Приоритет било вдигането на минималната работна заплата

След 10 години бедните у нас щели да намалеят с 260 000 души
13 окт 2010 21:33,
78
Приоритет било вдигането на минималната работна заплата
Снимка: Булфото

"Mинималната работна заплата трябва да бъде над прага на бедността. В България прагът е 211 лева, а минималната работна заплата е 240 лева.

От 240 лева като се удържат данъци и осигуровки, сумата става по-малка от тази, която е прага на бедността." Това обяви в Пловдив социалният министър Тотю Младенов.

Той съобщи още, че от догодина този въпрос ще стои на вниманието на Министерски съвет, парламента и на всички политици.

"Ние сме поели един много сериозен ангажимент в Европейската статегия „Европа 20 - 20” и искаме през следващите 10 години бедните у нас да намалеят с 260 000 души.

В тази цифра влизат и работещите бедни", каза още Младенов. По думите му постепенно трябва да расте и минималната работна заплата.

Министърът припомни миналогодишното си предложение минималната работна заплата да стане малко над 270 лева и да е над прага на бедността.

Относно проблемите в социалната сфера Млаеднов заяви: "На предстоящото заседание в петък на Съвета за тристранно партньорство очаквам да положим основите на един още по-добър социален диалог, който сме водили до момента.

Кога ще започне повишаването на стажа за пенсиониране зависи от това, кога ще получим увереността както на синдикатите, така и на работодателите и на голяма част от българското общество.

Най-добрият вариант е да се направи един плавен преход както за увеличаването на пенсионните вноски, така и на осигурителния стаж и пенсионната възраст.

Това ще ни даде възможност да вдигаме осигурителния стаж по 4 месеца на година, за да достигне той 37 години за жените и 40 за мъжете.

А след това ще започнем да вдигаме пенсионната възраст - пак плавно - по 6 месеца на година, докато стигнем 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Но говорим за период от 10-15 години. Да стабилизираме дългосрочно пенсионната система- обясни още министър Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
0
 
! Отговори
popo преди 13 години
Тотьо прасе жена ти се *** а ти гориш и *** ми държиш
76
0
 
0
 
! Отговори
Желева Румяна преди 13 години
Най-правилното е да НЯМА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА както е в нормалните страни в света! Защото тя изопщо не е в основата между работници и работодатели, но е в основата на всички задължения които имат работодателите към бюджета! То и затова трудно вървят нещата у нас защото освен заплатата работодателите плащат още 40% отгоре на държавата! Затова се предпочита да се плаща на ръка,а не по договор другарю Тотьо !
75
0
 
1
 
! Отговори
240lv. преди 13 години
g-n. MLADENOV tiq pensioneri koito rabotqt samo si uveli4avat staja i ot tam klasa po toq na4in natovarvat rabotodatelite zatova mnogo hora polu4avat takiva zaplati,vsi4ki pensioneri da si stoqt po ka6tite- zamisli se ako 4ete6
74
0
 
0
 
! Отговори
beden преди 13 години
totko stiga ste ni balamosvali 4e nqma pari,palno e s rabote6ti pensioneri koito zaemat mestata na mladite,kak edna germaniq poe edna druga germania i horata sa dobre a nie ne mojem 20 god. da izlezem ot toq batak
73
0
 
2
 
! Отговори
MILIONER преди 13 години
AYDE BE TOTKO POVE4E OT GODINA SI NA VLAST,KVI SA TIQ 240 LV.PROBVAY TI DA JIVEE6 S TAKIVA PARI
72
0
 
2
 
! Отговори
баф мааму преди 13 години
Браво бе тотенце.котенце хитричко,миличко на батко си БОКО.Че то не 260000 ами 1260000 няма да доживеят обещаният ти полу рай бе тиквенник лъжлив.Ясно и ти се уяде,айде къш.Колко ще оцилеят след 10 години? младите ще емигрират,старите ще си отидат и кой ще ви храни и пои?.-***?.да ама не-*** ,българинне е хранил и няма да храни. Тотенце КРАДИ ЯКО и ще дочакаш края поне уяден-далавера си е .А пенсия и за тебе няма да има-е тя няма да ти и трябва-на толкоз клетви и псувни сбогом ще е.!!!
71
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Абе,управляващите,я си седнете на задниците и започнете да мислите с главите си!Досега не съм чул някой да спомене подобряване на жизнен стандарт и покупателна способност на българина.Ами как ще,като държавата трябва да се поразмърда, иска се и акъл! А е толкова просто-трябва добър жизнен стандарт,поле за изява на хората,възможности за работа по специалности ... абе трябва така да се завъртят нещата, че младите да се върнат в родината си.Не да ми говорят за демографски срив,а да върнат хората!
70
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
260 000 до тогава требе да умратли кво
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kaто измрат пенсионерите от "добър" живот и младите като хванат чужбината може и с повече да намлеят
68
0
 
5
 
! Отговори
Def преди 13 години
Абе тия луди ли са квиса? От 120 Евро на 135 Евро и то за цели 10 години....при положение че в Целия ЕС минималната е 700 Евро. Егати и наглите управници...Ама с тоя *** народ така. "И водица пий и лучец еж и дийй воле, дий красто"
67
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
Пич, това зависи от управниците (да цивилизоват братчедите), но и от нас. Ако сме егоисти и неправим деца или правим по едно естествено че това ни чака. Аз мисля да опитам да отгледам 3 (три) ако всичко е наред.
66
0
 
5
 
! Отговори
Донита преди 13 години
Трябва или да ти е природна даденост, или добре да можеш да се нагаждаш... а аз си мислех, че няма на къде повече да изпростее народа, ама явно още има на къде. Дори когато си на дъното, не се отказвай, продължавай да копаеш, може още по - дълбоко
65
0
 
3
 
! Отговори
аб преди 13 години
Съгласен с Пламен 63 коментар!!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ало,ти от горната снимка с вечно перманентно блуждаещия поглед,не плещи глупости.За тоя период при сегашните условия на съществуване народа у нас (не само бедните) ще се редуцира дори на половината си от сега.
63
0
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Естествено че ще намалеят.Само с едно уточнение.При политиката която водят съединителите от геЙрб няма да са нужни и 10 години.Две зими при тяхна власт и тия 260 000 ще дадат фира.Не мога да разбера само едно - За да си член на гейрб природно *** ли трябва да си или в последствие да си ошашавел.Щото като ги гледам тия са кой от кой по-голям ***.
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След 10 години в България ще са останали пенсионери и *** само!!!!!!
61
2
 
1
 
! Отговори
fen преди 13 години
hich ne me puka na naroda bg.bedni sme...mahaite se durt kozel!stiga otg.kriza...luzi i taini...
60
0
 
6
 
! Отговори
"очарован" преди 13 години
Отново обещават "светло бъдеще"!Ей,това комунистите станаха социалисти,и царисти,и герберисти,и демократи,и кви ли не,ама номерата им все същите!
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз предлагам всичките тези господа да се съобръзят с кризата и да поживеят на минимална работна заплата. Само така ще могат да разберат какви глупости говорят.
58
0
 
7
 
! Отговори
производител на труд преди 13 години
Производителността на труда тук била 30% процента от тази на западняците...Ами да ни дадат тогава 30% от заплатите им...т.е. около 1000 евро поне минимум...а в Б-я нещата се нагласят според поговорката...и вълкът сит и агнето цяло или оцеляло,което въобще не е сигурно,а и ако е ...ще е животински живот...