Младите искат много пари, само чалгата е на ниво!

Изследване показва упадък на духовните ценности
1 юни 2011 21:40,
410
Младите искат много пари, само чалгата е на ниво!
Снимка: архив Булфото

Ценностната система на младите е изградена върху парите, а мечтите им са свързани с идеята за забогатяване. Това е извод от социологическо изследване за тенденциите сред младежта в България на Националната спортна академия.

Според изследването се наблюдава упадък на духовните ценности. Най-често използваната форма е „те”, тоест липса идентификация със социалната група.

Младите хора определят себе си като по-освободени от по-възрастното поколение. Има тенденции на отхвърляне на авторитети като семейството и училището.

Възприятието на младите за собствено поведение е свързано със свободата, но и с разхайтеността и свободията.

55 на сто от анкетираните младежи казват, че не се интересуват от политика. Малко над 30% понякога слушат новини, само 6% се интересуват активно от политическите процеси у нас.

70 на сто смятат, че в страната ни няма равнопоставеност пред закона, а 60% посочват, че в България личната инициатива не се стимулира.

57% на сто биха избрали да се родят в България. Безработицата при 27% би ги накарала да напуснат България, 15% заради по-високия стандарт в Европа.

75% на възраст между 15 и 30 години нямат проблеми при ползването на интернет. 91% имат собствени мобилни телефони. 49% смятат, че нямат парични затруднения, за да получат образованието, което искат.

21% от младежите не биха работили, ако имат достатъчно пари. 69% предпочитат да изберат платена пред интересна работа.

По отношение на изкуството една трета от младите предпочитат музиката, 20%  – киното, като половината посочват, че гледат американски фирми.

23% четат в момента книга, 41% не си спомнят коя е последната книга, която са прочели.

19% от анкетираните често спортуват, 16% – рядко спортуват.

Спортуването се възприема във двете крайности – или въобще не се спортува, или се превръща в мания, обобщават изследователите.

Според изследването сексът и любовта са две различни неща. Сексът се приема като вид забавление.

Младите предпочитат да живеят на семейни начала. Единственото желание за брак сред момичетата е да се видят като булки.

Бракът изглежда като един от най-страшните кошмари за младите, е посочил младеж при интервюто.

Младежите смятат, че не се отнасят с уважение към по-възрастните, но че и те не ги уважават и зачитат.

Държавата се разглежда като нещо далечно и абстрактно. „Само чалгата е на ниво” – посочва 20-годишен компютърен специалист.

„Хубава страна – кофти хора”,  посочва друго момиче в интервюто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още по темата: нсамладежиценности
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
365
3
 
4
 
! Отговори
певец преди 12 години
само чалга дай и се скатай. всичкото рокери и хип хопове дето се пишат га чуят чалга и почват да рипат по масите. бах *** бах. една се качи в трамваьо оня ден с телефон пеещ ***. вместо хендсфри така си го пуснала и си мляска дъвката. слезе по принуда на следващата спирка чалгаджийката ниедна. като че ли съм и длъжен да й слушам манговците от сутрина. ***!
364
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
радвам се, че рано или късно *** ще ни претопят като етнос
363
0
 
0
 
! Отговори
Станислав Николаев преди 12 години
Ама ех, че са се изпъчили!
362
2
 
6
 
! Отговори
аспент преди 12 години
Поредната статия написана не за друго, а само за да събере няколко стотин коментара.......Това е вечното дерби,Левски-Цесека.Чалгата - Другата музика.София- Провинцията.
361
1
 
0
 
! Отговори
narodna prikazka преди 12 години
do post 362. s obrawenieto ti ;abe suhar; stava mnogo qsno na koe nivo si ti savremenen mladezo. neotbelqzvam gramati4eskata ti grewka pri obrawenie kak se piwe a otbelqzvam tona i ezikat koito pleziw. e maniera , stlat obnoskite so4at ,4e dnewnata mladez e zalka kartinka kato v detskata gradinka za sazalenie.
360
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99 protsenta tcalga
359
1
 
4
 
! Отговори
За Тийн.... преди 12 години
...да бе , Слави Трифонов така казва...ДГД!Ха,ха,аааааааа....давай!
358
8
 
6
 
! Отговори
тийн преди 12 години
Какво е това- ДУХОВНИ ЦЕННОСТИ ?За духане ли става дума?
357
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Джон Рамбо измести Васил Левски.--------------------- Джон Рамбо никога не е измествал Васил Левски. Джон Рамбо измести идиотските съветски филми, които промиваха мозъците на българите и във филма "Рамбо" няма нищо, което да подтиква младежите към чалга и проституция, даже напротив.
356
1
 
3
 
! Отговори
Teacher преди 12 години
С такива полунаучни публикации от някакви си стъкмистики,освен да се предизвикват сензации и отклонява вимание-полза никаква.Истинския проблем безработицата сред младите и липсата на перспективност в собственната им страна,което превръща старанието в учението и/или спорта в безсмилица умишлено се избягва.Сякаш на това общество не му трябват квалифицирани, трудоспособни и здрави хора. Ако не се дефинират ясно проблемите и не се набележат мерките за тяхното решаване само ще си чешем езиците.
355
0
 
1
 
! Отговори
! преди 12 години
Коментар 380 доказа, че можело да има и грамотни ***. В един ред е описана философията на *** култура. Поздравления за добрия български.
354
1
 
14
 
! Отговори
европеец преди 12 години
Българските младежи са единствените в света, които са възприели музиката и културата на родителите си. Няма друго място в света, където младите да се забавляват на/край маса по същия начин като тези, които са с 40 години по-възрастни от тях. Не виждам за каква свобода става въпрос! За съжаление, в българската младеж няма никакъв бунт, тя е пропита от салата и ракия и в нея има по-малко живот, отколкото в 80-годишни старчета-чешити. Това е наистина много жалко.....и страшно, разбира се.
353
1
 
4
 
! Отговори
До 372 преди 12 години
Не си прав това са "Столичани в ПОВЕЧЕ"
352
1
 
6
 
! Отговори
но комент преди 12 години
като ги гледам, моите впечатления са , че младите българи са рязко разделени на две-едните свръхамбициозни, учат като за световно ,спортуват,нахъсани са да превземат света.Другата група ходат по чалга дискотеки и кръчми и пият, ама не да пийват ами се наливат до самоубийство.това което липсва на Бг като цяло, още повече липсва между младите-нормалните хора, които да станат рано, трезви и збръснати да отидат на работа, 8 часа съвестно да си вършат работата,после да се приберат по домовете си.
351
3
 
2
 
! Отговори
слушам си чалга преди 12 години
и това не ме е направило нито крадец,нито убиец нито изнасилвач ,нито пък алчен бизнесмен,който лъжи работниците си и говори за морал ! Единственото нещо ,за което внимавам е да не прекалявам с алкохола! А устите на хората не са чувал за да ги вържеш ,нека си приказват каквото си искат за чалгата!
350
0
 
6
 
! Отговори
До 336 преди 12 години
Май ти си нямаш на идея , колко си задръстен, това , че ти си чалга селянче, не означава , че няма IT специалисти на 20 години ... Аз позванам един такъв , който ми е приятел и работи за много реномирана фирма ... Айде ся си пусни чалгата до дупка ... П.С. Кирилица не е град в Китай !
349
0
 
2
 
! Отговори
бонка преди 12 години
как ви се не зави свят ба хем ги насаждате хем им се възмущавате:)
348
0
 
2
 
! Отговори
бонка преди 12 години
как ви се не зави свят ба хем ги насаждате хем им се възмущавате:)
347
5
 
7
 
! Отговори
Томов преди 12 години
Всяко поколение уж е пълен провал...и така вече хилядолетия :)Хората имат този навик, гледайки назад, всичко да им изглежда по-цветно и добро от колкото е било. Упадък на духовни ценности, ха, ще се пръсна от смях.
346
19
 
5
 
! Отговори
Гачо преди 12 години
Само мастика,айрян,шопска салата,кебапчета,чалга и диви кючеци до зори!Удрииии,това е лайф!

Спонсорирани публикации