Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас

Учениците до седми клас ще учат по цял ден
Обновена: 29 дек 2010 14:55 | 28 дек 2010 07:00,
160
Няма шофьорска книжка без завършен 10-и клас
Снимка: Булфото

Завършването на десети клас става задължително и без него няма да може да се получава шофьорска книжка, предвижда новият законопроект за училищното образование, пише „Труд”.

Текстовете предвиждат също учениците до 7-и клас да ходят по цял ден на училище. Предвидено е промяната да влезе в сила от учебната 2011/2012 г.

Целодневното обучение ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, обясни заместник -министърът на  образованието Милена Дамянова.

Тази година по цял ден в училище са първосласниците.

Финансирането на целодневното обучение вече е осигурено. 180 млн. лева от еврофондовете ще бъдат разпределени първоначално на 700 училища в по-малки населени места, в които има около 136 000 ученици.

Денят в училище ще бъде разделен на два модула – редовните часове и самоподготовка, към която ще има игри и извънкласни дейности.

Храната в столовете ще бъде платена от държавата, а училищата ще получат пари за да осигурят помещения за забавачката.

Родителите пък вече ще одобряват учебниците по различни предмети чрез училищното настоятелство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 13 години
Резултатите биха били по-добри не ако се въведе целодневно обучение а ако:1.Учебниците се пишат не от колективи от университетски професори, а от учители с поне 10 години стаж в училище, съобразени с възрастовата група на учениците.2.На ученика не се гледа само като на вносител на 1000-1500 лева в делегирания бюджет.3.Задължителни конкурси да директори на 4 години, и задължителни общи финансови проверки на училището на 2.4.Конкурси за всички вакантни длъжности.5.Достъпност, нагледност...
155
0
 
2
 
! Отговори
az преди 13 години
Ей сега отворих албума от 8-ми клас .От 32 деца дето бяхме,сега изброих 13 ,които ходеха на занималня.Тях и някога си ги имахме за ***,а и после никой не завърши висше образование.От постоянната преса на училището те се отвращаваха от него.Как да стане така ,че едно дете ще иска да си каже стихотворението на глас,другото ще трябва да научи някаква песен,как третото ще ги слуша и ще си реши правилно задачите в тоя момент.Занималните са затъпяваща децата институция.
154
0
 
4
 
! Отговори
az преди 13 години
Това е пълна дивотия.Не можеш да оставиш хората без избор.Нещата тръгват много назле.Ще се получи тотално затъпяване сред учениците.Това е начин единствено да се създава изкуствена заетост и ще осигури по -добро заплащане в учителската гилдия.За сметка на преумора у учениците и пълно отвращение от учебния процес.Не си спомням дете ,посещавало занималня да е било пълен отличник.Занималните създават уравниловка и безхаберие ,всички шумят по своему и пречат един на друг.В 7клас не знаят таблицата.
153
0
 
3
 
! Отговори
Бг преди 13 години
Който е против целодневното обучение на децата в училище може да изрази недоволството си и да намери съмишленици на следната страница във фейсбук:facebook/pages/edit/?id=175835632450358&sk=basic#!/pages/DA-KAZEM-NE-NA-CELODNEVNOTO-OBUCENIE-V-UCILISE/175835632450358?v=wall
152
1
 
7
 
! Отговори
Ачо преди 13 години
Прав е 150. Едно време само най-тъпите ходеха на занималня и вземаха допълнително безплатни уроци за да завършат годината.А това за целодневно училище е нова далавера на управляващите. Да налеят пари в наши фирми и да ни хранят за 3 лв а да вземат по 5 лв за ученик.Далавераджии.Майка му безработна и вместо да го учи ще го забаламосват в училище. То студентите не са като учениците.Мафия.
151
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нека не обиждаме шофьорите ! Има много свестни хора , но както и в другите професии има и много *** ! За всяка професия се иска ,сърце ,желание и талант ! Аз съм с две висши образования но притежавам всички категории с изключение на такава за мотор , трамвай и тролейбус! Малко от вас знаят ,какво удоволствие е да подкараш голяма и ака може хубава машина
150
3
 
3
 
! Отговори
poohy преди 13 години
до 137 - Влади, отговори си сам - неимоверно увеличиха бройката на децата в един клас, иначе не разрешават формиране на паралелката. При 30 първолаци излиза 1мин. индивидуална работа на учителя с 1 дете в 30мин. час. Много се чудех - вместо да се намалят децата в паралелка /отнася се за всички класове/ - те задължиха тя да има най-малко 30 деца.
149
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега съм на 45 г. Едно време на занималня пращаха задължително само най- тъпите и мързеливите , които самостоятелно в къщи не правеха или не можеха да направят нищо ! Когато кажеха за някой че посещава занималня веднага ни ставаше ясно , че е от едва кретащите !
148
3
 
2
 
! Отговори
tradik преди 13 години
U4ITELITE SAMO PLAMPAT ZA PARI ,,, I MISLQT KAK DA MARZELUVAT GLEDAT DA PI6AT KOLKOTO SE MOJE PO MALKO NA DISKATA , 4E DA NE IM SE RAZVALI MANIKURA. RABOTQT SEDMI4NO 20 4ASA ZA DRUGOTO SI ISKAT DOPILNITELNO KADE LEKTORSKI, .....I DR . BEZ DA RABOTQT VZIMAT DARJAVNI PARI DETO SE VIKA , A PLQMPAT EDNO SI6TO ... KATO HODJATA DETO VIKA , KVOTO ZNAEE TOVA PEE,..
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно нищо не си научил. Мъдростите не са в учебниците. Учебниците трябва да ти дадат основата (не казвам, че днешните учебници го правят). А за мъдростите има едни такива странни предмети, наречени "книги". Но проблемът е, че за да се захванеш с тях, трябва да си размърдаш "малките сиви клетчици". Не е като да пишеш коментари в dnes.bg :)))
146
0
 
4
 
! Отговори
gorbi преди 13 години
Отговорността за съжаление, ще трябва да я поеме цялото ни общество, държавата, заедно с нас родителите!Лошото е , че всъщност по стара наша традиция "отговорността ще бъде поета", от някого ( ако не я поеме, ще му я вменим) , примерно учителите.След като "виновният" бъде намерен:1.Следва ритуалното му "побиване на кол" публично2.Всенародни "празненства" ( и множество пресконференции по темата) в стил "виновника е наказан - проблем вече няма"3.ВСИЧКО СИ ОСТАВА ПОСТАРОМУ!до следващия път
145
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кое те кара да хвалиш образователната система в Испания? Ако живееш тук и се интересуваш би трябвало много добре да знаеш, че в последните години са почти в колапс на тема дисциплина и успеваемост, особено първото. Пиша "тук", защото живея в Мадрид.
144
5
 
2
 
! Отговори
ddd преди 13 години
тва училище не е училище а ферма за създаване на морални ***. За кви училища говорите не мога да разбера.Нищо не съм научил само ненужни простотии...да пише някъде как да се справяш в живота да пише някъде мъдрости....не...пише колко атома има в кислорода и колко венчелистчета има еди кое си цвете...ето тва ако не е конспирация здраве му кажи
143
0
 
5
 
! Отговори
ТАКА преди 13 години
Малко е 10 клас-средно образование да имат за шофьорска книжка
142
0
 
4
 
! Отговори
ПАК преди 13 години
Реконструкциите продължават...горките деца-вечните потърпевши
141
2
 
6
 
! Отговори
Иванова преди 13 години
Отговор: Децата да учат половин ден е удачно, а не цял ден,защото всеки има различен темп на учене и в училище е трудно да се съсредоточиш-трудно е да се учи сред други хора имам предвид научаване на домашните. Един се върти, друг не знам какво, разсейват се дацата и после като се върнат след занималнята /така ще нарека ученето на домашни в училище/ отново се оказва, че трябва да учат домашните, защото не е подходяща обстановката за учене на домашни в училище.
140
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ужаси какво ще прави сега ***? :-))
139
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ТОВА НИКОГА НЯМАШЕ ДА СЕ ПОСТАВИ НА ДНЕВЕН РЕД,ОТ БРЮКСЕЛ НАСТОЯВАТ ЗАЩОТО ХИЛЯДИ НЕГРАМОТНИ *** КАРАТ ИЗ ЕВРОПА А НА ТЯХ ИМ Е МИЛ ЖИВОТА!!!
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ани, по твоята логика никой не трябва да кара кола!Колата е средство за придвижване и независимо дали ти харесва се използва масово.По-добре е да се даде право на навършилите 16 години да могат да управляват автомобил,но само в присъствието на пълнолетен и пълноправен шофьор (естествено след успешно издържана проверка за шофьорски умения и знания).А след навършване на пълнолетие да могат да управляват самостоятелно.Ако не се управлява автомобил-няма начин да се научи който и да било.
137
1
 
5
 
! Отговори
Kunev 89 преди 13 години
Zashto da ne e redno, d-jo Ivanova!? Naprimer v Ispaniq decata trygvat na uchilishte oshte na 3 godishna vyzrast i zavyrshvat na 16 godini, sled tova otivat v kolej ili universitet! Ta koe e po - dobre za nashite? Da stoqt cql den na uchilishte ili da se preberat vkashti i da sednat pred komputrite?