В бъклица налейте вино и отпийте за Трифон Зарезан

Днес имен ден празнуват всички с името Трифон
Обновена: 2 фев 2011 15:07 | 1 фев 2011 08:55,
22
В бъклица налейте вино и отпийте за Трифон Зарезан
Снимка: Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети мъченик Трифон. Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г., след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква, датите на църковните празници се изместват. Мнозина българи обаче предпочитат да го празнуват по стар стил на 14 февруари.

Според българските народни традиции Свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет. Избира се Цар на лозята – обикновено имотен човек, след което се прави обща богата трапеза на самото лозе или в дома на царя.

На този ден имен ден празнуват всички с името Трифон.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Трифон Зарезан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
зарязан преди 13 години
Трифон нарезан ли - че то не е ли всеки ден ??
21
0
 
6
 
! Отговори
ТРИФОН преди 13 години
ПРАЗНУВАЙТЕ ВИНАГИ ИСТИНСКИЯТ ЗАРЕЗАН Е НА 14 ФЕВРУАРИ НО 1 - ви Е ОЩЕ ЕДИН ПОВОД ЗА ПРАЗНИК.НАЗДРАВЕ.
20
0
 
4
 
! Отговори
ПЕШО преди 13 години
ПОМОЩ! ПРЕВЪРТЯ НЕЩО В СФЕРИЧНИЯ КРАН И СЕГА НЕ МОГА ДА СИ НАТОЧА ВИНО.А ПЪК СЛЕД МАЛКО ЩЕ ДОЙДАТ СМОЦИТЕ ОТ МАХАЛАТА ДА ПИЕМ???!!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
Аз живея в 16ти апартамент и нямам вино.
18
0
 
9
 
! Отговори
Тр.Нарезан преди 13 години
Всеки ден ми е Трифон Зарезан,докато видя дъното на бурето.Наздраве!
17
1
 
10
 
! Отговори
Трифон преди 13 години
Дядо ми го празнуваше на 14 февруари, аз също ще го празнувам на 14-ти.
16
1
 
11
 
! Отговори
Трифон преди 13 години
Ще празнувам на 14-февруари-защото тогава е Трифон Зарезан.Това си е традиция от нашите дядовци и баби и всички празници празнувам по старому.Защо не си върнем празниците както са ги празнували нашите прадиди.Този календар не отговаря на православните християни и хората са объркани незнаят кога да празнуват.Ето например сега за Трифон Зарезан ,неможе да отидеш по това време да зарязваш лозе защото ще замръзне.А на Атанасов ден какво казва турчина,че когато дойде Атанасов ден и студа си отива.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хора, днес е Свети Трифон, християнски мъченик, който никога не е кусвал вино. Той няма нищо общо с Трифон зарезан, когото по стар местен обичай празнуваме на 14 февруари
14
0
 
19
 
! Отговори
riik преди 13 години
Аз предлагам от сега като запразним та до 15.02. Трифон зарезан си е много важен празник и трябва да се отбележи както си трябва ))))) Наздрава :))))
13
6
 
3
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Много си зле...Католици ли сме били... Много си зле... А защо честваме Гергиовден? Като прототипа на Свети Георги е езически? Или пък Рождество Христово - то идва от Западния християнски свят? Плямпай си... не ми пречиш...
12
0
 
14
 
! Отговори
? преди 13 години
Трифон Зарезан, е много важен празник и трябва, да се празнува два, даже три пъти, ако питате мен.
11
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 13 години
На 1 януари медиите отбелязваха Василов ден / както и да е / ---- На 14 януари също медиите отразяваха празнуването на Василов ден от ромите / което си е редно / ---- Общо взето, медиите стават смешни ---- Смешни са и като казват *честита ПЪРВА пролет* - аз не знам да има втора, или трета ---- Та да си дойдем на думата - медиите днес отбелязват Трифун зарезан --- Да, ама не --- И стига смешки, че някои от тях не са за смях, а за срам
10
1
 
8
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
До 8Философа е много...древен,още от времето на тракийския цар Терес,които сабоготворели виното и...жените и...либоффта.
9
0
 
17
 
! Отговори
То преди 13 години
колкото *** е ром - толкова и Трифон Зарезан е на 01.02. А тези две неща ни ги насаждат всички медии, и в интерес на истината не ми е ясно ЗАЩО ?
8
1
 
11
 
! Отговори
до Гошо Тъпото преди 13 години
Гошо, кажи името на философа, че на мен ми идват две имена, ама не са на философи - на Ефтим Ефтимов и на една песен на Бийтълс....
7
1
 
25
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
Е, няма българин който да приеме че днес е "Трифон зарезан" - просто няма !Празникът си има своето основание - за да се зареже лозата, то тя трябва да е на етап да пусне сок, а за да стане това трябва да и е "дошло времето", а то е на 14 !Не може да се правят изкуствени празници - природата си знае кога !Хайде, до 14-ти !
6
1
 
11
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Либовта,без вино не...върви,затова се приобщи сред населението този Валентини на 14-ти февруари има място и за двата празника.Както е казал един древен...философф:жени и...вино,вино и жени;правете либофф,а не...войни.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
xaxaxПровиИрявам си я! А българската православна църква защо чества св. Валентин и празник имат всички носещи това име? Католици ли сме? И не е въпроса кой календар използва а проблема е налагането на американски да ги наречем празници....
4
3
 
12
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Българската православна църква не използва Грегорианския календар, а Новоюлиански. Забранено е за православните църкви да ползват Грегорианския календар. Като сте неграмотни, поне си провирявайте информацията.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Салахадин Пссст, не така ще те блокират бе! Как може да ги обиждаш?