Ще работим повече за пенсия

Колко точно и откога – още се обсъжда
25 яну 2010 13:00,
359
Ще работим повече за пенсия
Снимка: БГНЕС

Социалното министерство има два варианта за промени на възрастта за пенсиониране. Преди да бъде направен окончателен избор, двете схеми ще бъдат подложени на обществено обсъждане.

Сигурно е обаче, че промените ще се въвеждат от началото на 2012 година.

Единият вариант е право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива след 40 години работа за мъжете и 37 години за жените, което е с три години повече, отколкото в момента. Минималната възраст за пенсиониране ще бъде 63 години, а за жените 60.

От 2015 г. пенсионната възраст за жените трябва да започне да се увеличава с шест месеца на всяка календарна година, докато през 2020 г. достигне пенсионната възраст за мъжете.

Според втория вариант от началото на 2012 г. ежегодно възрастта за пенсиониране на жените ще се увеличава с 4 месеца, така че до 2019 г. да се изравни с тази на мъжете – 63 години. След това от 2021 г. всяка година възрастта за пенсиониране ще се увеличава с по четири месеца и за мъжете, и за жените, докато стане 65 години.

Изискваният осигурителен стаж при този вариант ще бъде 37 години и за мъжете, и за жените.

Вече има консенсус за това, че от 1 януари 2012 година отпада таванът на пенсиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Хората от нормалните държави като ще правят нещо първо мислят как ще се отрази това на хората, които живеят в нея! А нашите "умни глави" са като пиявици! Само умуват как да смучат още повече пари. НЯМАХТЕ ЛИ НАЯЖДАНЕ БРЕ!
352
0
 
0
 
! Отговори
Тея нормални ли са?! преди 14 години
Значи, когато стане време аз да се пенсионирам възрастта най-вероятно вече ще е 65 или 70 год. Удръжките ми от заплатата са "Х" лева, а дали ще доживея заветните 65 (70) години не се знае. Какво става с моите пари които са ми удържали от заплатата цял живот?!?!?! Държавата ги взима нали! Точно на това се надяват всички дето си изсмукват закони и законченца! Да не можем да доживем, за да си взимаме пенсията и тея пари пак да отидат в техния джоб + депутатските пенсии за които няма таван нали ....
351
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами хайде да вдигнат заплатите, които са доста изостанали от европейските. Всичко друго все с европейското го изравняват, време е и заплатите да станат реални.
350
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Ами то целта е такава-ти преди да вземеш пенсия да си се гътнал.Защото не чули най голем процент от бюджета отиват за пенсии.Нищо че тези хорица са си давали толкова години парите и здравето за тази държава нека ги изцедим още малко че нищо да не вземат.А в същото време искат младите да работят как като тези които немогат вече и да дишат все още заемат работни места.
349
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Ами то целта е такава-ти преди да вземеш пенсия да си се гътнал.Защото не чули най голем процент от бюджета отиват за пенсии.Нищо че тези хорица са си давали толкова години парите и здравето за тази държава нека ги изцедим още малко че нищо да не вземат.А в същото време искат младите да работят как като тези които немогат вече и да дишат все още заемат работни места.
348
0
 
0
 
! Отговори
Милена преди 14 години
Ще си мрем в офисите е това ще стане. Защо вдигат годините, като възрастовата граница за смъртност намалява? Не стига че търпим цялата гавра на трудовия пазар, работим за нищо пари, заради измислените данъци и осигуровки, а накрая дори няма да доживеем пенсия. Ей затова ще ни осигуряват на минимални заплати - тъй и тъй файда няма да има.
347
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Първо да изправят икономиката на крака,да създадат нормална конкурентна обсановка ,да осигурят работни местаи нормални условия за труд и тогава да мислят как да използват рационално човешкия ресурс.А сега отново по стара българска традиция слагаме тигана преди да сме хванали рибатаАман от двайсет години експерименти!
346
0
 
0
 
! Отговори
baiko преди 14 години
NI6TO NE PLA6TAM NA TAIA DURJAVA.ne za drugo,a za6toto 6te me ostavi da mizerstvam.baba mi taka si umria s 60lv pensia,maika mi be6e rakovo bolna i na pensia s preko sili zaradi tova i dadoha 190lv,a 40godini e bi4ila kato kon.subiram si v bankata,6te si kupia 2 garsonieri,davam pod naem i taka 6te jiveia sled pensia.ina4e..glad i smurt.ne pla6taite hora...neka se sabudiat upravnicite
345
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Poveche pensia za rabota,ekipnost,sazdavane na rabotna atmosfera,duh,chuvstvo na solidarnost ,amputacia na jelanieto za potapkvane na blizniq,sazdavane na .... :) HAIDE SEGA DECA -????
344
0
 
0
 
! Отговори
Нестор преди 14 години
А бре *** с *** и ти Тотьо, като как ще трябва да работим повече за пенсия, че и 40 г. трудов стаж при тази ужасяваща безработица и възрастова дискриминация, когато се търсят мъже, примерно, до 45 години и жени до 28 г., с изключение на шивашката промишленост, миячки и чистачки ? Навремето и то според КТ, хора на 3 години преди пенсиониране, никой с пръст не би могъл да ги пипне, но дойде "демокрацията" движеща се по планът на *** Ран-Ът и това отпадна.Доброволна евтаназия! Това е
343
0
 
0
 
! Отговори
DANIKOPLATES преди 14 години
BRATQ STGA SME GI TIRPQLI OVTSE LI SME DA GI TIRPIM GLADNITE VILTSI NA4ELO B.B. VDIGNI SE O NERAZUMNI NARODE STGAAAAAAAAAAAAAAAAA
342
0
 
0
 
! Отговори
Noname преди 14 години
Продължавай да живееш и работиш в чужбина. Истината е, че колкото си по-далеч от Чалгария, толкова си по-добре. В този ред на мисли, колкото по-дълго продължаваш да "подаряваш" част от труда си под формата на така наречените "социални" осигуровки, толкова по-беден, по-глупав и по-отчаян си.
341
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"жив биологичен материал"?:(((( Скапаха ни през тези 20 години с всичко и най-вече с наглост - наслушахме се на лозунги и призиви: "За Бога брат, не купувайте", "Затягайте коланите!", "Шъ съ оправим!", "Гледайте позитивно!" - само 800 дни, и какво ли още не... Защо не ни дадат пътните листи и да ни кажат кой за къде е определен... А бай Пенчо Славейков още в 19 век е казал - "Не сме народ, не сме народ, а *** - това ще кажа - и ще свърша!"
340
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и фантасмагории, зарибява ги с дрога, прави ги *** и пр. от сорта, мачка ги, гаври се с тях (а те нали са млади мислят, че им правят добро и това е нормалното), измисля им мода за подражание, която им съсипва и физическото и псическото здраве, после не можели да имат деца - че как ще имат и защо да имат - как ще печелят тези от ин-витро-бизнеса? А и като се замислиш, защо наистина да се раждат и отглеждат деца - да се блъскаш и заробваш цял живот, за да им подариш на тия гадове "жив биол
339
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
това пенсиониране, здравно и социално осигуряване, както и всичко останало, с което се издевателства над нас. Каква е тази наглост и безочие! Да се сложи ред и държавност в пазара и условията на труд не могат, защото трябва да се изправят срещу "БИЗНЕСА", но не им стиска. Въпросният бизнес да не е като почтените трудови хора, дето се блъскат уж за децата си, а точно този бизнес им ги лапва точно отгледани-недоотгледани и прави с тях каквото си реши - експлоатира ги, промива им мозъците с утопии
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Така че, който и да вземе властта все тая - от него нищо не зависи. ИЗВОД: спасението е в 2012 година - тая цивилизация наистина само трови себе си и майката Земя. Какво започват да ни подготвят сега...? извънземните можело да са са досущ като нас... - като нищо ненаситните капиталисти ще инсценират инзвънземен десант, за да оправдаят поредните си отвратителни действия, плод на алчността, безочието и болните им мозъци... Трябва като всички европейски и самоуважаващи се народи да се вдигнем за то
337
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Винаги съм се чудил, как става така, че точно социалните министри стават най-антисоциалните? Никога за никое отминало правителство не трябва да съжаляваме, всички са един дол дренки - по една и съща гайда играят. Лошото е, че им свирят от многоместа - от САЩ, от Европа, от Русия... Забелязъл съм - шест месеца е инкубационния период на зомбиране. От шестия месец всички управляващи вече са абсолютни зомбета и марионетки на горепосочените кукловоди. Така че, братя, няма спасение - който и да вземе
336
0
 
0
 
! Отговори
Мислещ преди 14 години
Едно не мога да разбера! Да не би в това правителство до има съревнование на *** идеи!Какви са само тези нововъведения - дай да вземем, дай да увеличим! Как не измислиха нещо в полза на хората, да подорят живота им, а се чудят каква глупост да прокарат само и само да симулират работа! Накъде върви тази държава! Разсипия, разрушение и бездарие!
335
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ха ха ха Ще дойде време да си спомняме с умиление за триглавата ламя
334
0
 
0
 
! Отговори
Нереалист преди 14 години
Това правителство ще му гледам сеира, продължава да си подритва трудовата книжка. Защото хората очакваха нещо, а какво стана, очакванията не само, че не се оправдаха ами се сринаха и ще става по-зле! Това правителство ще ни накара да излезем навън като гръцките фермери и да ги разкараме от власта, където вече не им е мястото!