Не се срамувам от SMS-ите за лечение!

Основните суми идват от държавата. Моделът работи, заяви Константинов
Обновена: 19 окт 2011 14:08 | 19 окт 2011 13:57,
49
Не се срамувам от SMS-ите за лечение!
Министър Константинов на посещение в Дом за медико-социални грижи за деца, гр. Бургас. 21.04.2011 г. Снимка: Булфото

„Аз не се срамувам, че се събират с SMS-и пари, защото основните не идват от там. SMS-ите са вид солидарност. Прави ги президентът и не виждам нищо лошо в това. Основните пари идват от държавата“.

Така здравният министър Стефан Константинов защити настоящия модел на финансиране на лечението на деца след заседание на МС.

Миналата година във Фонда са постъпили 5,5 млн. лв. От тях 5,3 млн. лв. са субсидия от републиканския бюджет, а даренията са 167 хил. лв.

На въпроса дали не се обмисля вариант за следващата година, при който да отпадне лимита за доплащането през Фанда за лечение на деца в чужбина, той отговори: „Честит празник на всички български лекари, защото днес е техният професионален празник – денят на Св. Иван Рилски Чудотворец“.

След това обясни, че е представил пред кабинета доклад за приходите и разходите на Центъра „Фонд за лечение на деца“ за 2010 г.

Той определи цифрите в отчета си като „смазващи“ и „ужасяващи“ и уточни – „може да се направи бърза аналогия с един клип, който се върти за SMS-ите.“

Въпреки това обаче министърът се похвали, че финансираното от държавата лечение на деца се увеличило 10 пъти спрямо миналата година.

Разходите за лечение в чужбина са били 4,8 млн. лв., а средствата за лечение в България - 430 хил. лв.

Още по темата

Лечението на 276 деца е било финансирано през 2010 г., срещу 105 деца за 2008 и 188 през 2009 г. До октомври месец тази година 270 деца са били изпратени за лечение в чужбина.

Най-голям е броят на одобрените молби за лечение на деца с неврологични заболявания (60), след тях по отпуснато финансиране се нареждат децата с ортопедични (57), онкологични (40), офталмологични (39) проблеми.

„Това са възможностите на държавата. Това правим и резултатите са много по-добри от предишните“, убедено заяви Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
1.бг преди 12 години
Не съм фен на БСП,но ако в България пари за лечение на болни деца няма-това е срам.
48
0
 
1
 
! Отговори
DO GN.KUTEV преди 12 години
NE ME VRA6TAI OBRATNO PRI KLO6ARITE 6 MESECA KLOPAM SRE6TU BOIKO NE TE LI E SRAM
47
2
 
7
 
! Отговори
БУ-БУ преди 12 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СЕ СРАМУВА ОТ НИЩО,ЗАЩОТО СА НАГЛИ И САМОЗАБРАВИЛИ СЕ НАХАЛНИЦИ.ГОСПОД ДА Е НА ПОМОЩ НА ТОЗИ ОБРЕЧЕН ОТ НЕКАДЪРНИЦИТЕ МИНИСТРИ НА ГЕРБ,НАРОД.
46
0
 
9
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Те в ГЕРБ такива дето изпитват срам не ги търпят.
45
0
 
8
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Ако щете събирайте с SMS пари и за издръжка на парламента - нямам мобифон.Но въпросът е, че 20% ДДС, връщан на Виваком, Мобилтел и Глобул обогатява тези разбойници. С една дума - разните там благотворителни акции през мобифони увеличават оборатите и печалбите им - ами обаждайте се !
44
0
 
11
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Най -много ме вбесява,че държавата ПРИБИРА 20% ДДС върху нещастието на хората за които трябва да се грижи по КОНСТИТУЦИЯ!!!
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз пък се срамувам от факта ,че милицията имапо голям бюджет от образованието и здравеопазването взети заедно !!!но явно и Вие г-н министъ сте поредната *** на пожарникаря от банкя , затова ще напускат страната по 600 лекаря годишно
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската Коледа е под егидата на президента Първанов и жена му и е с помощта на смс-и!
41
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Грехота е, господин министре, във време, в което в нормалните държави медицината изненадва с изумителни постижения, в България да умират хора поради административен хаос, партийна алчност и правителствена некадърност. Не си позволявайте да докосвате болни деца по време на чиновническите си посещения, защото е омерзително!
40
0
 
14
 
! Отговори
*** преди 12 години
Тъй де, мечка срам, мен не срам.
39
1
 
15
 
! Отговори
ор преди 12 години
..."Това са възможностите на държавата"... Това цитатче първо е лъжа, защото не са това възможностите на държавата, а управленската воля и разпределението на бюджета. Другото , още по-обидно е, че се налага да ползваме услугите на държавата, а не да разчитаме на собствените си доходи! Е как да разчитаме на знанията,уменията и доходите си, от тях, като влста ни ги взима? За това всеки се бори за власт, а не ходи да работи! СоциализЪм си е още! Факт!
38
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
35, според теб значи е достатъчно да напишем нещо в контитуцията за да стане факт? Утре може да запишем в конституцията, че всички българи трябва да получават по 5000 евро заплата, но реалноста е, че това няма как да стане!Всеки българин има достъп до основния безплатен пакет на българското здравепазване! Който иска екстра, като лечение в чужбина и други скъпи процедури трябва да си плаща!
37
7
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
"Който народ не храни собствените си лекари,ще се наложи да храни чужди!"Стара народна мъдрост
36
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-голямата демагогия е, че някой който плаща по 30 лева месечни здравни осигуровки, смята, че трябва да получи същата услуга като друг (в Западна Европа), който плаща по 1000 лева здравни осигуровки на месец! Няма как да стане това!Харесвани или не трябва да приемем, че всички българи, барабар с държавата ни сме много по бедни от западняците и не можем да си позволим здравно осигуряване на тяхното ниво!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имах си аз да се срамувате - сигурен съм, че не се срамувате не само от този факт ами от каквото и да е друго. Обаче аз се срамувам, че написаното дори в Конституцията не е факт, а именно достъпно здравеопазване за всички. Да сте ми живи и здрави, па дано имам късмет да не ви срещам никъде
34
0
 
15
 
! Отговори
кики преди 12 години
СРАМНО Е ДА СЪБИРАТ ОТ ХОРАТА!!! ОКРАДОХА ПАРИТЕ И СЕГА ТЪРСЯТ ОТ ТИЯ ДЕТО НЯМАТ И ЗА ХЛЯБ!!! ЧЕ ДАЖЕ СЕ И ОБЛАГАТ, ЧЕ И ОПЕРАТОРА ВЗИМА ПАЙ!!! НЯМАТ СРАМ!!!
33
2
 
27
 
! Отговори
??? преди 12 години
Държавата дава на треньора на националния отбор по футбол 30 000 евро месечно заплата!Резултатът-последно място в групата,и пълни унижения за нас като българи!А на лекарите-заплати по 500-600 лева в Спешна помощ,това не е ли брутална гавра?Константинов,това защо не го каза при Цолова и Николаев тази сутрин?Защо не защити колегите си?
32
0
 
15
 
! Отговори
да бе преди 12 години
на стоматолога разговорно му казваме "зъбар", нали? Как да наричаме гинеколога ;)? и то ТОЧНО ТОЗИ ...Ни срам, ни очи!"доказано ефективно"...., а като стане въпрос за тях, фамилиите им и протежетата им - веднага в чужбина, нали?Да пътуват хората до Турция за по-евтини лекарства, и то неколкократно по евтини!
31
0
 
17
 
! Отговори
Рени преди 12 години
А трябва да се срамуваш. Защо събираме пари с SMS - и, след като имахме 1.413 милиарда лева здравни осигуровки, събирани 10 години и национализирани от Вас. Как бившият член на управлението на БЛС не възрази на този пладнешки грабеж. Не Ви ли е срам , че тази година РБ финансира МЗ и НЗОК с парите от нашите осигуровки.
30
5
 
8
 
! Отговори
ор преди 12 години
Аде моля, моля! Каква солидарност? Меко казано, гавричка! Събиране на едни пари, от бедните, за да се дадът на други свръхбогати медичета, за едни нереално високи цени на медицинските услуги, и огромни доходи! Храните, за скъпоплатените докторчета, трябва да са 70 пъти по-скъпи, отколкото на обикновените хора!

Спонсорирани публикации