Без отсрочки за личните документи, изтичащи през 2011 г.

Заявления за нови трябва да се подадат до 30 дни след изтичането им
Обновена: 28 апр 2011 11:17 | 28 апр 2011 11:17,
24
Без отсрочки за личните документи, изтичащи през 2011 г.
Снимка: Архив Булфото

Няма да бъде удължавана валидността на личните карти, които изтичат през 2011 година, съобщи МВР.

Срокът на валидност kd личните карти и шофьорските книжки бе удължен с 6 месеца за документите, изтичащи през 2010 г., като идеята бе да се избегнат опашките пред РПУ-тата.  

Сега хората трябва да поискат издаване на нови документи в срок до 30 дни от датата на изтичането им.

От дирекция „Български документи за самоличност” отчитат спад в броя на заявленията за издаване на лични карти.

От началото на 2011 г. с всеки изминал месец се наблюдава все по-голям спад в броя на приетите заявления за нови документи – за януари те са 180 000, за февруари – 142 000, а за март – 128 700.

Очаква се много българи да поискат подмяна на документите си през последните три месеца от годината.

Това би довело до напрежение при обслужването на гражданите, се посочва в съобщението на МВР.

От ведомството припомнят, че заявление за подмяна на лична карта може да бъде подадено и преди да изтече валидността й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
от23 преди 13 години
Докато пишех, 22 го е обяснил точно. Може и без адвокат, ако имаш някаква макар и елементарна правна култура. Аз се справих сама, не е толкова сложно, но всеки сам най-добре си знае.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
18 е цитирал точно. Ако го върнеш след като минат 1г.3м. след изтичане на срока, няма глоба - там попадаш мисля, че беше по чл.34 от Закона за административните нарушения и наказания - по този закон се издават постановления за глобите. От личен опит знам, че се избягва глобата. Гадното е ако ти трябва друг паспорт в рамките на тези 1г.3м. и се налага да върнеш стария. Изтекат ли тези прословути 1г.3м. от датата на изтичане на срока, няма санкция
22
0
 
0
 
! Отговори
от 11 преди 13 години
16Не се плаши! Ако наистина ти е от 2007 и не го ползваш, за да се легитимираш, защото това също е нарушение и се наказва с по-висока глоба, си вземи адвокат и ще ти падне акта, ако го напишат, но затова прочети чл. 34 от Закона за административните нарушения и наказания за давностните срокове! Има и съдебна практика, така че дерзай мила:)
21
0
 
0
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
Пак благодаря, Анонимен!! :) Добре, че поне глобите не са големи. Успокоих се.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
17чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:5. не подаде заявление в срок до 30 дни за подмяна на личната карта след изтичане на нейната валидност;
19
0
 
0
 
! Отговори
до 17 преди 13 години
Ани, въведи в Гугъл Закон за българските документи за самоличност и Правилник за издавана на бдс /отделни документи са/, там ще намериш инфо. Бих ти помогнала, но почивката ми свършва, сорри.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
15Чл. 49.(3) Лицата са длъжни да върнат паспортите си и заместващите ги документи на органа, който ги е издал, в тримесечен срок след изтичане на тяхната валидност или отпадане на основанието за тяхното издаване или ползване.Чл. 81. (1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което: 6. не върне паспорта си или заместващия го документ на органа, който го е издал, в тримесечен срок след изтичане на неговата валидност или след отпадане на основанието за издаването или ползването му.
17
0
 
1
 
! Отговори
ani преди 13 години
срокът на личната ми карта изтече март месец миналата година. Каква санкция ми предстои някой да знае?
16
0
 
3
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
още веднъж, благодаря 11. Във всички форуми, в които съм била (а, те не са малко) съм се срещала с много любезни и възпитани хора. Е, има и от другите, но както е казал народа: \"Всяко стадо си има ***\". А, както ти сам казваш, с това ежедневие, което имате в БГ е неизбежно изнервянето на народа. Научила съм се да го имам предвид във виртуалното си общуване :)
15
0
 
2
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
Ауу, леле... не ме плашете, моля ви се!! :(( Моя паспорт изтече 2007-*** :ООО
14
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Ако международният ви паспорт е изтекъл през 2010 срокът за връшане/подмяна е до края на юни тази година.Може само да го върнете, за да не пропуснете срока и после да ви поискат глоба.Ако, обаче изтича тази година, трябва да се върне/подмени най-късно един есец след срока.Никъде не видях точни указания за международните паспорти - това разбрах като връщах моя преди седмица, но може да не съм съвсем права. Има нещо нелогично.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
12 - Ами тогава защо ние го плащаме? ------------------------------------------------------------------За да хрантутим чиновниците:)
12
0
 
3
 
! Отговори
кума лиса преди 13 години
ААА, НЕ МОЖЕ, Бай Вълчо. Само чакат да ти изтече срока и да ти лепнат глобата. Може да я върнеш с 1 ден закъснение, ама си желан клиент, защото глобата ти е сигурна. Сумата не е фиксирана, а е от...до... Издават ти наказателно постанов.ние и шефът решава колко да е глобата. Няма значение дали документът е изгубен, повреден, или си закъснял да го върнеш /както вече казах - може и с ! ден/. Документът бил собственост на държавата така пишев закона/. Ами тогава защо ние го плащаме?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
10 - Дано съм ти бил от полза! Форумите са и място, където ако може и да си помагаме, но в това злободневно ежедневие в БГ....:) Успех ви желая, където и да сте:)
10
0
 
1
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
Много благодаря, 8/9!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
mvr.bg/Guide/default.htmДано *** не ме банне:)
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
6 - Да и при нас е 10-годишен срока за личната карта и 5 години за паспортите, като личните карти след 58-годишна възраст са безсрочни, а за 14- до 18-годишните възраст със срок на валидност 4 години, но мисълта ми беше, че в другите държави има и 20-годишни периоди:) Просто неправилно се изразих в предходният пост! Успех!
7
0
 
1
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
А, на момента ли ги дават картите, или трябва да изтече старата, за да си взема новата? Ако не съм в страната, моеже ли някои близък да ми я вземе? Я, направо кажете страницата на МВР да видя какво пише там :))
6
0
 
0
 
! Отговори
Mary Jane преди 13 години
Благодаря ти, 5! То, май и в БГ е на 10 години, защото тази, която ще сменявам ми е от 2001-ва. Всъщност, е единствената лична карта, която някога съм имала, де - та не съм много сигурна как е.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
4-Да! Можеш! И е препоръчително, защото после ще се юрнат хората! Друг е въпросът, че има страни, където тези документи се сменят след 10-тата година, но БГ-администрацията трябва да се издържа:)

Спонсорирани публикации