Родилка почина, в болницата нямало кръв

Освен бебето 35-годишната жена от Девинско оставя и момиченце сираче
6 окт 2008 16:45,
84
Родилка почина, в болницата нямало кръв
Снимка: Булфото

Родилка почина няколко часа след раждане в болницата в Девин.

Информацията за смъртния случай бе потвърдена от ръководството на здравното заведение и от кметския наместник в кв. Настан.

Ирена Маринова (35 г.)  родила момче на 4 октомври вечерта. Раждането минало нормално, жената се обадила около 21 часа на по-голямата си дъщеря с новината, че си има братче.

Часове по-късно се развива усложнение.

"Нещата се развиха драматично", обяснява лекар от болницата, потвърждавайки информацията, че в момента не е имало кръв за кръвопреливане.

В 22,30 ч. в кръвния център в Смолян е отправена заявка от девинската болница да се достави кръв с група "0+". 

Малко по-късно заявката е отменена и до кръвопреливане не се стига, тъй като родилката междувременно е починала. 

Едно от получените усложнения е амиотична емболия, обясниха медици от МБАЛ-Девин.

Според мнение на лекари при тази диагноза кръвопреливането не би  променило състоянието.

По случая ще се извърши проверка от Районния център по здравеопазване в Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
илианка-дъщеря на ре преди 15 години
мама постъпи в болница 2 дни по-рано.на 04.10.2008 през деня са и били поставени три инжекции за разраждане.около 21:30 тя ми се обади с новината,че си имам братче след това е настъпил кръвоизлив,който некадърната лекарка на 72 годишна възраст не е увладяла.в 22:30 е порачана спешно кръв от град Смолян,а смъртта е настъпила 23:45 как за толкова време не е пристигнала??????има много въпроси,на които няма да получа отговор.това,че причината е амниотична емболия е само предположение и оправдание на лекарите,защото бе отказана аутопсия!!!според мен не е нормално някаква пенсионерка на 72 години да заема такава отговорна длъжност.поне можеха да се снабдят с една банка кръж преди раждането.каквото и да говорим никои неможе да варне най-скъпия човек в живота ми.мама беше прекрасен човек,готов да помогне на всеки,но на нея никой не и помогна.много те обичам слънчице почивай в мир.
82
0
 
0
 
! Отговори
илианка-дъщеря на ре преди 15 години
отиде си един прекрасен човек,неможе да се варне.единственното което ми остава е да се надявам че сега тя е в по-добри ръце.много те обичам мамо ти беше наи-важния човек за мен-и винаги ште бъдеш.благодаря ти за подаръка които ни остави-Алекс.ако лекарите са виновни и не са напражили всичко необходимо да те спасят дано съвеста им не ги остави на мира.обичам те слънчице почиваи в мир
81
0
 
0
 
! Отговори
fg преди 15 години
Хора искам да ви кажа ,че тази лекарка е добър и отговорен професионалист.Но състоянието,к което е изпаднала жената се развива адски бързо.Друт евъпроса защо и какво го е предизвикало.
80
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
kak mije da sa takiva lekarite ! TE SA VINOVNI !!!! tolkova mlada jena da po4ine prosto nqmam dymi ! TAQ BOLNICA DA SE ZAKRIVA!!NIKOQ MLADA JENA POVE4E NQMA DA RAJDA TAM
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е, това е извинение, простотията е по хората. За пръв път съм съгласен с Вас!Верно, няма по голяма простотия от Вашата, признах си!Съжалявам за грубите думи, но няма как да ко кажа по меко!Докато патриотизмът е *** дума и любовта към Родината е нещо срамно, нищо няма да се оправи у нас. Точно това е и една от основните причини да сме на тоя хал! С какво, неуважаема, смятате че помагате на държавата на себе и на всички нас като сипете помия по България? Къде сте виждали подобно поведение? В прехваления Ви Израел има хилади хора които са пострадали тежко от палестинските атентати, от Хизбула, от кого ли не, знаете че те са основна мишена на световния тероризъм. Въпреки това, попитайте сестра си, има ли един евреин който да каже, `*** скапаната държава, убиха брат ми пък тя нищо не прави!?! Министър председателят им си отиде заради корупция, колко човека обвиниха държавата Израел за това, а не персонално него?! Няма да Ви давам повече примери, защото едва ли ще схавенете логиката. Не отричам че у нас има хилади неща, които трябва да се оправят, но абсолютно не съм съгласен, че хвълянето на кал е начина за това. Самоцелното мрънкане съсипва държавата! Не самоцелното родолюбие! За да просперира една държава, трябва гражданите и да милеят за нея! У Вас подобни чувства не усещам и съответно не очаквам да свършите нещо за България, за всички нас, и за себе си, разбира се. Ако е скапана България, тя е скапана защото Ви има Вас! Заврели главите си в собствения си егоизъм и чакащи на готово някой нещо да ви дава... Всъщност Вашето поведение много напомня на поведението на партийната върхушка, и старата и сегашната, които смятат че всички са длъжни да осигуряват охолството им. И въпреки че едва ли ще разберете, ще ви напомня думите на един американец, който казва, че преди да попиташ какво е дала страната ти на теб, трябва дасе замислиш какво си дал ти на страната си. И въпреки че не ви дължа обяснение, ще Ви кажа, аз живея честно, спя спокойно, трудя се, изкарвам си прехраната както мога, имам доста проблеми в битието както повечето от нас, и въпреки това обичам Родината си! И не смятам че това е нещо срамно! Това е моят начин, аз това давам на България, колкото и да е малко. И накрая, да е жива и здрава сестра Ви още много години, но аз съм загубил близки вследствие на онкологични заболявания, не смятам обаче, че ако ги бях завел в Обетованата земя, нещата щяха да се оправят с магическа пръчка! нооо...това си е мое мнение!
78
0
 
0
 
! Отговори
ilian orlov преди 15 години
tazi skapana bolnica ,trqbva da q zakriqt,ne da ubivat horata,davam savet nikoq maika da ne rajda v devin ili tq shte umre ili deteto i,da q zakriqt,dano ima savesten lekar da priznae greshkata im,ako ne dano gospod gi nakaje,dano im se sluchi oshte po losho,priznaite greshnici
77
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
Незнам как да коментирам случилото се,просто нямам думи. Тъй като съм от същия град мога да заявя,че тази докторка се води за голям професионалист, но и годините и са доста за да може да реагира на такава ситуация.Докторката е на повикване идва свършва работа,ако има родилка и си заминава.Според мен може би не е изчакала да види как ще се развият нещата.Все пак е само един АГ лекар в цялата болница, а самата болница обслужва цялата Девинска община (състояща се от около 15 села). Естествено че никой не смее да отиде да ражда там,незнам как Ирена се е осмелила. Няма никакви условия, няма ковиози евентуално за недоносени дечица, а да няма и банка с кръв това е нелепо. Цялата болница е пълна мизерия, за лекарите да не говорим.
76
0
 
0
 
! Отговори
Debora преди 15 години
Dumata PRESTAPLENIE e malka!
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
_._._._._!
74
0
 
0
 
! Отговори
IL. преди 15 години
Jiveq v Izrael poveche ot 20 godini. 1/4 ot vremeto v godinata prekarvam v Balgaria.Nosia si lekarstvata za celia mi prestoi v Balgaria.Kogato se naloji moga samo da se konsultiram s balgarski lekar, no da pazi Bog, v balgarska bolnica ne vlizam.Ne razchitam, che parite shte mi pomognat.Kogato sam vlizala pri balgarski lekar pavoto chuvstvo e ot rengenovia pogled na doktora kam portmoneto i ot tam natatak vsichko e iasno.Lipsvashta aparatura, medikamenti, materiali i nai vajno za doktora ostava platejnata sposobnost na pacienta i sle tova zdravnia problem.Moje vsichko da se govori za Izrael , no tuk podkupi v policia i pri doktor ne sa prieti.S prekarvane zdravnata karta na pacienta avtomatichno izliza belejka za 6 shekela ili 18 sh.pri specialist, ortopedia,ochen, ushen, kardiologia.Tova iziskva zakona i doktora nemoje sam da opredelq ceni, dori pacientite ne se opitvat da davat zashtoto tova krie risk.Bakshish se dava samo na servitiori i pak opredeleno 10 % ot napravenata smetka.Na pazara mogat da te izlajat, v malki magazini dva pati poveche ,no pri doktor e nedopustimo. V Bg. doktori i servitiori rabotqt na 1 princip. Gorkite malchalivi , tarpelivi hora.
73
0
 
0
 
! Отговори
живееща в Девин преди 15 години
Не знам на какво ниво и колко е здравната осигуровка в Америка, Израел или където и да е по света, но имам съмнения, че жената умря заради небрежността на екипа, който е бил на смяна. От личен опит знам какви са грижите и отношението на персонала към пациентите. В повечето случаи прекарват работното си време в сестринската стая и евентуално ако имаш нужда от тях трябва да отидеш сам да ги потърсиш. Но в случая жената е била оставена на магарето след раждането и нямало как да отиде при тях, а те като се върнали при нея да проверят как е, явно вече е било късно да се направи нещо. А между другото тя е била единствената родилка в отделението.Нямам претенции, че разбирам от медицина, но в какъв период от време може да настъпи емболия веднага след самото раждане или час и половина след това, както е в случая. Защото тя към 21ч. се е обадила на близките си да им съобщи новината, а заявката за кръв е подадена в 22.30. И още нещо и при нормално раждане и при секцио ли може да настъпи емболия, защото тя е родила нормално и всичко е изглеждало наред. А може би диагнозата е поставена за да прекрие лекарската немърливост и нехайство за състоянието на току що родила жена.
72
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
по- важното е да се закупят мерцедеси!Пфу!
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
70. - 13:50 - До сестрата на ИзраилОт: АнонименЕ, това е извинение, простотията е по хората. Ако поне малко си грамотен/грамотна прочети началото на написаното от мен. Моята сестра умираше в държавата Бължгария и затова замина в Израел. РАЗБРА ЛИ ТОВА УМИРАШЕ!!!!!! Държавата е скапана и прогнила от корупция и това са фактите, колкото и простотии да пишеш! Българи сме тези, които живеем тук и тези, които партийната върхушка, която ограби даржавата изгони от България - това са милион българи пръснати по света. Ако ти живееш охолно тук на гърба на останалите свестни хора, вярвам ти, че живееш в своя "рай" за теб, но АД за други. Почти всеки българин за разлика от номенклатурчиците си е изпатил от тази държава - я от здравеопазване, я от липса на правораздаване, я от репресивни органи, я от държавни мотннополисти. Какво ни остана - една ГОЛА гордост, че сме българи. Да, аз съм българка с родословно дърво от българи закърмени с българщина, а не с партийни тезиси. И такива псевдо- родолюбци, които само да се намират на раздуемка пишат простотии много ме нервират. Такива съсипаха държавата, такива съсипаха народа и затова тази държава сега е скапана. Д-р Чирков още 1990 г. каза, че държавата е обрулена, а сега какво да кажем - държавата е оглозгана. Хайде разкарай се от тук продажен псевдо-родолюбец, че ми иде да ти техля една, но ми е малко неудобно защото съм все пак жена.
70
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нещо не схващам логиката?! Вие живеете в България, защото има заблудени коне с капаци като мен ?! Много обичате коне с капаци и не можете без нас или ..?! Иначе изхода е ясен - на самолета и в Израел! Там по чучурите текат мед и масло и болните не умират! НИКОГА!!! Законите се спазват на 100% и няма никаква, АМА НИКАКВА корупция! Да Ви се чуди човек, какво още търсите тук! Ако пък решите да ме убеждавате, че това е вашата държава, Вие сте родена тук и т.н.... ами смятам, че в такъв случай дължите поне малко уважение на Балгария! Наричайки държавата ни "скапана", не смятате ли че и Вие сте "скапана", тъй като сте част от нея?! Така, преди да искате Република България да гарантира достойнството ви, опитайте се сама да си го гарантирате!
69
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
КАТО чувам какво се случва и как през пръсти се отнасят към жените дори и без усложнения как ги обиждали как измисляли нови мъчения като бодене с игли по които са измислени преди няколко десетилетия направо трябва да ги изкарат на площада и да ги убият с камъни.Ама нали сме християнска държава само когато ни отърва.В нашата страна отношението към жените е най лошото в света защото без да ни го пише в религиозния или държавния закон ние се отнасяме лошо към жените отмъщение насилие поругаване и всичко това без наказание нито от държавен закон нито от обществено отношение.И ще ми излизат някви от попове до мафиоти и ще викат че жените не били хора. И ще викат че жените били виновни за демографската криза да ви.... *** в тъпия. За нищо на света не бих раждала това е самоубийство как може вобще да се случва такива неща мъчно ми е понеже жените са избирани да се натопят с ябълката а после са наказвани с мъки и смърт от раждане и трудно гледане на деца а мъжете са се отървали на тяхен гръб вместо примерно да бъдат натопени и двамата по равно и двамата да бъдат наказвани. А не на жените да се дават само кланетата в живота.И да оставаме само на едната милост за рая и то ако сме избрани за това
68
0
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 15 години
На два пъти ми се налага да спасявам жена си, след мощни кръвоизливи. Първият път, при раждането на едно от трите ни деца и веднъж - след неграмотна генекологична намеса. Общото и при двата случая беше, че кръв дадоха раднини, приятели, *** и таксиметрови шофьори(да същите тези "бакшиши"които някой непрекъснато плюят - а те са железни мъже). Първия път от кръвния център, при това с връзки, осигурих две банки, а други четири платих по 250 лв. , при втория случай дежурната в центъра ми се изсмя и каза да се "спасявам както мога" . Жена ми оживя и в двата случая защото имах пари и живеех в голям град. Ха кажете ми кой член от конституцията беше спазен спрямо нея, при все че жена ми имаше мед. осигуровка... Впрочем не ми отговаряйти Това ми лично обръщение е единственото изключение което правя.
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
57. - 10:26 - От: Анонимен"Виждам, голяма част от вас живеят в Америка в Израел или където и да е по света!"Браво, браво,браво, че има такива родолюбци, на които очите са затворени за тази свинщина, която става в държавата България.Аз съм тази която пише са своята сестра в Израел. Моята сестра не е плащала данъци в Израел, не е работила за държавата Израел, но тази в държава и спасиха живота и и осигуряват нормален живот.Аз живея в скапаната държава Българие защото тук има коне с капаци, които се правят, че не виждат какво става- корупция и кражби и престъпления. Престъпление е,че онкоболните не могат да се лекуват, престъпление е,че болните от диабет нямат лекарства и консумативи и да не изреждам всички останали. Ще кажа за себе си. Преживяж белодробна емболия и бях "лекувана" в ***. Т.е. когато ме изписаха, а ме изписаха, тъй като получих кръвоизбиви в стомаха от приеманите на лекарства, без да ми бъдат направени необходимите изследвания. Освен това в епикризата ми пишеше, че са ми слагали скъпоструваши инжекции за разреждане на кръвта, а аз нямах никакъв белег от убождане. Разбира се след това се наложи да търся връзки за да постъпя в болнично заведение, където наистина и лекарите се увериха, че епикризата не е вярна, лекуваха ме за което ще из бъда благодарна докато съм жива. Но забележете с връзки!!! Моят съпруг пък изкара инфаркт. Докторите набързо го напомпаха с лекарства и го изписаха за една седмица. Отново с връзки постъпи в друго болнично заведение, където му бяха направени пълни изследвания, назначено трайно лечение, сега същите лекари го наблюдават и слава богу също е пълноценен човек. Но това всичко става с връзки и за многго хора здравеопазнаването е тото- шанс !!!!! Затова казвам, че държавата е скапана, защото хората са лишени от най-елементарното - право на нормален живот. Мен не ме интересува какво направил този или онзи министър, президент,парламентарист или който и да е било управляващ. Мен ме интетересува като данъкоплатец държавата да спазва Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. (2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество. Това искат нормалните хора в България. Другото е словоблудство.
66
0
 
0
 
! Отговори
Az преди 15 години
Не лекарите, а лекарския съюз и неговото лоби които правят така че лекарите да се гушат с пари а пациентите да *** като мухи - това е ужасната истина за здравеопазването в България - от джобовете ни излизат пари с които лекарите градят средната класа у нас... За мен това е своеобразен геноцид срещу народа - онзи ден в Добрич едно дете почина от астма в училището си, защото линейката дошла след третото обаждане, а баща му е гледал как посинява и се задушава .... Дядо ми казваше - на адвокат парите си и на лекар здравето си не оставям.....
65
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
DOKATO NE SE SLOGI KRAI NA TOVA NEKADARNO UPRAVLENIE,NIKOGA NIAMA DA SE PODOBRI STANDARTA NA BALGARITE...KOI GLUPAK IZMISLI DA SE PLA6TAT ZDRAVNI OSIGUROVI KOGATO SI BEZRABOTEN,KAKVI SA TEZI TAKSI,ZDRAVEOPAZVANETO TRIABVA DA E PRIORITETNO V EDNA BIALA CIVILIZOVANA DARGAVA,A NE DA OGRABVAT BEDNIA NAROD I HORATA DA MRAT KATO MUHI....IMASH PARI,GIVEESH,NIAMASH PARI...MRI....UGASNO E...NIAMAM DUMI....GALKO ZA GENATA,DECATA I SEMEISTVOTO I ....
64
0
 
0
 
! Отговори
RRR преди 15 години
Жалко за дечицата и за жената.За съжаление се случват такива неща.Но не можем да плюем и хвърляме камъни по лекарите,защото никой не знае в какво състояние е болницата,какви са условията там,какво е станало в действителност и как се е стигнали до този фатален инцидент.Вие и аз включително не сме компетентни по въпроса! Има хора за това ,за да установят каква е истината.