Омбудсманът: За някои съдии и прокурори се говори много

"Накрая улицата ще реши въпроса за реформа в съдебната система"
39
Омбудсманът: За някои съдии и прокурори се говори много
Снимка: БулФото - архив

Ако съдебната система не се реформира, тя ще върви все по-надолу, смята омбудсманът Константин Пенчев.

“Накрая, недай Боже, трябва улицата да реши въпроса как да се реформира съдебната система, дори съдии излязоха на улицата”, напомни той пред Нова телевизия.

Според омбудсмана новият главен прокурор трябва да бъде „компетентен и почтен човек”, а изборът му много прозрачен, защото обществото вече е мнително, че става нещо не по правилата.

Заради тази свръхчувствителност по темата изключително прозрачно трябва да се избират и конституционни съдии.

Още по темата

“Не се говори за всеки съдия и за всеки прокурор, но за някои се говори и то много“, посочи той.

Пенчев заяви, че не познава Галя Гугушева, чиято кандидатура ръководството на СДС предложи за конституционен съдия след скандала около името на Венета Марковска и провалената номинация на Петър Стоянов, но е по-добре да не е чувал едно име, отколкото да го е чувал много.

Във връзка с темата, поставена от вицепрезидента Маргарита Попова да се премахне доживотният затвор без право на замяна, омбудсманът каза, че спорът е много сложен и става дума за баланс както и по въпроса със смъртното наказание.

„,Тоест кое има превес - дали да има генерална превенция и наказанието да служи възпиращо за всички други, които биха си помислили да извършат престъпление, или все пак трябва да има шанс осъденият да бъде превъзпитан“, обясни той и допълни, че трябва да има широк дебат в обществото.

Пенчев подкрепи като цяло Закона за предучилищното и училищното образование, защото в него имало революционни идеи. По повод идеята 2-3-годишните да полагат тест за установяване на затруднения и таланти, обаче бе категоричен, че децата не трябва да влизат от родилния дом в градината.

„Не е редно държавата да възпитава децата ни“, каза омбудсманът и допълни, че трябва да се даде шанс на родителите да формират възпитание.

Към омбудсмана са подадени много жалби най-вече за София и за Варна във връзка с приема в детски градини. Затова Пенчев смята, че на първо място трябва да съществуват много ясни критерии, когато липсват достатъчно места в тях, за да няма съменния за задкулисни игри и пререждане.

Омбудсманът призова за по-гъвкава администрация, която бързо да решава проблемите в детските заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Tratkov преди 11 години
do k.36: tesi bg darjavni slujbi sa samo prividno na bg naroda. istinata e - te rabotyat samo za sobstvenite si djobove i za sobstvenite si semeistva. te poluchavat zaplati bg levcheta ot 7 miliona dushi bg narod i izpolzvat darjavnite slujbi za sobstven chasten nereglamentiran biznes - te sa sivata ikonomika na BG, koyato buino raste takmo blagodarenie na "darjavnite" im pozitzii. bg narod reagira kato gluhonyam slyap invalid bez ratze i bez kraka spryamo tyahnata naglost.
31
0
 
9
 
! Отговори
Q77Q преди 11 години
Съдебна с-***,МВР и Митници в България съществуват само на теория!!!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ako nema s kogo te toio dlgo lik 4iliak shte da si pokanime da krneme po edna grozdanka
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смях да Ви пратя ли в днес.бг опровержение изпратено ,до омбудсмана ,че неговия отговор до мен НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА и ,че посочените факти в него не са верни .Отговора ми почва с ,,Г-н Омбудсман ,в изпратения до мен отговор ,с изключение на 2-3 реда и името ми ,НИЩО ДРУГО НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА А и забравих ,трябваше да провери ЗАЩО Никито Младенов не си е мръднал пръста по 10 молби за помощ .Е *** няма как да стане .Гарван ,гарвану око ,не вади
28
6
 
6
 
! Отговори
Сулейман преди 11 години
Трябва главния прокурор да е мюсюлманин.Без това няма мюсюлманин в правосъдието.
27
0
 
6
 
! Отговори
Пенгез КалпакЧеналов преди 11 години
Съдебната ни система нанася непоправими щети ,корумпирана ,лобистка и независима от народа!Липсата на справедливост и протакането с години на делата ни направиха най-нещастната и посредствена държава в Европа!
26
0
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Стига бе човек :-) С колко си карал колелото ? С 90 км в час ли ? :-)
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И БОЙКО ще сърши като Хитлер Сталин Чаушеко Кдафи
24
0
 
18
 
! Отговори
Респект !!! преди 11 години
Писах на този човек след като ми беше наложен акг от Кат за `движение с несъобразена скорост с велосипед`. Не се шегувам. Наглите катаджии `учтиво` ме бяха информирали, че акта ми не подлежи на обжалване. Е, оказа се че ЛЪЖАТ. И акта им беше отменен от съда. Респектиран съм, че получих отговор от г-н Пенчев почти моментално !Чест и почитания !!! Рядко свестен мъж !!!
23
0
 
2
 
! Отговори
За ЧОВЕК, НИКОЛАЙ СТ преди 11 години
ИМА ДОСТОЙСТВО НА ЧОВЕК. = ИМА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. = НЯМА ВОЛЯ И ПРАКТИКА ПО ВСИЧКО ТОВА. = ЗАКОНА ВЪЗПИТАВА С НАКАЗАНИЯ, А НЯМА КОЙ ДА КАЗВА И ПОКАЗВА.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНО ТОЗИ ЧОВЕК ЕДИН ДЕН ЗАСТАНЕ НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ФЪФ Бг УЛИЦИТЕ СА ---СТРАШНИ ,НЕ СА КАТО В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ ,....ЗАТОВА И НАРОДА НЕ ИЗЛИЗА ,...ЗА ДА СРЕЩА ,САМО ПОЛИТИЦИ И *** .....САРКОЗИ СЪЩО НЕ ИСКАШЕ ДА ГИ СРЕЩА!
20
2
 
14
 
! Отговори
Култура ми Янков преди 11 години
К.Пенчев ,...става за всеки пост ,....и за Премиер и за Президент ,.....за образованите ,честните с МОРАЛ ...ВИНАГИ ИМА МЯСТО !За съжаление ТЕ не се занимават с политика ,защото там няма МОРАЛ И ПРАВИЛА !
19
0
 
6
 
! Отговори
garga преди 11 години
Престъпниците оправдават бюджети. Именно покрай престъпниците юристите стават известни, дават интервюта или пък се издигат по йерархическите стълбици.Ако утре престъпниците изчезнат или влязат за много дълго по затворите, то какво ще правят милите юристи, кого ще доят и покрай кого ще са във фокуса на общественото внимание?
18
0
 
11
 
! Отговори
garga преди 11 години
съдебната система в България обслужва, закриля, брани интересите на престъпниците. Това е толкова видно. В този смисъл трябва да се тълкува и последният вопъл на вицепрезидентшата за поредно смекчаване на наказанията. Но защо това е така, както би казал един литературен герой: " елементарно...' " защо. Именно престъпниците са "работодателите" съдии, адвокати и прокурори. Те, престъпниците плащат на съдебните органи и инстанции хонорари, глоби, съдебни разходи, подкупи. Престъпниците оправдават
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ ПРЕМИЕР
16
0
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Прав си, но за да са ефективни и запомнящи се реформите, трябва да включват поне няколко *** съдии, прокурори и депутати около народното събрание и съдебната палата.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 14...само на приказки !ФЪФ Бг ,няма кой да излезе ,......23г.,го показахме !А сега ще има и причини ,.......че е СТУДЕНО !
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кадърните в Бг-Съд. система ,....НЕ СА В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ,....ТОВА ЩЕ Е ОБИДНО ,ЗА ТЯХ ,ПРЕЗ ТЕЗИ 23г.,------ГОДИНИ НА ДАЛАВЕРИТЕ И КОРУПЦИЯТА ,----ГОДИНИ НА НИЩОТО !
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък аз мисля, че улицата трябва да реформира всичко в тази проклета държава...От до...