Обществото е силно скептично към реформата в съдебната власт

Причините са корупцията, политическият натиск на различни нива
7 окт 2012 14:57, Елка Василева
23
Обществото е силно скептично към реформата в съдебната власт
Обществото е скептично към реформата в съдебната система. Снимка: архив, Булфото

Най-големият проблем на правосъдната система е съществуващият сега "модел на покровителство и зависимост в израстването в йерархията", каза Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч", която представи доклад на агенцията за ефекта от изпълнението на проект "Усъвършенстване на работните процеси в съда".

Допитване до гражданите показа, че въпреки положените усилия за реформиране през последните пет години общественото мнение остава силно скептично към постиганите резултати. Полиция, следствие, прокуратура и съд са все още сред институциите с най-нисък кредит на обществено доверие.

Като основни причини за негативното отношение се открояват корупцията, политическият натиск на различни нива и неуспехът по т.нар. "обществено значими дела". Гражданите идентифицират тромавите и бюрократични процедури като третият ключов проблем пред съда.

Същевременно, за прокуратурата се отчита ниска степен на прозрачност, а за полицията - некомпетентност и слабата професионална експертиза.

Докато общественото мнение е силно критично към постигнатите резултати от страна на институциите през последните пет години, то клиентите на съдилищата са значително по-позитивни в оценките си.

Сред клиентите на тези съдилища доминира усещането, че гражданите и бизнесът биват обслужвани по-внимателно (79 процента) и бързо (72 на сто) от страна на съдебните служители.

По-бързото и качествено обслужване се допълва от констатациите за улеснени процедури, както по отношение издаването на свидетелство за съдимост, съдебна регистрация, актуално състояние и пр. (70 на сто), така и по отношение на достъпа до информация по текущи дела (55,4 на сто). Извършената от съдилищата реорганизация и подобрение на системата за управление и контрол на делата има осезаемо положителен ефект: докато през 2010 г. 27,2 на сто от анкетираните заявяват, че делата на първа инстанция са приключвали в рамките на три месеца, то за 2012 г. това са вече 46,1 на сто. Сериозно подобрение се наблюдава и по отношение продължителността на съдебните процеси на втора инстанция, като 50 на сто от хората заявяват, че делата им са приключили в рамките на три месеца (при 41,7 на сто през 2010г.).

Въпреки тези позитивни констатации напредъкът на съдилищата-модели бива обезценен от нарасналия политически и икономически натиск върху работата на съдебната система като цяло, отчита проучването. Докато през 2010 г. 70 на сто от анкетираните клиенти са считали, че българският съд би се подал на политически натиск, то през 2012 г. подобно мнение споделят 81 на сто от анкетираните. Идентични тенденции се наблюдават и по отношение на натиска от страна на икономически групи и фирми или отделни престъпници.

Самите съдии категорично отхвърлят възможността съдът да се поддаде на натиск. Те са по-склонни да не приемат за вероятно евентуално отстъпление при политическо вмешателство или пред натиск на финансови групировки или фирми, сочи проучването.

Утвърждаването на независимостта на съдебната власт трябва да върви успоредно с налагането и спазването на професионалните стандарти, каза Проектът "Усъвършенстване на работните процеси в съда" е финансиран от фондация "Америка за България" и осъществяван от сдружение "Програма за развитие на съдебната система". Анализът се базира на изследвания, осъществени в периода май-юни 2012г. сред широката общественост, страни по дела, адвокати и съдии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Доколкото си спомням от дебелите учебници, законодателната, изпълнителната и съдебната власт се осъществяват от независими институции, които в своите отговорности взаимно се контролират. Тези органи на управлението на държавата са автономни, но са ВЗАИМНО ОБВЪРЗАНИ, без да се подчиняват един на друг. Тази взаимна обвързаност произтича от тяхната обща цел - да служат на обществото, на държавата. Шарл дьо Монтескьо е казал и други важни мисли, едната от които е "Законът работи, КОГАТО СЕ ПРИЛАГА В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВОТО". Мисля,че магистратите добре разбират тази мисъл, която премълчават . Независимост - да, обаче и много голяма отговорност - пред жертвите по пътя и убитите от престъпници, пред техните бащи, майки и роднини. Г-да магистрати, да ви припомня ли случаят Чората? Справедливостта, откъсната от обществото, става излишна, направо празна дума, та дори и тежест. Да отсъждаш в името на народа е много отговорно нещо. Само съдиите и лекарите имат такава мисия. Как я изпълняват виждаме сами. А по отношение на присъдите: Шарл Дюкло е казал следните думи, които уважаемите съдии трябва да спазват като Хипократовата клетва: " Към виновните съдът трябва да бъде суров, но не жесток или снизходителен; не и съучастник". Последните присъди на САС към коя част от този израз на месьо Дюкло бихте ги отнесли? Впрочем, г-да магистрати, защо толкова ви е страх от изборност? Нали вие сте умни хора, и аз го потвърждавам. Наскоро един , очевидно от четата на мадам Веселинова, каза, че обществото се дели на съдии и простаци. Прок.М.Попова,сега вицепрезидент, раздели обществото на магистрати и "улицата", а Н.Спиров пък - на съдии и ***. И в трите квалификации вие спадате към умните хора. Какво пречи в готвещия се референдум да се добави т.2: Магистратите да бъдат ли изборни ли не.
20
0
 
1
 
! Отговори
топала преди 11 години
реформа се прави с нови хора а не със старите *** и нови кревати
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как са ни приели и как още ни търпят в ЕС с тая правосъдна система не е ясно. Само изборност на магистратите ще реши проблема, но това никога няма да стане докато управляват комунисти като тия. Просто нямат интерес от справедливо законодателство.
18
1
 
2
 
! Отговори
kireza преди 11 години
За да има реформа в съдебната система,първо всички юристи в България трябва да се преселят в небитието едновременно за назидание на тези,които ще заемат техните места!Това важи за всички структури на властта от горе до долуе,без изключения!Иначе още 1000 години само ще говорим за справедливост и ще сънуваме светло бъдеще!!!Избори за магистрати?Ами нали избираме НС и все бандити избираме,защото честни там не се допускат,те са персона НОНГРАТА!!!ДА СЪНУВАМЕ И ДА НЕ СЕ СЪБУЖДАМЕ!!!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Гошо ***.ТОВА ГО НЯМА НИКЪДЕ В ЕВРОПА ТЪПО.ДОРИ В АМЕРИКА,ТЪПО.В САЩ СЕ ИЗБИРАТ ШЕРИФИТЕ И ОБАСТЕН ПРОКУРОР,НЕ СЪДИИТЕ ТЪПО.
16
1
 
0
 
! Отговори
e преди 11 години
До: news***skat.bg, webmaster***skat.bgОтносно: Чудотворно,но Факт: Боядясни картини/икони/ Обират бабички !Дата: Неделя, 2012, Октомври 7 22:33:35 ЕЕЩАрменската хитрост е пословична и отзивчивостта и приемствеността на тв Скат относно арменската първоприемственост от създаването на "гръцкия козел" са арменците.Това познато ли ви е в религиозен план.Та,така казвате по послушните си арменско-скат новини,че евангелски църкви раздавали брошурки ? Да естествено ,защото Господ Бог Исус е казал:"Ходете и проповядвайте благовестието..." Не знаете ли,че Евангелието или още Новия завет е Благовестието ? Откяде да знаете,след като сте приели "белега на звяра" и арменската хитрост ! По добре да се подготвите да записвате безбройните си "отци' на въпрос относно Първа и втора заповед на Господа за да видите какъв репортаж от настръхнали мазни от кебапчета попски бради ще лъснат.Лека вечер . <бр /> <бр /> <бр />
15
1
 
9
 
! Отговори
Ямболийчето преди 11 години
Съдиите до такава степен се изявяват като закрилници на престъпниците, че вече дори адвокатите ги псуват на *** майна, понеже се мъчат да им вземат занаята.
14
1
 
8
 
! Отговори
112 преди 11 години
Който има пари и политически покровители - не лежи в панделата.Който няма пари и политически покровители - в панделата.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЪДЕБНА СИСТЕМА......ХАХАХАХАААА-КЪДЕ Я ВИЖДАДЕ-ИМАШ ПАРИ ИМА СЪД,НЯМА ПАРИ...ПАНДЕЛАТА ТЕ ЧАКА....ЗАЩО НЕ СЕ ПРОВЕРИ ИМОТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА СЪДИИ И ПРОКУРОРИ ОТ ВСИЧКИ НИВА....ЧОРБАДЖИИ С ФИРМИ И ИМОТИ ПО ЧУЖБИНА!!!!!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съд в БГ няма от 20 години, разберете го най- после! Не скептицизъм, а пълно отрицание към пишман съдиите!!!!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Andreshko ГАРВАН НА ГАРВАН ОКО ВАДЕЛИ ???
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма начин да стане реформа. Все едно да чакаш дърво да се самоизкорени докато за отчитане на дейност му подкастрят леко короната. Само наивник който няма никакви наблюдения за работата на съдебната система може да повярва на подобна идея.
9
11
 
5
 
! Отговори
Andreshko преди 11 години
Всички подведени от думите на Борисов и цветанов говорят за корупция в съдебната система.Като са толкова корумпирани нашите съдии,колко съдии полицията е хванала с подкуп,и колко от тях са влезнали в затвора???
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БГ ИМАЛИ СЪДЕБНА СИСТЕМА ТЯ Е ИЗГРАДЕНА ОТ КОРУМПИРАНИ И ДЕГРАДИРАЛИ ЕЛЕМЕНТИ
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Странни животни са магистратите ... постоянно реват за независимост и се възмушават вдън-душа когато Цветанов ги наругае ..., а какво дават насрешта ?- Какви са наказанята за корумпирани магистрати ?- Как и КОИ ги налага ?- КОЛКО са осъдените магистрати досега ?ЕТО ТОВА искаме да знаем, Уважаеми Магистрати, а не да се държите като 4ленове на затворено предпрятие с цел - пе4алба, ... пазеики търговска тайна ...
6
0
 
6
 
! Отговори
chach преди 11 години
cadebnata sistema 6te vleze v krak samo ako ETA se nastani v balgaria.
5
1
 
26
 
! Отговори
Деница Урумова преди 11 години
Реформа няма, но поне хотелите да си направим.
4
1
 
21
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Българските съдии от всички...нива,трябва да станат...избираеми и...мандатни.Тогава биха отсъждали в интерес на обществото,а не в интерес на...вътрешният си джоб и забогателите от незаконният мутренски...преход.
3
0
 
23
 
! Отговори
sante_dog преди 11 години
обществото трябва да излезе и да накара съда да си върши работата и наистина да се реформира така че да работи. Съгласен съм че съда трябва да е независим, но в момента той не е. Така че по добре съда да зависи от обществото а не от мутрите. Същото важи за полиция и прокуратура. Но обществото общо взето спи...
2
2
 
2
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
НА ЧОВЕКЪТ ЩЕ СТАНЕ...КОЛКОТО Е СЕГА НА ЖЕНАТА...