Денков защити идеята си да се сливат университети

Това щяло да повиши качеството на образованието
12 фев 2024 14:27, Петър Бойчев
38
Денков защити идеята си да се сливат университети
Снимка БГНЕС

Премиерът Николай Денков защити идеята за сливането на висши учебни заведения като средство за подобряване на качеството на образованието, научната дейност и сътрудничеството с бизнеса, съобщи БНР. Идеята беше лансирана от него в качеството му на просветен министър през лятото на 2022 г. в края на мандата на правителството на Кирил Петков.

По време на дискусия в "София тех парк" за развитието на иновационната екосистема в България, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия, премиерът посочи: "Когато Софийският университет "Свети Климент Охридски" е създаден преди повече от 100 години, той е изграден като университет, който обхваща всички различни области на науката. След Втората световна война тази идея влезе в сблъсък със съветската система за висшето образование.

В съветската система Софийският университет трябваше да бъде само педагогически университет. По това време Медицинският университет, Техническият университет, Фармацевтичният университет и всички различни елементи на тази универсална идея за висше образование са били отделени от Софийския университет. Това помогна доста в първите години на социализма - да се развият тези специализирани умения и част от развитието на икономиката по това време се основаваше именно на този модел, но след това този модел започна да показва своите недостатъци. „

Имаше много доклади през последните 15 години, които оценяват висшето образование и които показват, че ако продължаваме с тази фрагментирана система на висшето образование, пропускаме възможности".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Премахването на таксите е добра възможност за задочно следване!
15
2
 
3
 
! Отговори
Преподавател във ВУЗ преди 3 месеца
До За качествотоАко следваме твоята втора точка ще преподаваме на половин стуент, защото другите ще са отпаднали. Умните зрелостници заминават да учат в Чужбина. Тук остават .... и тези със семесйтва с ниски доходи.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ТОВА СА АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ
13
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като отиде в САЩ, там да прилага обединение на университети!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не да се слеят, а да се закрият! Във всеки град ВУЗ. Това го няма никъде. Само в Бг. И приемат всички наред, и завършват всички наред, няма състезателност, няма подбор.
11
5
 
6
 
! Отговори
До Недоучен 10 преди 3 месеца
Аааа, не така! Най-здрави лакти имат професорите и доцентите, които навремето са следвали или специализирали в СССР. Те си знаят лекциите, които са слушали още докато са били студенти там. В някои ВУЗ-ове, както и в някои институти на БАН такива стоят на щат до 70 г., в отделни случаи дори и повече, но те са рядкост. След като се пенсионират, уж освобождават щатната си длъжност, но веднага сключват договор да останат на работа като хонорувани преподаватели, докато могат да си влачат краката.
10
5
 
15
 
! Отговори
недоучен преди 3 месеца
Първо да разкарат всички навършили 65 години т.е. пенсионна възраст във всички направления и щатове ( от чистачката до Професора).Аман от дъртофелници в тая държава, убиха бъдещето на децата и внуците си.Не се наядоха тези папардаци.
9
3
 
15
 
! Отговори
За качеството преди 3 месеца
Ще се повиши, но само ако се спазят две условия, за които постоянно пишем тук. 1. Без държавни субсидии за частните ВУЗ-ове, да се издържат само от собствени приходи, както е по света. 2. В държавните ВУЗ-ове да се влиза само с много висок бал и ако през време на следването успехът през някой от семестрите се окаже под мн.добър (4.50), съответният студент да бъде изключван. Нека парите на данъкоплатците да се харчат само за умни и усърдно учещи младежи, които после ще работят тук поне 5-10 год.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва съкражаване на "студентите" от 70 000 места за първокурсници ,да останат поне 50 000 колкото са и завършващите абитуриенти.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя казва едно , Цоков - друго , никакъв синхрон !
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тая хле-Ба-ркЪ , се конкурира с Плевнелиев !
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даа , ''ТОВА ЩЯЛО ДА ПОВИШИ...'' ,... финансовите МУ приходи !
4
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Тоя мишок дето не преговаря с терористи , защо не се скрие в дупката от която е изпълзял.
3
4
 
11
 
! Отговори
Дова влечуго преди 3 месеца
Няма ли кой да го смаже?Само с болния ли му мозък ще ни занимавте!Иска Външно, сега иска образование о , утре дано поиска гробищата!
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъвто ''академика'' , такова и образованието !
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да де , то и преминаването в по-горен клас с ДВОЙКИ , също ''ВДИГА'' качеството на образованието , и в по долните класове !Примери : Ученици в 7-ми клас , не могат да четата и пишат , о-ВАЖАЕМИ дами и господа , неграмотни и примитивни управници , даскали и родители ...