Роми и гейове - нежелани за работа в BG

Младежи и възрастни хора не са предпочитани за служители
Обновена: 13 яну 2012 21:06 | 13 яну 2012 21:06,
220
Роми и гейове - нежелани за работа в BG
Снимка: архив, Булфото

80% от хората смятат, че на пазара на труда у нас няма равни възможности. Това сочат резултатите от проучване за достъпа до трудовия пазар, обяви на пресконференция в социалното министерство Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество".

Проучването е направено сред 1000 респонденти от страната през миналата година и е част от проекта "Равенството - път към прогрес".

Според 80% от запитаните физическите увреждания затрудняват намирането на работа. Според 40 на сто от запитаните сексуалната ориентация е пречка, почти 60% са на мнение, че проблем е етническата принадлежност.

Ако имаха магазин, 32% от хората не биха наели на работа роми, 25,5 на сто - хомосексуалисти, 17,9 - бременни жени, а 11,4 на сто -  хора с физическо увреждане.

Само 23% от анкетираните биха се съгласили да имат ръководител от ромски произход. 10% от запитаните биха се съгласили те или децата им да сключат брак с човек от ромски произход.

36% от запитаните са на мнение, че полът създава условия за неравен достъп до пазара на труда. 

"Дискриминирани са по-уязвимите - жените, макар да не е съвсем сигурно, че всички респонденти са имали предвид именно слабия пол", коментира Захариев.

Най-трудно работа си намират хората в предпенсионна възраст, младите хора на възраст 15-18 години също не са предпочитани за служители.

Резултатите от изследването показват още, че в ролята си на работодател хората биха наемали най-често момичета между 18 и 25 години.

Населението ни продължава да остарява, стана ясно още на пресконференцията.

По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16.8% през 2001г. на 18.5% през 2011г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15.3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13.2%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
5
 
! Отговори
Charlie преди 12 години
Откога е прието за нещо официално в заглавие да се пише съкращение на държавата ни и то на латиница? За мен това е неграмотно и против поне 3-4 правила в българския език! Или по-добре да кажем `в BG език` ?
166
1
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 12 години
Е, след последните изяви на дебилизъм във форумите, следващата отхвърлена група от отдел Човешки ресурси стават перничаните. Дори има тенденция да изместят гейовете. Класацията става: ***, перничани, гейове.
165
4
 
3
 
! Отговори
232323 преди 12 години
В Бг само тези две породи останаха брероми и гейове
164
0
 
11
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Преди три дена жена ми се връща мълчалива. Необичайно за жена. Работи като учителка в едно село.След два часа ми разказва, че една *** на 10г. отишла при нея и й казала, че я мрази, защото я кара да учи. По- късно *** се обадила на майка си и й казала, че жена ми е посегнала да я души! Представяте ли си???На излизане от работа дъртата *** причакала жена ми, вдигнала скандал и я хваща за гушата да я души. Другите учителки едвам я отблъснали!!ХА СЕГА МИ НАПИШЕТЕ КАКВО ДА ПРАВЯ.
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък нямам проблем с назначаването на роми (т.е. жители на Рим), стига да искат да работят в България... ако въобще знаят как се работи тук... Нямам проблеми и с гейове (изопачено от английски и означаващо "момче"). Но с назначаването на смрадливи и крадливи ***, които да ми отвращават клиентите и да ги прогонят от офиса ми - с това имам проблем; също и с неграмотността им - в моята работа законовото изискване е за висше образование. Подобен е и проблемът ми с отвратителните ***.
162
1
 
15
 
! Отговори
BG преди 12 години
Десетте *** правила:Не работи българите са за това.Не кради, а си вземай.Не лъжи много.Прави деца, държавата ще ги гледа.Не учи, а ходи да просиш.Не плащай за ток и вода, те ти се полагат.Ако по релсите не е минавал влак от 3 дни може да ги вземеш.Жиците растат по стълбовете набери си.Не се къпи, калявай си имунната система.Не спазвай законите, ти имаш права!
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** и работа са като огън и вода - няма такава комбинация.Един дядо разказваше как предлагал на едни ромски съселяни да му прекопаят голямата нива за 80 лв.но те отказали..след време прекопали някакъв двор без пари ,но измъкнали оттам железа и ги предали за.. 12 лв!
160
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо само в България?Никъде не ги желаят,казвам го от собствени впечатления.В България хората са много по толерантни и търпеливи особено към ***!На запад обаче има закони които те защитават от тези ***.В България *** е като кравата в Индия!
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имах *** ,които се предполагаше че са за да работят,но...За да бъда точен не крадяха нищо,само че забравяха да дойдат на работа,или ако дойдеха забравяха да работят.Но първият месец бяха точни,но само първият.
158
3
 
7
 
! Отговори
работодател преди 12 години
Аз гейовете не ги дискриминирам ,нищо не губя от тях ,дори печеля !Имам двама такива работници ,единият не е семеен , а другият е женен има деца ,но обича отвреме навреме да му го вкарват!И двамата съм ги чукал!А вторият го чукам пред очите на жена му и нея чукам ,правиме тройка !Много разбрана жена ,не се развежда само заради сексуалната ориентация на мъжа си въпреки ,че преди 2 г. е разбрала за това! И двамата ми работници са страхотни и като служители и като приятели !Дано и другият се ожени!
157
0
 
10
 
! Отговори
БГ нов преди 12 години
Единственото което не се дискриминира в БГ е шафрпантията. Тя е на почит в тая чалга култура, може да няма диплома и стаж, може да е *** *** /без значение от произхода и цвета/, тя винаги е на почит. За това и сме прокопсали. Искам да доживея дискриминация по образователен ценз - тъпите без работа, ниско моралните първи уволнявани! Ей тогава ще се гордея че има дискриминация в тая държава. А до тогава - ДОЛУ ЧАЛГАРИЗАЦИЯТА НА ДЪРЖАВАТА.
156
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В съседния офис има един г*й- отврат! Панталоните му са впити, виждат се прашките, а най-гадното е че е такава склюкарка, че и дъртите чанти не могат да му наваксат. Доносник на шефа и слагач на другия шеф, абе мазна работа. Както бе казано от Веждито- притежатели на най-гадното от жените и най-недостойното от мъжете! Гади ми се!
155
3
 
7
 
! Отговори
еклисиаст преди 12 години
В Библията Онан (онанист) за по-малко сексуално прегрешение са го убили с камъни.А думата "***"означава на брамински език"този,който не трябва да се докосва"....
154
2
 
11
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Народа ни има поговорки за всяко нещо и всяка е вярна и на място , та :Каквото повикало -такова се обадило! *** в огромната си част (има изключения) са мързеливи и крадливи. Кой бизнесмен ще си вкара таралеж в гащите?Обратните ,колкото са кадърни ,с въображение и дарби в изкуствата , винаги са проблем в хетеросексуален коректив. Клюки , злоба , забележки и скандали... Пак си е риск за човека направил фирма с цел печалба.Резултата от такава статистика е очеваден и без да се прави!
153
4
 
20
 
! Отговори
Да, да преди 12 години
Роми и г*йове - нежелани изобщо в BG
152
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе хора, ако сте топ-специалисти, последното което се гледа е дали сте г*йове, ***, над 50 и т.н. Живеем в отворен свят и ако в България не ви искат, може да работите къде ли не. Важмото е да знаете 1-2 езика, да специализирате в някаква насока и да спрете да мрънкате.
151
7
 
18
 
! Отговори
Никола Гешев преди 12 години
Ромите / ***, турци/ и гейовете са нежелани наистина и то навсякъде по света, но причината е в тях самите, в техните постъпки, морал, бит и в природата им!
150
2
 
8
 
! Отговори
varg преди 12 години
нормално.
149
1
 
14
 
! Отговори
до Онуфри преди 12 години
Всеки работодетел може да има право, проблемът е там, че *** като теб биха взели на работа първата пикла, която си разтвори краката пред тях, вместо някой способен човек, които ще си върши работата с достойнство.
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-долу чета нерадостните съдби на обикновените българи! Но, явно на *** от "отворено общество" и от БХК тези съдби не са интересни. Защото никой от тези хорица не реве пред журналистките от Босфор ТВ: "Маро немаме! Паре немаме!"! Защото никой от тези хора не се прави на сакат по кръстовищата на столицата! Защото никой от тези хора не е народил десет деца за да ги захвърли в социалните домове и да им взима детските!Прави са хората които казват: "*** да си в тая скапана държава!"