Зрелостниците ще имат право да повишават оценките от матурите си

Комисията по образование в НС единодушно прие промяната
14 фев 2024 19:34, Анисия Иванова
20
Зрелостниците ще имат право да повишават оценките от матурите си
Снимка: МОН

Народните представители от Комисията по образование и наука днес подкрепиха единодушно с 15 гласа „За“ промяна в закона, инициирана от омбудсмана Диана Ковачева, с която зрелостниците ще имат втори шанс да се явят на матура, с която да кандидатстват във ВУЗ, ако оценката от редовния изпит не ги удовлетворява, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Предложението бе внесено от председателя на комисията Красимир Вълчев (ГЕРБ) и група народни представители - Деница Сачева (ГЕРБ), проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), Елисавета Белобрадова (ПП-ДБ), Нели Димитрова (ПП-ДБ), Христо Даскалов (ПП-ДБ), Бюнямин Хасан (ПП-ДБ), Ивайло Митковски (ПП-ДБ) и Ванина Вецина (ПП-ДБ).

Поводът за тази промяна, отправена от омбудсмана още в 48-ото Народно събрание, са постъпващите в институцията на обществения защитник все повече жалби и сигнали от родители и зрелостници, според които е неприемливо да няма втори шанс за явяване на задължителните зрелостни изпити за повишаване на оценка. В тях родителите настояват децата им да имат право да повишат оценката си от матурата, тъй като досега тя оставаше „до живот“, без да имат никаква възможност да я коригират.

Омбудсманът предложи на депутатите в предходния парламент законодателна промяна на чл. 132 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и допълнение на разпоредбата на чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование, които получиха одобрението на ресорната комисия на първо четене, но времето не стигна за окончателното им приемане.

Затова през юни 2023 г. проф. Ковачева наново внесе предложението си и в 49-ото Народно събрание до председателя Росен Желязков и до членовете на Комисията по образованието и науката с настояване учениците, които не са доволни от оценките си от матурите, да могат да се явят повторно на изпит, за да ги повишат.

„Липсата на възможност учениците, които не са се представили добре на матурите, с изключение на тези, които са получили оценка „Слаб“, да имат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за тяхното бъдеще. Невъзможността според действащата уредба, зрелостниците да подобрят резултата си от ДЗИ като се явят на изпит за повишаване на оценката, води до негативни последици при кандидатстването им във висше училище“, така аргументира предложението си омбудсманът.

Идеята на промяната е за целите на кандидатстване във ВУЗ зрелостниците да получат право еднократно в рамките на една учебна година от полагането на първия държавен зрелостен изпит, да се явят за повишаване на оценката си на насрочен следващ такъв изпит, за което ще им се издаде удостоверение с новата по-благоприятна за тях оценка.

За целта се създава чл. 135а в Закона за предучилищното и училищно образование, в който се регламентира възможността зрелостниците да положат този изпит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато сме си говорили, ми е казвал, че особено първата година в ПГ не е знаел на кой свят се намира. Задавал си е въпроса как ще изкара в това училище няколко години и ще учи неща, които не го интересуват. На техните не е казал нищо, но ето че се е чувствал зле. Така че има и деца, и деца. Винаги можеш да се заплеснеш, да смениш мнението си след време, не трябва всичко да е заковано.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може и така да е, но за някои деца подобни неща остават травма. Един приятел навремето не успя да влезе в желаната от него езикова гимназия. Беше умно и читаво момче, но тогава явно го затресе хормонът. Учи в ПГ с висок успех, завърши университет със специалност, която искаше и има доста прилична работа. Но ми е споменавал, че и до днес се чувства травмиран от това, че на 13-14 се е провалил и тогава това е било ужасен шок за него. Просто за разлика от някои деца винаги е знаел какво иска.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оценката от ДЗИ няма никакво значение! В университет се влиза и с 3ки вече. Плащаш си и продължаваш! Можеш да завършиш и британски университет онлайн. Време е да се осъзнае едно друго нещо: каквато и оценка да ви постави БГ образованието... то тя няма значение! Защото БГ образованието е безсмислено и крайно ненужно! И не, не е пречка за развитието ви :) Просто на никого не му пука за БГ дипломата :)
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И аман от тия дето все пишат, че образованието не е за всеки. Така е, но по тяхно време не е имало такива умишлени спирачки - ако искаш, учиш, ако не - работиш. Като след време ти дойде друг акъл, винаги имаш шанс да го промениш. Затова имаше и вечерни и сменни училища, а сега - един път и край. Най-лошото е, че хората са късопаметни и през ум не им минава да разкритикуват непрекъснатите управленски експерименти, а Цвиллят доволно, че било за добро.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
13: Така е. Така те закотвят с някаква "матура" доживот. Пък и защо да нямаш право да си оправиш двойката? Значи като изкараш 2, пак ти я лепват докато мърдаш. Всички тия, дето ни управляват, са учили, когато нямаше матури и на изпити за университет можеше да се явяваш и няколко пъти, докато влезеш. Бас държа, че някои от тях не са станали студенти от първия път. От коя държава преписаха тая прОстОтия с матурите само не знам. Ние обикновено събираме най-скапаните практики от цял свят.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А не е ли по-добре всяка година да могат да се явяват за повишаване на оценката? Има някои, на които им идва акъла да учат чак след няколко години. Няма да е лошо да могат да си поправят грешката от младежкия акъл.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Висшето не е за всеки, образованието като цяло също. Който иска успехи, трябва да работи здраво, а не да плаче да се занижат критериите та да мине барабар Петко с мъжете.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавното образование е под всякаква критика. Изискванията са никакви, а целта е създаването на неграмотни, безащитни и лесно поддаващо се на манипулации стадо.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама няма проблем даже нека най-ниската оценка Да е 4. Няма да страдат децата дето гине мързяло да учат. С всяка изминала година все прави все повече и повече за довършване на процеса на се града на младите и обществото като цяло. Повсеместна неграмотност прикривана с все по занижени критерии за д а не лъсне накрая цялата картинка. Влезли в гимназия не могат д а четат и пишат. Едно нормално изречение не могат да съставят. Естествено,че има изключения ама за съжаления са малко. Отпадъка е много
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По мое време нямаше матури, та по тази причина учителката ми по Биология реши да ми пише 5 и нямаше сила на света да я накара да си промени решението, ако имаше матура щях да имам 6, така че има и полза от матурите и тестовете защото в училище както и в университета преподавателя може да прецени и да ти пише 3 защото си го погледнал на криво!
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не разбирам, как може, нещо, което на 13 можех да напиша, с неща, които бях научил на 14, да ме определя като зрял? Какво е, да си зрял? Да взимаш някакви адекватни решение и да си запознат със средата си. Поне аз така го виждам. Какво направих, след матурата ли? Оргия с 5 съчуеинка и съучеиички, после потрошихме една кола, на един ***, дето все виакше полиция, като си правихме сбирките. Според матурата бях презрял. Според полцияита не ... Добре, че ония де го гърмнаха помогна.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 33 г, с вишу, безраб - Сега вече имаш право!
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От 9-ти клас търбя за това! 8 години след завършването си, НАЙ-НАКРАЯ коригираха тази глупсот. Ок, аз имах късмет! Падна ми се темата, която исках по БЕЛ. 5.79 - Можеше и повече, ама стига. Дойде история - от 60 теми, разбраотени, научени, с данни и зивори, имах покрити 58 - БАМ ... 4.40 :( ... Вярно, в този моемент се влизаше с 3.20 оценка на дипломата ама все пак ...
1
0
 
3
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Матурата е една. По тяхна логика да има и 3 и 5 шанс, защо не.