Зам.-декан: Безплатното висше образование има много негативи

Ако искаме качествено обучение, трябва да има цена
2 фев 2024 18:00, Анисия Иванова
28
Зам.-декан: Безплатното висше образование има много негативи
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението за отпадане на таксите за държавна поръчка в държавните университети е израз на класическа лява политика – правителството се опитва да се позиционира в левия политически спектър – от тази гледна точка предложението е резонно. От страна на системния подход в образованието обаче, има много по-належащи проблеми, включително свързани с аргументацията за таксите. Много университети получават повече места държавна поръчка, отколкото други, които имат по-висока акредитация. Това означава, че държавата финансира по-ниско качество образование за сметка на по-високо. Това заяви Тодор Ялъмов, заместник-декан „Научно изследователска дейност, иновации и проекти“ на Стопанския факултет на СУ в предаването „Бизнес старт“ с водеща Роселина Петкова.

„Цените на таксите са най-малкият проблем на социално слабите хора, защото много често университетите нямат достатъчен фонд общежития, а там, където го има – не е в необходимото качество. Таксите представляват една много малка част от общия бюджет, който трябва на един студент да завърши бакалавърска степен.“

Безплатното висше образование има много негативни системни ефекти. В Германия имаше период, в който беше напълно безплатно, след което държавата преоцени тази ситуация и въведоха административни такси, които да дисциплинират т.нар. „вечни студенти“. Цената на безплатното образование е в неефективността на харченето на тези 150 млн., защото могат да бъдат насочени именно към хората или към специалности, които имат необходимост и преценят, че трябва да бъдат развивани. Образованието не просто да бъде безплатно, а да създадат стипендии, които да позволят студентите да не работят, докато учат, а да участват качествено в учебния процес и да могат да бъдат с високи компетентности накрая, коментира Ялъмов.

Проблем е, че държавата през 2020 г. сложи таван на цената на платеното обучение в държавните университети, докато частните могат да сложат нормална цена на качествен продукт. Това и сега е записано в законопроекта на МОН  - цената на платеното обучение е равна на стойността на издръжката, а всъщност сиромащината води до ниска цена. Цената на стипендията по проектните докторантури излиза по-ниска от прогнозната стипендия на стандартните студенти държавна поръчка за докторантура, отбеляза Ялъмов.

"Проблемът с политиката в областта на висшето образование е системен. Това решение е абсолютно политическо, може би свързано с ротацията или потенциални предсрочни избори, където да се позиционират повече в левия, отколкото в десния спектър. Класическото разделение по отношение на въпроса дали държавата трябва да плаща социални услуги е между лявата и дясната политика.“

Според Ялъмов има много неефективности и по отношение на държавната поръчка и много университети получават повече места държавна поръчка, отколкото други, които имат по-висока акредитация. Държавата финансира по-ниско качество образование за сметка на по-високо.

Проблемът с обещаването на бюджет от правителството е, че средствата може да закъснеят или да има допълнителни условия, което да доведе до ликвидна криза в даден университет. Проблемът с платеното обучение е огромен, защото обучението във висше образование е на смешни цени. Ако искаме качествено образование, то трябва да има приемлива цена, смята Ялъмов.

Във връзка с реформите Ялъмов посочи, че секторът висше образование е свръхрегулиран, което пречи на мобилността – затова и тя е малко изходяща. Мобилността трябва да се засили през позволяване на по-гъвкави форми на обучение. Също така ние сме много затворена система, която ограничава възможността външни професори да преподават в нашите университети.

"Премахването на таксите за държавна поръчка в университетите няма връзка с пазара на труда. Той има други изисквания, които са свързани с отваряне на висшите учебни заведения към потребността на пазара на труда. Трябва ни внос на хора, ако искаме бизнесът да расте. Изборът за това какво да учи студентът не е функция на рационално решение, защото знае какво ще се търси или какви компетентности произвежда съответната специалност, а е функция на смесица от препоръки, репутация и т.н.“

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
2
 
! Отговори
Резидент Радев преди 3 месеца
По-добре е държавата да дава пари за стипендии, а студентите, които не са редовни да бъдат лишавани! Все пак не може само защ0т0 си беден (а колко са наистина бедни е друг въпрос) държавата да те тантурка! Освен това университетските преподаватели да не са даскали, а да се занимават и с наука! Но в тия техникуми наричани вуз няма как да се развива наука! Нямаш достъп до литература, нямаш компютри, нямаш интернет и т.н.т. После какви докторанти можеш да обучиш в инженерен вуз ако не си инженер
27
1
 
2
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 3 месеца
Неговият негатив е некролога му . Виждам го на " стената на плача " . Най-вероятната причина е завист към колегите му и ревност към девойките и " девойките " които те ще обучават. Вместо да стават " леки жени " сега , когато стане безплатно образованието те ще могат да се опитат да придобият умения и знания характерни за вида " Хомо сапиенс " .
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва не само да има атестация на университетите, а постоянни проверки как се водят лекции и упражнения. Държавата плаща, студентите плащат, а насреща не получават качествено обучение.
25
3
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Явно идеята на МОН е пенсионерите да стават студенти, че да има работа за роднините им в университетите защото и сега местата за кандидат студенти са повече от завършилите средно през годината!
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да плащате на студентите да идват да учат, скоро няма да има кой да учи. Демографската катастрофа си казва думата. Ромите не са много по ученето.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първият "негатив" е че няма да има пари за по-високи заплати и бонуси на администрацията и преподавателите в СУ. Софийски университет трябва да вземе опит от университетите в Дания, където следването за българските студенти е безплатно.
22
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
Тъй като виждаме какви кадри произвежда средното образование където парите следват ученика и сме много доволни от резултатите, дайте сега да приложим същата простотия и във висшето! Проблема на висшето не е достъпността, а факта, че дърти комунистически *** са превърнали университетите във феодални владения където се назначават и лансират само роднини, липсата на елементарни знания сред професорите, преподаващи по преписани учебници които родителите им са превели от руски в зората на цоца!
21
2
 
4
 
! Отговори
? преди 3 месеца
реално образованието започва още от детската ясла! Но пък се вижда, чв в БГ детските ясли струват по към 800-1000 лв на месец! И сега как при положение, че плащаш още от 3 годишен и пак образованието ни е на дередже което е меко казано плачевно!!! Та що така?
20
3
 
8
 
! Отговори
А всички преди 3 месеца
Завършили висше образование преди демократичните промени, онези които построиха и поддържаха съвременна България бяха с безплатно образование.Това никак не им попречи да бъдат добри специалисти и качествени граждани, възпитани в любов и признателност към Родината! Но тогава имаяе база, имаяе къде да прилагат и надграждат знанията си! Имаяе ИКОНОМИКА и производствени предприятия гладни за специалисти.Сега НЯМА!
19
1
 
11
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Ко да каже нашия? Аз за това учих в чужбина. Скандинавските страни предлагат безплатно образование и даже стипендии ако си заслужиш.
18
3
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 3 месеца
Аз се чудех защо има в момента толкова "качествено" образование. Защото видиш ли имало цена! Аман от глупости! Всички грамотни, образовани хора и професионалисти са завършили пред 1990 г., когато образованието беше безплатно, но имаше критерии!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преподавателите си работят по международни програми и изобщо на ги интересуват студентите, на които уж преподават! Ако не са по програма, работят към някоя компания за набиране на персонал. Няма учебен процес! Понежа стана очевидно, махат таксите!
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като направиха Десислава Атанасова конституционен съдия , ми мина мерака да уча.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А в Щатите как е?..Надявам се отново да не откриваме ,,топлата вода".
14
7
 
16
 
! Отговори
До vladtepes преди 3 месеца
Целта на отпадането на таксите не е да се подобри обучението, а да се даде възможност на бедни деца да учат - тоест да се подобри достъпността. В София може и да не познавате такива хора, но в малките села и градчета има хора, за които дали тази година ще дадат още 500- 1000 лева или не е от голямо значение.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо е нужно такова образование в държавата, след като е достатъчно една книга като ,,Винету" да бъде прочетена и да станеш вечния министър Председател
12
6
 
5
 
! Отговори
Няма преди 3 месеца
Нищо положително. Демагогия!
11
7
 
17
 
! Отговори
VladTepes преди 3 месеца
Пълното отпадане на таксите наистина няма да подобри образованието - ще се намалят наличните средства, студентите все едно няма да имат реални стимули да учат сериозно. Далеч по-читав е вариант да се плащат такси според успеха - примерно студенти които влачат изпити от минали години да плащат пълния размер на издръжката, тези с отличен успех, академични постижения и ниски доходи да са напълно освободени. Така ще имат реален стимул да учат по-сериозно и нивото ще се вдигне.
10
3
 
19
 
! Отговори
Тотко преди 3 месеца
Безплатното висше ще свали цените а подкупите. (голям негатив особено за УНСС)
9
8
 
20
 
! Отговори
Митака преди 3 месеца
Този Тодор ялъмов от СУ говори такива глупости, че по- добре да млъкне. Нито един разумен аргумент няма, защо да е лошо, че падат таксите.Какво означава - дясна, лява политика и то в БГ?Смехотворно.Има правилни и неправилни политически решения. Това определено е добро решение. Нека се даде шанс на крайно бедните деца също да учат. И те са хора.И да лично аз изкарвам добри пари, но познавам хора, които не изпращат децата си да учат, защото нямат пари.