Едва 2% от изоставените деца на България са сираци

Те нямат нужда от подаръци, а от дългосрочна държавна програма
17 ное 2011 22:48, Красимир Ангелов
43
Едва 2% от изоставените деца на България са сираци
Снимка: Булфото

Едва 2% от всички 35 000 изоставени деца в домовете са кръгли сираци. Тъжната статистика съобщи председателят на Националното сдружение на сираците в България Никола Георгиев.

Изоставените деца на страната ни са настанени в 87 социални домове у нас.

"Децата сираци нямат нужда от шоколад или дрехи, а от насърчаване, от напътствия в живота чрез образование, спорт, изкуства“, категоричен бе Никола Георгиев.

По думите му в момента държавата ражда престъпници, защото „голяма част от тези деца не знаят накъде да поемат и най-често попадат в затвора“.

Председателят на Националното сдружение на сираците поиска закон, който да възпрепятства изоставянето на деца от майки, които нямат обективни причини за това.

Заедно с това Георгиев призова Агенцията за закрила на детето, социалното министерство и други институции, ангажирани с проблема, да улеснят процедурата по осиновявания.

"Тази процедура е тромава и често е придружена с рекет", откровен бе Георгиев.
 
В деня на християнското семейство - 21 ноември, започва инициативата "Погледни към детето", чиято цел е грижата за децата, лишени от родителски грижи, да бъде постоянна, а не еднократна кампания, посочи инициаторът на проявата Димитър Куцаров.

По думите му за изоставените деца се сещаме само по празници с раздаване на подаръци, а проблемът изисква дългосрочна държавна програма.

Инициативата е подкрепена от Българската православна църква и от Главното мюфтийство. Поканени са да участват и известни български музиканти и спортисти.

Предвидени са посещения на домове за деца от 0 до 3 години, конкурси и състезания с наградив различни градове в страната, както и дискусия за осиновяванията, закриването на социалните домове, на която са поканени представители на Министерския съвет и други ангажирани институции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
М.К.Р. преди 12 години
2%сираци, 98%*** в социалните домове.Кой хранят работещите българи????????????????
41
0
 
1
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Като гласуват *** масово за да са добре, не виждам с това да са станали по-добре...
40
0
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Националния ни интерес е ясен МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!(лекция за политици)ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ - ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА АСОЦИАЛНИТЕ ОБЩНОСТИ Е НЕОБХОДИМО РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯПри днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО:1. "СЕМЕЙНО подпомагане за отглеждане на дете", да се плаща само за първите три деца и САМО ДО НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ от най-малкото - 90% от заплатата (за безработните от МРЗ), но не повече от средната... - ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. От четири до седем години, трябва да се плащат само "Средства за социална интеграция" по 1/3 от минималната пенсия, за всички деца посещаващи детски ясли и градини. Пари "на ръка" да се плащат - само при доказана невъзможност децата да ги посещават. - ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. От седем години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), за всяко дете да се плащат само "Средства за образоване" по 2/3 от минималната пенсия, които се плащат само при посещаване на училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Социални помощи не по-високи от минималната пенсия от 136 лева, която се получава за честно положен дългогодишен труд! Особено важно е Основанието за "Отказ от социална помощ". То следва да е безкомпромисно при "Отказ от заемане на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Всички общини Трябва да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с полагането на нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!- Неграмотен се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 65 до 135 лева..., защото 65лв. е гарантирания от държавата минимум, а 136 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!6. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!Ето това е комплексна, образователна и демократична социална ПОЛИТИКА....!!!Уорлик, натисни - Бойко, Дянков и Плевнелиев - ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и
39
0
 
7
 
! Отговори
така е преди 12 години
И уличните кучета вече знаят,че *** превърнаха децата си в бизнес,в мръсен гаден бизнес.Раждат заради детски, изоставят ги, но не се отказват от тях-за да ги пуснат на магистралата и да станат сводници на собствените им деца, продават си бебетата,без да ги е еня,че могат да отидат при педофили и за органи, пребиват ги и им режат пръстите за да джебчийстват,карат ги да се катерят по далекопроводи за да крадат жици и т.н.Само 240-те г-да депутати хабер си нямат,те явно не живеят в тук,от Марс
38
0
 
3
 
! Отговори
стефан преди 12 години
Останалите 98% са ***. Храним и обличаме и големи и малки *** , затова страната ще се нарича *** , българите ще работят за това *** да са добре! На всеки 4 години ни питат кой да ни управлява и *** гласуват масово за да са добре , а ние?
37
3
 
3
 
! Отговори
Магента преди 12 години
Децата са наша обща грижа, независимо от произхода им! Но намесата на тотално компрометирана личност, като Димитър Куцаров, в тази кампания принизява проблема до нивото на ченгеджиско-мутренска клюка. Жалко, че Тити Папазов, Милена, Армен и Елица позволяват имената им да бъдат намесвани в пробити инициативи. Пробити, защото "инициаторът" няма никакво намерение да помогне и на едно дете без семейство, единственото, което го интересува, е собствената му слава.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Раждаш дете и пробваш да го продадеш в Гърция /примерно/. Ако не стане, го оставяш на Държавата да го гледа. Като стане на 12-13г. си го взимаш и го продаваш за булка или *** /все едно/. Това си и бизнес, бе хора. Някой трябва да се сети да го обложи с данък този бизнес.
35
0
 
6
 
! Отговори
Петкова преди 12 години
Няколко практични мерки ще намалят проблема: който си оставя децата в дом, без да се отказва от родителските си права - да бъде осъден да изплаща тяхната годишна издръжка. Ефективен закон срещу педофилията. Премахване на сегашната форма на майчинските и детските надбавки и въвеждане на подоходно семейно облагане с данъчни облекчения при раждане на деца при насърчаване на раждаемостта. Увеличаване на данъчната отстъпка при раждане на дете при по-висок образователен ценз на родителите.
34
0
 
6
 
! Отговори
хммм преди 12 години
Миналата година гледах интервю с една млада ***, чийто деца бяха изгорели в един коптор от кашони и ламарини. В интерес на истината момичето изглеждаше симпатично, въпреки немърливият си вид и говореше доста приличен български. На въпрос на водещият, защо раждат толкова деца, като не могат да ги гледат, тя чистосърдечно си каза:,,При нас *** е така, раждаме заради детските".Потърсете го, не е лъжа, а 100%истина, не искам да кажа медията, за де не ми изтрият коментара.Но е една от трите.
33
0
 
11
 
! Отговори
Поля преди 12 години
Като няма страх от бога, трябва да се помисли за страх от закона. Детето е съдба, която трябва да се приеме безусловно
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледайте филмчето,,Градът на различните''господа депутати може да ви дойде някоя идея ,защото май нямате много в главите си
31
2
 
9
 
! Отговори
Веселина преди 12 години
Тъпо е насила да карат майките да си взимат нежеланите деца, защото така или иначе няма да ги отглеждат с любов. Трябва да се насочат усилията за предотвратяване на нежеланите бременности, чрез повишаване на културата, на образованието...
30
0
 
14
 
! Отговори
някой си преди 12 години
Как може целият български народ да вижда проблема, а една шепа политици да са слепи и глухи за това. Програмата на Цветанов за интеграциа на ромите е пълна боза, а тя е очевидно тясно свързана с настоящатата тема. Ако просто IQ им е под средното, не е толкова фатално, още повече изненадващо. Ако е от мързел, също. Ама ако това е целенасочена политика, да изчезнат българите за сметка на *** си е чисто национално предателство, а те са новите съвременни ЕНИЧАРИ. Страшно и жалко!!!
29
1
 
16
 
! Отговори
Разкарайте ги преди 12 години
За да има за нормалните деца на нормалните родители, които наистина се грижат за децата си, тези 98 процента с родители трябва да се върнат на родителите. Българският народ не е птиче гнездо, където да се отглеждат кукувичета. Така като за обикновенните Българи в момента действува Естественият закон за оцеляване, въведен от Олигархията, така също и за останалите народности и етноса трябва да действува същия закон. Иначе излиза, че цялата политическа шайка са си предатели на собствения си народ
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Останалите 98 % са *** и с двама живи родители, които са ги оставили там временно, само докато станат достатъчно големи, че да ги пратят да просят и да крадът! Мислех си, че тия са маймуни, ама и маймуни не са, защото никое животно не изоставя малките си!!!
27
1
 
19
 
! Отговори
съжелявам, че преди 12 години
Съжелявам, че гласувах за Герб, мислех, че имат програма за излизането ни от най-страшната криза, а именно демографската. 200 000 български семейства не могат да има деца, а фонда ИН-ВИТРО е само 18, 19 мил. за година. Пари нямало?А 100мил. за подслушване има, а 720ми.ЕВРО за метро до Перник има?Е добре, след 20год. кой ще подлсушвате, кой ще ви се вози по метрото.Разберете, превърнахте държавата в развъдник на ***, дето не могат и да се подпишат.Българите изчезват, срам ме от Вас политици...
26
0
 
11
 
! Отговори
! преди 12 години
Според мен след като оставят детето си в дом за отглеждане, но не се отказват от родителските си права и така го лишават от възможността да бъде осиновено и да расте в нормално семейство, тогава родителите трябва да се задължат да плащат половината от издръжката за отглеждането на това дете.
25
0
 
14
 
! Отговори
хммм преди 12 години
Наистина проблема е страшен, той е пряко свързан и с оцеляването ни като етнос. По данни издръжката на едно дете до 18години е 180 000лв. 90% след това стават престъпници. 99% са ***, неосиновени българчета, които са здрави НЯМА. 3 мерки са спешно нужни: 1)въвеждане на НЕЗАБАВНО модела на т.нар. грамотна раждаемост 2)Никакви детски на момичета под 18г. (пресича се т.нар. детска раждаемост) 3)НЕЗАВНО И В ПЪТИ увеличаване фонда ИН-ВИТРО или подкрепа на българската раждаемост....
24
0
 
14
 
! Отговори
Баш преди 12 години
Никое правителство вече НЕ МОЖЕ,А И НЕ ИСКА да прозре този проблем.Едно БЪЛГАРСКО семейство има 1-2 деца/някои не могат да имат,което е много болно и страшно/Но за да получат помоши или детски - минават през иглени уши.Да не говорим,че едно раждане струва на това семейтво около 5000 лв.*** само ражда,гледат я както гледат и българите,които са си платили.А после - изоставено.Време е да се помисли по този въпрос сериозно и от правителството.
23
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Добра снимка.В домовете са само ***.Там където има дом за болни деца - има и българчета.*** само правят и раждат деца.Вече не харесват стари дрехи,хляб и сирени,закуска - искат само пари.Наядени от БЪЛГАРСКИТЕ пари са те.Правителството нехае,че нищо не плащат,а са КОНСУМАТОРИ.Иска ми се да попитам Дянков и ББ - след 10-15 гос(дини КОЙ ще ви пълни БЮДЖЕТА?Остават тук само *** и бедни пенсионери.Младите не им се работи.А кой ще ни храни?Земеделие = нула;само на игрите ще го има.