Църквата почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий

Двамата са канонизирани за светци в края на 9 век
Обновена: 11 май 2012 09:07 | 11 май 2012 07:31, Елка Василева
21
Църквата почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий
Църквата почита днес паметта на Св. св. Кирил и Методий. Снимка: архив, Булфото

Българската православна църква почита днес паметта на Светите братя Кирил и Методий.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език най-необходимите богослужебни книги и така полагат основите на старобългарския литературен език.

В края на 9 век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното Средновековие 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя Кирил и Методий, а на 24 май се отбелязва празникът на българската просвета и култура, и на славянската писменост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Кирил и Методий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
4
 
! Отговори
Уйййй за попа преди 12 години
Поп ли е мани го. *** долни са всички . А будалите да им целуват куровете.
13
2
 
6
 
! Отговори
читател преди 12 години
Благодарение на азбуката, българската култура получава широко разпространение .Дори румънския принц Влад Цепеш , минаващ за много просветен говорел и пишел на български .За съжаление , добил лоша слава с побиването на кол на 20 000 турски войници от навлизащата в Румъния османска армия(виж уикипедия).Все пак останал обичан от румънците.
12
2
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Доц. Надка Николова "Шуменски Университет"гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев...
11
2
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Доц. Надка Николова "Шуменски Университет"Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.
10
2
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Академик Васил Гюзелев "Опит за ново Похвално слово и употребата на гръцката азбука и писменост"....Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура. Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система........
9
2
 
2
 
! Отговори
левчев преди 12 години
Академик Васил Гюзелев "Опит за ново Похвално слово и употребата на гръцката азбука и писменост"...Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език"; три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
8
1
 
2
 
! Отговори
Ник.Стоянов преди 12 години
А НЯКОЙ ДА ЗНАЕ ДНЕС - ТЕЗИ КОИТО СЕ КАЗВАТ КИРИЛ И МЕТОДИЙ - ДАЛИ ИМАТ ИМЕН ДЕН И ЗАЩО? ДЯДО ПОП ТЪЙ КАЗА , АМА НЕ ОБЯСНИ ЗАЩО - КАКВО ОБЩО ИМА ТОВА С ДВАМАТА БРАТЯ, НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ ПО ВЪПРОСА - КАЖЕТЕ КАК СТОИ ТОЗИ ВЪПРОС, ЧЕ ИМЕННИЦИ ИМА АКО Е ТАКА
7
9
 
4
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Църквата да го Д**А ! Видяхме ги какви миряни са всичките...милите почтени те...
6
3
 
3
 
! Отговори
читател до MVM преди 12 години
Хубаво, нека празнуваме, ама без евтина и *** национал-пропаганда.(15 век преди Христа - хаха ха ха , тогава Цъко е открил и вечния двигател ...и го монтирал на летящи чинии...)
5
6
 
4
 
! Отговори
mvm преди 12 години
Стига с това днес.... празника си е на 24 Май и точка!!!!
4
13
 
10
 
! Отговори
читател преди 12 години
Тук е пълно с басни.Кирил и Методи никога не са стъпвали в България, нямат нищо общо с тази страна. Като висши византийски чиновници те заминават за Моравия, предлагайки покръстване с бонус - религиозна литература на местния език. Това никога не е бил българския. Нищо не са направили и за България. Превода на обрядните религиозни книги на местния език е практика откак съществува християнството.
3
2
 
11
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Наборът от символи в арабското писмо се състои само от съгласни букви, а гласните звуци се изписват със специални знаци, които дори не са задължителни. Затова писмеността на арабите се нарича абджад. Към тази категория спада и еврейската писменост.
2
2
 
20
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Културният ни принос с 30-те ни букви е безспорен, тъй като до 2007 г. в елитния клуб имаше само две азбуки - латинската и гръцката.Кирилицата върви веднага след латиницата в класацията на азбуките. Това е така, защото нито арабската писменост, нито китайската, нито индийската спадат към строгото определение на лингвистите за азбука - набор от знаци, които представят отделни фонеми.
1
3
 
28
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Близо 300 милиона души пишат на кирилица. Това са славяни от Югоизточна Европа, руснаци, украинци, беларуси, представители на десетки неславянски етноси в Русия - кавказки, сибирски, далекоизточни, както и в бившите централноазиатски съветски републики и Монголия, тя официално е писменост дори на чукчите (от 1936 г.). Кирилицата върви веднага след латиницата в класацията на азбуките. България все още единствена представлява кирилицата в Евросъюза.