Паспорт с биометрия за 8 часа = 250 лв. от 2010 г.

За новата лична карта ще се бръкнем с 20 лева, а за шофьорската книжка – 25
11 дек 2009 10:14,
84
Паспорт с биометрия за 8 часа = 250 лв. от 2010 г.
Снимка: Булфото

Най-скъпият от новите документи за самоличност ще струва около 250 лева, прогнозира Мария Костадинова, началник на дирекция "Документи за самоличност" в МВР.

Срещу тази сума ще се отпечатва нов международен паспорт за осем часа, в който ще бъде вграден чип със снимка и пръстови отпечатъци на притежателя му.

Обикновената поръчка ще е около 50 лева, а бързата – за три дни – около 100 лева.

Нова лична карта се предвижда да е около 20 лева, при бърза поръчка – 40, а при експресна – за няколко часа – 100 лева.

За шофьорската книжка ще се плащат между 25 и 125 лева.

"Тези цени са приблизителни, все още не са приети окончателно", каза Костадинова.

Новите документи ще са по-скъпи от сегашните, защото снимането и вземането на пръстовите отпечатъци ще става там, където се подава заявлението за преиздаване. По този начин на хората ще се спести посещаването на фотостудио.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега.

Новите документи ще се изработват на 30 места в цялата страна – по едно във всяка област. В София ще са четири – в КАТ за книжки, в Областната дирекция на полицията в жк "Гео Милев" – за Софийска област, и още две в София.

Издаването на новите документи започва окончателно от март догодина. Досега този старт беше отлаган няколко пъти.

Биометрични данни ще имат само паспортите.

"Личните карти и шофьорските книжки ще се правят вече от друг материал, който е много по-издръжлив, а освен това ще има и вградени нови защити", поясни Костадинова.

Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича през 2010 година и затова с шест месеца се удължава този срок с цел да няма опашки пред РПУ-тата. 

На всеки 5 години, когато изтича паспортът, или 10 – за личните карти, ще се вземат нови биометрични данни от всеки.

Разликата вече е, че заявлението няма да се попълва на ръка, а ще се отпечатва готово, попълнено с данните на човека. Така ще се спести и време за обработка. Гражданинът само ще се подписва, след като му бъдат снети и биометричните данни, допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
rosi преди 13 години
mnogo lowa orgaisacia .Vseki gleda negovia interes Za horata nikoi ne misli
85
0
 
0
 
! Отговори
conka преди 14 години
S TEB SUM!!!DANO STANEM POVE4E!!!
84
0
 
0
 
! Отговори
topcho преди 14 години
Az za osem chasa 8 zlobarki bez pari shte si napravia.....
83
0
 
0
 
! Отговори
lqlqk преди 14 години
ако приемем 4е големите политици на прехода са поставени лица от едни и сащи крагове ако приемем 4е шефовете на агенции митници и про4ие също са такива то тез на по долните нива защо се сагласяват с геноцида над българския народ 20 годишен паклен план а 4енгетата и воените за трохи от масата подкрепят народните предатели софрата е готвена с кравта на България а са слепи 4е те изнасят милиарди 4е господа полицаи с тия 50 милиарда ако си бяха в БГ си4ки щяхме да имаме по 3000 лв заплата ПРЕДАТЕЛИ
82
0
 
0
 
! Отговори
герберист преди 14 години
Браво Боко, браво тикво. На матриала трябва да му се разказа играта постоянно, докато мърда.
81
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
Волен президент и *** вън
80
0
 
0
 
! Отговори
Meee преди 14 години
Auu kakav ujas, pak smiana i opashki i gubene na vreme! Dobre che imam dvoino grajdanstvo i nikoi ne moje da me zadalji da se draznia s tazi dosada! :) No lichnata mi karta naistina ima nujda ot nova snimka :p Ne se iadosvaite za gluposti, ima i po nepriatni nesta ot niakakvi novi pasporti
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Как ли? като престанете да бъдете наивници и да лапате като шарани всичко ,което ви кажат скапаните политици и пропагандната медия ,спрете да гледате Бтв новините и си ен ен ,би би си и останалите *** промиващи мозъците!Четете повече книги и се запознайте със заговора срещу човечеството пробитван ни като глобализация и единно световно правителство!Престанете да гласувате за едни и същи предатели независимо в какъв цвят от политическия спектър са окрасени!НЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД!!
78
0
 
0
 
! Отговори
Do 76 преди 14 години
Za sujalenie to4no tova e. 6te budem svideteli na o6te mnogo takiva stupki... vuprosa e kakvo mojem da promenim??? I kak.
77
1
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
на зле отива светътборете се срещу световните правителства,защото скоро филми като Robocop ще се превърнат в реалност
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дорбре дошли в новият световен фашистки ред!!!!!!
75
0
 
0
 
! Отговори
informacia преди 14 години
моля някой да ме осветли по темата че нещо неразбрах,аз от чужбина трабва кога да си отда в БГ да си ги сменя?понеже чето х тези 6 месеца допалнителни ще важат само ако си в страната.мерси
74
0
 
0
 
! Отговори
до "коспополит& преди 14 години
Незнам какво точно означава "коспополит" (: ,но по-скоро си манипулатор ! И децата знаят, че чрез вградените чипове в американските документи може да бъде следен всеки гражданин ... Не вярвам нашите да са по-различни ! Ти, нещо за право на личен живот и лично пространство чувал ли си ?!? Съветваш ни да ходим на самотен остров ... Ами, що не се отделите вие вманиачените на един такъв остров и да се следите, подслушвате и шпионирате, колкото искате взаимно ?
73
0
 
0
 
! Отговори
димитров преди 14 години
Тези документи не са нужни на гражданите ,а на различните държавни органи.Тогава е редно държавата да поеме издаването им,а не да товари хората.
72
0
 
0
 
! Отговори
Престъпници ?!? ... преди 14 години
"На всеки 5 години, когато изтича паспортът, или 10 - за личните карти ще се вземат нови биометрични данни от всеки." ?!?!?Това означава, скъпи сънародници, че унизителната процедура по снемане на отпечатъци, която приравнява честния гражданин с престъпника, ще се повтаря на всеки 5 години ! Да, тази унизителна процедура няма да е еднократна, а системно ще бъдем подлагани на нея !!! А, да ви е честито ! ...
71
0
 
0
 
! Отговори
Хайдутин преди 14 години
Бамумамата бе аз толкова пари ако имах у джеба, ..... (щех да смена я жената я колата, което е по за изхвърляне) А аз си мачкам тошовото тескере с петолъчката още у джеба и ми не пука кой иска да ми го сменява аз не ща
70
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
браво, космополит! Много правилен коментар.Цените са напълно нормални, ще го разберете, ако си направите сметката. Колкото до биометричните данни - в повечето държави ги има дори и в шофьорските книжки. Това не е някаква гигантска конспирация да ви следят, а просто по-лесен начин да бъдат залавяни престъпници. Вътьо от Тъбъдъткино така и не разбра, че никой няма да седне точно него да следи...
69
0
 
0
 
! Отговори
men преди 14 години
ami aide wzemi Luxembourg, s naselenie 400 000 dushi i sravni dohodi i zena na dokumenti. samo shte spomena, 4e BVP na glava ot naselenieto e okolo 81 000 dolara. oshte malko i shte ni stignat
68
0
 
0
 
! Отговори
коспополит преди 14 години
Станете най-после европейци и не ме занимавайте с вечното си хленчене и мънкане!Ако новите документи бяха безплатни и ставаха за 24 часа,сигурно щяхте да ревете,че не дават с тях и по едно шише ракия и по един картон цигари!А тези дето мънкат,че щели да ги следят,да си изключат компютрите,да си счупят банковите карти,да счупят и всяка улична камера и да забегнат на самотен остров!Аман от мрънкачи и плачковци!
67
0
 
0
 
! Отговори
smqh преди 14 години
dam, te evropeizite to4no taka pravqt - mul4at. ili pravqt sta4ki i blokirat zqlata strana dokato ne se nameri reshenie, izgodno za vsi4ki. V Austria, do onq den, inaha shofiorski knijki kato nashti starite, s 3 stranizi obiknowena hartiq. te zatova i ne mogat da ni stignat! Ah, tezi avstriizi! Vienna - the best city to live in!