работи по промяна в Закона за висшето образование и за даване на възможност за тригодишни бакалавърски програми.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време ни скъсваха от учене и накрая излизахме дървени философи, които всичко знаят, но нищо не могат. След 80-те, американците като започнаха да контролират краденето на технологии - т.е. да продават стари или не толкова добре работещи и бившия соц капитулира технически. Сега пък с дивия капитализъм - т.е. с назначени компрадорски мижитурки въобще няма светлина в тунела. Бойко и Дебелан си карат по старата руско-феодална система, която позволява да съществуваш само ако имаш ресурси.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сайтовете ви са пълни с правописни, граматични, лексикални и пунктуационни грешки! Неграмотност навсякъде....говорите за PISA, но нямате и представа какво представлява! 3-годишен "курс" за бакалаври...ами нека направо им се подарят дипломите за висшУ (и после се чудите защо образованието е в това положение)?Уважаеми господа министри, експерти и все умни хора....моля, започнете с реформи от вас! Промяна на изпитния формат няма да направи децата по-умни и мотивирани! Поредната неработеща реформа
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Освен това е някак много яко как копират инициативата на частна фирма (Школо) едно към едно, за да си създадат платформата Дигитална раница и после извиват ръцете на училищата да преминат към нея. И всичко разбира се е с акаунти към Майкросфот. И ако не искаме да спонсорираме Майкрософт, а отвореният код, какво правим? Нали това бяха заявленията на новите министри, че ще се върви към отворен код и безплатен софтуер.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Невероятна изненада, че даваме ниски резултати. Дъщеря ми е първи клас, от 2 месеца всяка вечер наваксваме и дообясняваме. Защото учителките гонят плана си, занималнята е абсолютно безмислена, а децата са в шок и ужас. Не е нормално едно 6-7 годишно дете да изпитва страх от училище и да реве когато трябва да си прави домашните. Първи клас трябва да е адаптивен след ДГ, но не е. За нататък не знам. А част от задачите са абсурдни - въобще не са съобразени нито с възрастта, нито със знанията.
6
0
 
9
 
! Отговори
ъ преди 5 месеца
Не че нещо, но мисля, че този на снимката вече не е министър на образованието. И не се казва Галин Цоков. Някак другояче се казваше този мишок, но не си спомням вече как.
5
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 5 месеца
Бакалавърска програма по педагогика за 3години е стъпка в правилата посока, обаче само човек който не е виждал въпроси от pisa тест може да каже че стават за входно дни ниво...
4
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 5 месеца
Ако правилно съм разбрал казаното от МИНИстърчето , единственият ПРАВИЛЕН подход с който ще повишим БГ рейтинга в PISA е да опростим програмите за обучение. Последните и без това никой не ги контролира. А колкото до идеята за 3 год. бакалаварски курс !?!?!? Той за производители на баклави ли ще бъде или за бакалаври по бахчиванлъка ?
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Явно пак некво НПО иска да цоцне едни пари за сметка на нашите деца.
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Айде спрете се, бе.
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От тия реформи в образование и здравеопазване, нищо читаво не остана.