Гонят от училище за 2 месеца отсъствия без причина

Глобяват родителите на бегачите от час
Обновена: 6 мар 2012 06:58 | 6 мар 2012 06:58,
74
Гонят от училище за 2 месеца отсъствия без причина
Ще се спира издръжката за отписаните ученици. Снимка: архив, Impact Press Group

Ако ученик отсъства 2 месеца от училище,  без да има уважителна причина, той ще бъде отписан. Това предвижда законопроектът за училищно и предучилищно образование, съобщава „Монитор” .

Мярката се въвежда, за да се спре порочната практика, при която децата отсъстват с месеци от класните стои и никой не се интересува какво се случва с тях. В момента, в който ученикът натрупа 2 месеца отсъствия от часовете, той ще бъде отписан от школото, в което учи и директорите ще спрат да получават пари за неговата издръжка.

„Така ще мотивираме учителите да се интересуват от това какво се случва с децата, които не посещават училище, за да не се стига до отписване”, обясни Мария Петкова от просветното ведомство. Промяната цели да намали максимално броя на учениците, които изпадат от образователната система.

„С децата, които често бягат от час, ще работят екипи от специалисти, за да върнат интереса на детето към учебния процес”, припомни Асен Александров, съветник на образователния министър. В този екип ще участват учители, психолози, педагогически съветници. Заедно с родителите те ще нищят какъв проблем мъчи хлапетата, които имат навика да кръшкат от час.

В момента много от директорите опрощават отсъствията на бегачите от клас и не ги изключват,

за да крепят школския бюджет, който се събира от издръжката на децата, които се водят записани в училището. „Има ученици, които посещават училище по два пъти за цял срок”, призна Роман Стефанов,  директор на столичното 13-о ОУ.

За да засилят присъствието на децата в час, училища започват да глобяват майките и татковци, които не водят детето си на училище, със суми от 20 до 100 лева. Според новия просветен закон санкциите за отсъствия от час ще са между 50 и 150 лв. В случай че детето им продължи да отсъства, въпреки първоначалната глоба се предвижда следваща санкция, която стига до 500 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: отсъствияученици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен :) преди 12 години
Подготовката на "хубостника", който има 300 отсъствия може да бъде много по-добра от друг ученик с 40. Тъй като много "хубостници" са осъзнали на какво ниво е образованието в България, са решили да не си губят времето с недодялан учебен процес. Ходят колкото да си изкарат оценките, а през останалото време се мъчат да пробият по някакъв начин към други по-уредени държави, че поне висшето им образование да не е осрано :) .
61
0
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 12 години
Ученик съм в 10-ти клас и основния проблем в училището е принудената социализация. Не може да сложиш 30 човека в една паралелка и да очакваш всичко да е наред. С някои се погаждаш, други не те интересуват, но трети те дразнят само с присъствието си и ти убиват целия кеф, желание и интерес в учебните часове и обучението като цяло.Нормалните класове се състоят от 17-18 човека максимум, за да се създаде една нормална среда за децата. Но изглежда това тук никой не го интересува.
60
0
 
8
 
! Отговори
мнение.... преди 12 години
....на родител и бивш учителДецата не са лоши,а системата в образованието,която сериозно куца, е причината за всички неудачи.Не мисля,че със санкции ще се подобри взаимовръзката ученик - родител - учител.Първо заради авторитета на учителя трябва да се повишат заплатите,да се подобри учебното съдържание - урока да предизвиква интерес,а не досада.Ако е необходимо, по-добре да се върнем към училището от преди 22г.,отколкото да се правят ежегодни експерименти.
59
0
 
1
 
! Отговори
smw преди 12 години
Два месеца са осем учебни седмици или 40 учебни дни, т.е. средно 240 учебни часа.Какво правим, ако хубостникът е отсъствал "само" 239 часа?Ами че "подготовката" му си е на същото ниско равнище.
58
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Учителите не искат да губят ученици, не само заради заплатите си, но и заради самите ученици.Какво става с тях, когато останат на улицата?!И учителите имат деца, но и глави на раменете си, и в тях човещина!Явно само чиновниците в министерството мислят за ученика, като за 1400 лв. на година,които могат да си ги спестят!
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 12 години
До МимаДа виждаш някъде да съм написал, че всеки ученик е беглец? Ясно е, че има и свястни деца, ученици, студенти и т.н. На вас все учителите са ви виновни! Ти ако беше на тяхно място-с висше образование, да взимаш 460лв и децата те правят на *** нямаше ли да даваш частни уроци?Поздравления за начина по който си възпитала децата си-малко ги има вече такива като теб!Кажи-съгласна ли си с начина на възпитание и начина на държание родител-дете и ученик-родител в днешно време?
56
2
 
5
 
! Отговори
Рали преди 12 години
и какво-пак учителите криви, че управляващите само папкат, а на родителите от бачкане и грижа за оцеляването не им остава време за децата ЗАЩО НЕ СЕ НАКАЗВАТ БЕЗОТГОВОРНИТЕ РОДИТЕЛИ, А УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ИМ ВЪРШАТ РАБОТАТА
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 12 години
И родителите са виновни! Какво е то нехайство към собствените им деца? Ако ще 12 часа да си бачкал ще отделиш 30 минути да разбереш какво става с детето ти! Аз си спомням един случай-бях 11 клас, получих бележка вкъщи за 6 и 1/3 неизвинени отсъствия точно на 25 декември. Баща ми така полудя, че след това 1 месец сънувах шута му! И после да видиш как се ходи на училище, не плътно- всеки е съкращавал по някой друг час, но всичко с мярка! Виждам, че има и родители които пишат-стягайте си децата!
54
3
 
6
 
! Отговори
мима преди 12 години
до анонимен 2моите деца ходеха на работа след училище. учат до 13 часа, идват си в къщи и от 14.30 са на работа. така си изкарваха парите за компютри, музика и дънки. не че аз съм нямала да им дам, просто ги научих да се трудят и да ценят парите. така че, ако някой много плаче за даскалите, негова си работа. я да кажат по колко частни уроци дават и дали плащат и стотинка данъци ? е, ако има и един учител да си е декларирал доходите от частни уроци, пък на все децата са им виновни
53
1
 
2
 
! Отговори
Граматик преди 12 години
К'ви са тея "бегачи", вие да не пишете статия за спринта на 100 метра? Полудяхте ли?
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 12 години
А аз искам да попитам-каква друга работа имат учениците до 12 клас освен да ходят на училище? На работа ли ходят? Бизнес срещи ли имат? И аз съм бил ученик преди 5 години и аз съм бягал, но такова чудо като сега не е било! Избягаш от някой друг час, добре, но да не ходиш със седмици или месеци-за кво говорим? Явно повечето пишещи тук са съгласни, че видиш ли мнг заетите бизнесмени-ученици нямат време за училище. Вземете се стегнете малко хора!
51
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Права си Мима, министерството нехае за децата на България!Целта е да се закрият повече училища!Унищожиха селските, сега е ред на тези в малките градове, с малко ученици.Те са порутени нехигиенични, защото нямат пари за ремонт, но за частните министърът ще намери!В тях ще учат децата на средната класа, но такава в България няма!
50
1
 
4
 
! Отговори
от 57 преди 12 години
Забравих обидите и подигравките на учениците, че заплатите на учителите зависят от тях!
49
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
до 53Учителите 53, така мърдат, че няма спирка!Не съм учител, а родител на ученик!За твое сведение, сега учителите, освен основното си задължение да учат децата ни, в свободните си часове обикалят града да издирват отсъстващи ученици, стоят дежурни в коридорите в междучасието, дават консултации след училище, подготвят уроците си вечер, когато трябва да обърнат внимание на семейството си, получават обиди от директори, родители/има и бити/ и министерството и и са затрупани с бумащина!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от училищни простотии! С основните си задължения се справиха отлично, че сега и правораздавателни функции им се прищяли. Некадърници прости!
47
1
 
4
 
! Отговори
мима преди 12 години
и като ги изгоните, те къде ще отидат ? при дилърите на отсрещния тротоар ? при проститутките ? какво правите ? Това е ненормално ! ами направете си часовете интересни, стига комунизъм, родителите им се претрепват от работа, за да им купят дрехи и храна. тази мярка мирише на плесен
46
0
 
5
 
! Отговори
Калата преди 12 години
До Стан. Знам за новия законопроект и се надявам да не мине през НС в този вид. Имам предвид, че никой не отчита генетично заложения чергарски начин на живот на ***, а се опитват да променят природните закони. *** никой, никога не е успял да ги интегрира просто защото те не са искали. Защо ние на сила да го правим? Те след време ще ни осъдят за тези наши действия, защото те нарушават техния генетично заложен начин на живот. И навярно ще спечелят.
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа управляващи, наясно ли сте по колко деца влизат в час? Говоря не за елитните училища. Ако направите проверка /но не да предупреждавате директорите предварително/, ще видите резултатите. И не обвинявайте само родителите. Нека и учителите малко се размърдат, защото за този "труд" не заслужават нито тези заплати, нито тези 48 + 8 дена отпуск. Само за проекти мислят, защото това са и допълнителни пари, където никъде не казват
44
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Учениците знаят, че от тях зависият заплатите на учителите!И им се подиграват!Това е резултатът от делегираните бюджети!Парите не стигат за заплати, за ремонти пък хич!Игнатов, това е съсипия на образованието на нашите деца, тези които искат да учат!Реформите в училище трябва да се правят от хора, които са били учители, а не бездушни чиновници!
43
0
 
14
 
! Отговори
Стан преди 12 години
До Калата - , намерили са и за така наречените роми изход. В новия законопроект, е заложено: до 4-и клас няма, да се поставят оценки, защото видите ли децата щели да се стресират. Ти да видиш, чудо на чудесата. За това пък до 7-и клас, ще може, да се преминава и двойки. Ето ти гислед време, завършили основно образование по документ. Затова пък Европа и особено г-жа Хилари Клинтън ще са от доволни, по-доволни.