Далавери стопират градежа на Спортна зала – София

Борисов: Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо
19 дек 2009 13:35,
56
Далавери стопират градежа на Спортна зала – София
Градежът на спортната зала на ІV километърв столицата. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор.

"Знаете, че преговаряхме за 17 милиона по-евтино. Не очаквах, че до такава степен държавата е била без контрол. Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо. Конкурсът тече. В момента, в който се избере строителен надзор, ще продължи строителството", каза още премиерът.

Попитан защо, след като няма строителен надзор, строителството продължава, премиерът Борисов отговори кратко: "Спираме го в понеделник!".

Депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и Михаил Михайлов поясниха, че в продължение на месеци строителството на обекта е текло незаконно.

Фирмата, която е спечелила търга за проект по строителство, е "Главболгарстрой".

Депутатите показаха документ – разрешение за строеж от 17 ноември 2009 г., следствие на доклад за съответствие, изготвен от фирмата "Линк Контрол" ООД с управител Георги Линков.

Според депутата Михаил Михайлов близо 50 млн. лв. могат да бъдат откраднати от предвидените за строителството 107 млн. лв.

По думите му изпълнението на обекта до момента се е извършвало със занижени показатели.

Вместо 63 хил. кв. метра застроената площ е станала 48 880 кв. метра, височината от 4,80 метра е свалена 3,35 метра, изчезнали са няколкостотин паркоместа от първоначалния замисъл.

Основната тренировъчна зала няма да може да изпълнява своите функции, защото в нея вече са построени през 6 метра колони.

От "Главболгарстрой" обаче твърдят, че спортната зала има разрешително за строеж, влязло в сила, както и необходимата техническа документация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Никой не си избира сам кой да го контролира . Работа на Кмета е да сключи договори за надзор/контрол -авторски, строителен. В София няма Кмет, в България няма Държава....На всякъде само прости милиционери...
51
0
 
0
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Явно, вследствие на снеговалежите и дъждовете, тавана е пропаднал по височина, с цели 145 см. Ами, че спортистите ще си удрят главите, когато скачат на батути? Или, ако играят футбол, ще къртят мазилката на тавана, а не бива.
50
0
 
0
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
Спомняте ли си как Пешов благо се усмихваше и дори обеща да "финансира държавата ?!" с 10 млн лева при първата копка с ББ ? Старият мошеник още тогава е предвидил да открадне 30-50 млн както от всички обществени поръчки които печели.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
СТАЛИНИЗМА СЕ ЗАВРЪЩА. НЕ СИ ЛИ ГЕРБЕР ГО ДУХАШ.ТАКЪВ ГОЛЯМ ПРОЕКТ ТРЯБВА ДА СЕ СТРОИ ОТ ФИРМИ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО.
48
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
А,забравих!Паркоместата действително не стигат.По норматив трябва да са поне 1000-1200!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
Като последно,ще кажа,че в Столична община има подписани от ББ четири договора за строителство на детски градини на пълен инженеринг, на средна строителна стойност 1000/хиляда/евро/м2!!!По този въпрос е сезиран и Главния прокурор,но той си трае.Защо ли?
46
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
9.Дотук нищо незаконно,освен това,че на обекта се работи без открита строителна площадка.10.Намира се някой,вроятно заинтересован,който знае това и го подхвърля на Михайлов и Иванов от Синята коалиция.11.Те от своя страна атакуват неясно кого - ГБС или Правителството,защото отговорен за това положение, съгласно закона, е министър Нейков.12.А министър Нейков не би направил на своя глава нищо,което не е санкционирано от Вожда.
45
0
 
0
 
! Отговори
Назорник преди 14 години
Работи се и Техническия проект до кота 0,00.4.Избира се Консултантска фирма(трябва с търг по ЗОП) за изготвяне на доклада за съответствие,която сключва договор с ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ,т.е. Министерството на Нейков. 5.Избраната фирма на инж.Линков изготвя доклада за съответствие и проектите са вкарани в ДАГ някъде в средата на октомври, вероятно.6.Министър Нейков проспива времето за избор на Строителен надзор и когато издават разрешението за строеж,такъв няма!7.ГБС работи,защото няма време.8.Всички знаят!
44
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
Задавам тези въпроси реторично,защото предполагам какво е станало.1.ГБС печели търга с пълен инженеринг,т.е. проектиране и строителство.2.На базата на заложените параметри е подписан договор от старото правителство,анексиран на 01.08.09 от новото и са направени "първи" копки-първо от Станишев,после от Борисов.3.Междувременно се работи цялостния идеен проект с препоръките на журито при търга .
43
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
Питам:2.Има ли подписан договор за строителство и кога?3.Има ли преведен аванс на ГБС от министерството на Нейков,колко и кога?4.Има ли подписани досега актове за извършени СМР от страна на инвеститорския контрол и разплащани ли са? Задавам тези въпроси,защото съгл.чл.161 от ЗУТ,ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ е длъжен да осигури всичко необходимо за започване на строителството,вкл. Строителен надзор!
42
0
 
0
 
! Отговори
Надзорник преди 14 години
Питам:1.Кой въведе и кога ГБС на терена без подписан Протокол 2 за откриване на строителна площадка.Същият се подписва от Строителния надзор,какъвто не е избран още,след издаване на разрешението за строеж, в присъствието на служител от общинската администрация,съгл.чл.157(2)от ЗУТ.В нашия случай,това може да стане след 17.11.2009 год.,когато е издадено строителното разрешение.
41
0
 
0
 
! Отговори
до 25 преди 14 години
Каква кал- просто има закон и той трябва да се спазва дори от Пешов.Нарушение има.Декларацията им написана неграмотно.Не е зле да попрочете закона имам предвид ЗУТ-има раздел за спиране на строителството.
40
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 14 години
Цената не може да се сравнява със цената на залите в Дъблин или Берлин.Не е коректно,защото там цените на всичко-от проекти,строителни материали,работни заплати и т.н са по-скъпи.Така че,далавера има.Не ни правете на ***!
39
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 14 години
щом не участват Стенли и Котараците - да се спира! - каза Бате Бойко и замина за Бистрица за поледното футболно мачле
38
0
 
0
 
! Отговори
Ангел преди 14 години
Наглите са навсякъде.Изпълнителнят директор на най - голямата строителна компания в България и неговият шеф , председателят на КСБ , демонстрират пред цяла България изключителна наглост , че не само не спазват законите , но и не си правят труда да ги прочетат. Визирам ЗУТ ЧЛ.168 и Наредба 3 за съставяне ня актове и протоколи в строителството. Ако им се размине само с приказките по ТВ - та , зачи борбата срещу "наглите" е само шум.
37
0
 
0
 
! Отговори
Владо преди 14 години
А аз се надявах ,че най-после ще се построи нещо хубаво в този мръсен град.Язък за обещанията и хвалбите как "по време на криза ние ще развиваме спорта".
36
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Браво 18 , по-смислено и поспедователно изказване до момента няма . Всички които плюят нямат грам представа от строителство . Нищо не разбират но имат глупоста да оценяват !!! За това е зле България , нещастници !!!Добре , че има такива като 18 !!!
35
0
 
0
 
! Отговори
18 преди 14 години
Съжалявам за късния отговор. Не можах да напиша пояснение към текста защото днес.бг ограничава коментарите, иначе това беше в един сайт за музика, по случай пресконференция на тези които строят залата. Нито заставам зад това, нито против. Не ми пука честно казано. Аз съм на принципа "Всичките са маскари" ;)
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
abe 18 ot kyde gi kopiras tezi ***. dai oste. dai da vidime realniat proekt kyde e publikuvan, da mu vidime fasona i fasadite.
33
0
 
0
 
! Отговори
Не съм аз преди 14 години
А бе, нещо ми се върти из предпразничната глава....Това не беше ли обекта, на който ББ свали няколко милиона от цената, и каза, че така трябва да се строи...