Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели

Само Инспекцията по труда можела да наложи нужните санкции
Обновена: 3 фев 2011 11:05 | 3 фев 2011 11:04,
54
Прокуратурата върна топката за некоректните работодатели
Снимка: БТА

Софийската районна прокуратура върна на Главната инспекция по труда изпратения от тях сигнал за констатирани системни неизплащания на заплати на работници и служители в 11 предприятия на територията на страната, съобщиха от прокуратурата.

"Прокуратурата не е компетентна да се произнася за нарушения на трудовото законодателство.

В случая Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер.

Именно изпълнителната агенция е компетентния орган, който следва да ангажира административно-наказателната отговорност на работодателите", се посочва в съобщението.

В началото на седмицата социалният министър Тотю Младенов съобщи, че 11 работодатели ще бъдат дадени на прокурор за системно забавяне на заплати.

Още по темата

Компаниите дължат на работниците и служителите си възнаграждения за повече от три месеца.

Преди това пък Младенов съобщи, че 72 фирми дължат 19 милиона лева за възнаграждения на служителите си, и определи краен срок за разплащане до края на януари.

Тогава той се зарече, че ако работодателите не спазят срока, ще бъде сезирана прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
sinfen преди 13 години
Прав си ЛЮБО, наказуемо е , но трябва да ги наказват данъчните. Пък те май не знаят това. В нашата област данъчните *** не ас написали ните един акт за това нарушение - за невнесени осигуровки. Това са същите ануси, дето проверявали 2 години едно заведение, но това лято изненадващо открили, че само за 1 ден то правело оборот 100 хил.лева.
50
0
 
1
 
! Отговори
sinfen преди 13 години
В конкретния случай дори студент по право ще каже, че прокуратурата се е произнесла правилно. Този Тотю, макар че беше в Главна инспекция, макар че беше и синдикалист, не можа да запомни, че за това административно нарушение наказва инспекцията по труда, а за да си получат заплатите хората трябва да заведат лично граждански искове в съда. В НК бе вкарана бърза процедура за гледане на такива дела. Защо само лъжат хората ? Те не са страна по нищо. Не могат никого да сезират и нямат това право.
49
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 13 години
...работодател!И като се окаже,че няма нищо и всичко е *** какво точно ще вземе работника да ви кажа ли!?Нещо в шепи!Факт!Закона съвсем умишлено е направен така!Разни вафладжии да висят по 35 милиона данъци и истинските виновници да не ги закача никой!Айде стига сте писали глупости!
48
0
 
1
 
! Отговори
с. преди 13 години
Чета тука писанията на разни "специалисти" и падам направо!Да съдели работниците работодателя!Нали въпросния работодател като надуши за какво иде реч моментално ще прехвърли цялото имущество на някой друг и или ще фалира фирмата или ще я прехвърли на някой безработен *** дето ще му вземете опинците в съда!След установяване на задълженията съда ще издаде изпълнителен лист и работника ще отиде при съдия-изпълнител където ще плати такса за да се види какво имущество и сметки има длъжника...
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАРНО ОРТУВАШ Б?КОЛЬО. ДА АМА НЕ. ЗАЩО ИЗБЯГАХА ХОРАТА, И НЕ ЧЕ ИМ СЕ СВИДЯТ 10 лв.,АЩОТО НЕ СИ ГИ ЗАСЛУЖЕВАТ! ДА ТРОПНАТ НА МАСАТА-ДА НО КАК-УТРЕ ЩЕ СА НА БОРСАТА И НЯМА ХЛЕБЕЦ ЗА НЕПОСЛУШКСОВЦИТЕ-НАЛИ? ЗНАЕШ ДОБРЕ КАК СТАВАА -НАЛИ? СИНДИКАТИ ДА, НО ТОВА СА СИ СЕГА ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ НА НАША ИЗДРЪЖКА БЕ ЧОВЕК- ДЕ СА СИНДИКАТИТЕ? БОГАТЕЯТ И СИ БЕЙСКИ ЖИВУРКАТ-НАЛИ?ТА ЗА КАКВО ГОВОРИМ.ТОВА НИ Е СОЦИАЛНОТО-И ТО ВСИЧКОТО. БЛАЖЕННИ СА ВЯРВАЩИНЕ- АМИН .БОГ ДА ПРОСТИ НАРОДА Б Ъ Л Г А Р С К И !!!!!++++
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотко има и дбруги бисери. Преди година съветваше фирмите с вземания от държавата да вземаз банкови заеми за да се издължат към НОИ.
45
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Колко от тези фирми имат да получават пари от държавата?
44
0
 
4
 
! Отговори
тренера преди 13 години
Мале, управляващите в лицето на социалния министър с неговия Пиар че щели да накажат по реда на НК неизрядните работодатели, се оказа спукан балон. Сега остава ИТ да ги "санкцонира" тези работодатели с по 5 лева и сме картинка :) Само дето същите тия работници, дето не са вземали лев вече половин година, с мааааалко по-друг акъл ще идат наесен на избори. Аз съм войводата и казах.
43
1
 
4
 
! Отговори
любо преди 13 години
Да де,ама те като не плащат заплати,занчи и осигуровки не превеждат.Това не е ли наказуемо?
42
2
 
2
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
До 30-тиКои синдикати?!И въобще, какво представляват синдикатите?! Имате ли си идея?!Всички ние спряхме да плащаме члеснски внос, спряхме да се интересуваме от всякакви синдикати, сметнахме, че това е някакво излишно бреме и ни се видяха много 10-ината лева на месец членски внос.... сега, по стара българска традиция, едва като ни опря яйцето до ***, тогава заревахме за синдикатите! Как да съществуват тези синдикати без членове?! Когато бяха що-годе по силни, ние сами се скъсвахме да ги плюем, да ги обвиняваме за всичките си нещастия и един през друг да се "отписваме", сега като се усетихме, че на никого не му дреме за нас, за правата ни, за заплатите ни, тогава започнахме да ги търсим! Само че, синдикатите на са някаква абстрактна формация, която съществува и се издържа от самосебеси или от държавата! Това са организации на работниците! Без работниците, без нас, без членове, просто не могат да съществуват каквито и да е синдикати! Остават едни кухи централи, където една група хора си стоят и си кютат...докато дойде време за пенсия, и нищо не вършат! Те и да искат, няма как да свършат каквото и да е, защото зад тях не стои НИКОЙ! Няма ни нас - огромната маса, милионите членове! Затова, когато отидат да масата за преговори, и когато Бойко каже че ще работим до 90 годишна възръст, нещата стават, точно както той иска! Защото синдиката няма как да удари по масата! Няма как да заплаши със стачка, няма как да изведе 300 000 на площада! Просто защото няма толкова членове! А управляващите много добре си дават сметка за това...и си правят каквото си искат!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прокуратурата не е панацея
40
2
 
17
 
! Отговори
Не е верно! преди 13 години
Това е поредния абсурд! Хора, стачкувайте!
39
0
 
4
 
! Отговори
И аз така преди 13 години
И ние имаме да получаваме за Юли и Август 2010
38
1
 
16
 
! Отговори
шът преди 13 години
само винкела ще ги оправи
37
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
А така, а Прокуратурата да се произнесе по нещо като "набеждаване", осъществено от страна на Главна инспекция по труда с подбудителството на Социалния министър или ...?!
36
0
 
13
 
! Отговори
men преди 13 години
Вина има виновни няма общата вина не е вина... Е нема такава държава !
35
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до Олимпиеца-цървулОвчи, некоректните работодатели са факт от 25 години и това, че ГЕРБ се бори с тях не е повод всяко *** да реве "оставка"
34
2
 
15
 
! Отговори
ivza преди 13 години
Абе Тотьо, докога ще срамиш това министерство.Некадърници-казаха ли Ви го от прокуратурата.Всички сте такива-не можете сами да си оправите бакиите или ако почнете ще засегнете вашите хора.За бедния работник остава само едно-работа, работа и пак работа докато издържи.Обяче приказката за гладния не я забравяй-безразлично му е как ще си отиде от този свят-гладен или ....
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 22Съгласна съм, че това е вече в сферата на съдебната власт, обаче пак всичко е направено вие, адвокатите да печелите. Ако нещо стане практика да се нарушава прекалено често, може би е време депутатите да помислят и за наказателна отговорност - обикновения човек за всички гафове си плаща, ама работодателите, те са нещо специално, така ли? нали като ви засипем съдилищата с такива дела, пак ще писнат съдиите, че не свогват и са много натоварени и след колко време ще го гледат делото -година ли
32
1
 
15
 
! Отговори
цирк преди 13 години
ЦИРКАДЖИЯТА ТОТЮ, ПАК СЕ ОАКА