МС раздаде 74 млн. лв бонуси. За пенсионерите обаче няма

Преглед на печата на 13 декември
Обновена: 13 дек 2012 12:07 | 13 дек 2012 07:00, Петя Славова
462
МС раздаде 74 млн. лв бонуси. За пенсионерите обаче няма
Пенсионерите ще останат без коледна добавка, поради липса на средства, според управляващите. Снимка: Булфото

Повече от 74 млн. лв. раздаде вчера за няколко часа Министерският съвет на различни министерства, агенции, служби и общини независимо от постоянните обяснения, че пари в бюджета няма, акцентира "Сега". Именно по тази причина премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има коледни добавки за пенсионерите и увеличение на парите за майките и детските надбавки. 41 655 500 лв. даде правителството на здравното министерство. Кабинетът отпусна 7 млн. лв. допълнително на социалното министерство, които трябва да покрият извънредното увеличение на заплатите на социалните работници от 1 юли с 20%. Други 7,8 млн. лв. бяха предоставени като допълнителна субсидия на БНТ за 2012 г. С постановлението се одобряват и прехвърлянето на 1,5 млн. лв. по бюджета на Националната разузнавателна служба. Допълнителни 16 499 300 лв. получиха и 23 общини.

"Между белия хляб и черния асфалт", коментира "Преса". Колкото по-дълги стават магистралите, толкова по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, които самоотвержено ги строят. Защото около сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негативни класации в ЕС. Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. "Прозрачност без граници" ни закотви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година държим европейския рекорд по спад на потреблението. Проучване на "Фондация за мир" нареди България на 130-о място сред най-провалените държави. Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Иначе магистралите са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега.

Войните в десницата ще разпилеят 600 000 гласа, предупреждава в интервю за "Стандарт" един от най-добрите познавачи на изборните технологии и отскоро председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" АД проф. Михаил Константинов. Той се надява електоратът на десните партии да не се преразпределя, а да си остане вдясно. А потенциалът на традиционните десни партии не е 285 хиляди, които гласуваха за "Синята коалиция", а поне 600 000 избиратели. Но ръководствата на партиите вдясно правят всичко възможно да си затрият електората. И явно успяват, смята Константинов. Обвиненията на лидера на БСП Сергей Станишев към ГЕРБ, че подготвят тотална фалшификация на изборите, експертът коментира така: "У нас има възможност за манипулация на резултатите само на ниво секционна избирателна комисия. Да бъде така добра опозицията да прати по двама свои представители във всички избирателни секции, а те са 11 500. И даже не във всяка секция, защото проблемните секции са не повече от 3000. Но опозицията никого не праща там, понеже било трудно. На нивото след избирателните секции нашата избирателна система е желязна. Във всеки случай е по-добра, отколкото в повечето бели държави", уверява Константинов.

Апатията замества наказателния вот, смята проф. Георги Манолов, политолог и президент на Колежа по икономика и администрация в Пловдив. В интервю за "Стандарт" той отбелязва, че на предстоящите избори наказателен вот няма да има, защото въпреки кризисната обстановка в страната това управление променя инфраструктурата, строи пътища и магистрали, обновява социални обекти. Тоест през този мандат все пак нещо се прави за разлика от други предходни управления, когато юнашки се крадеше.

По-скоро ще се получи заместване на наказателния с т.нар. апатичен вот на недоверие към властта, който означава масов отказ от гласуване на изборите. Този вот е много по-страшен за страната, тъй като ако голяма част от хората не гласуват, това ще минира крехките устои на демокрацията и доверието на гражданите в собствените им политици и институции.

"40 депутати от ГЕРБ - вън от листите", пише на първа страница "Труд". Според източници на вестника само 30% от сегашните депутати ще останат в новите листи. Вече са готови водачите на листите, е обявил вътрешният министър Цветан Цветанов. Депутатските листи ще бъдат огласени около Великден. Шеф на предизборния щаб почти сигурно ще бъде Цветомир Паунов, организационен секретар и лидер на ГЕРБ-София. В кулоарите на парламента активно се обсъждат новите листи.

"С борда вие вече сте в еврозоната", е озаглавено интервюто в "24 часа" със Стив Ханке, професор по икономика. Според него валутният борд е клонинг на еврозоната и то отличен. "Вие и сега имате валута, която е еквивалентна на еврото. Едновременно с това имате и своя монетарен суверенитет. Да речем, че еврото се срива. Сега вие имате борд и просто можете да минете към долара. И левът ще оцелее. А иначе би настъпил хаос", посочва Ханке.

Той препоръчва насърчаване на свободната търговия. "Съветвам ви да сте малко повече опортюнисти, да подхождате интелигентно. Да не се оставите да бъдете завлечени в средата, създавана от Брюксел", казва Ханке. И прогнозира: "Догодина във вашия регион ще има още падане надолу, особено откъм Гърция. Това е лошо за България, безспорно. Но не е най-лошото. Хоризонтът за кризата според мен, е за поне още 2 години слизане надолу. Траекторията, по която вие обаче вървите, е добра. Затова ще повторя - не си пипайте валутния борд."

В интервю за "Труд" Пламен Дилков, председател на Съюза на производителите на екологична енергия, коментира въвеждането на нови такси за зелената енергия. По думите му секторът за възобновяема енергия беше започнал да прилича на недвижимите имоти от преди 5-6 години - страшно много спекулативни инвестиции, чиято цел не е устойчиво развитие. За съжаление до ден днешен няма достатъчно административен капацитет в нито една от структурите, които се занимават със сектора, да го регулират. Законодателят реши да мине към рестриктивен режим и даже започна да взима ретроактивни решения. Ако която и да е компания, в която и да е област, види, че в България не се спазват заложените бизнес условия, сериозно ще си помисли дали да идва в страната. Дилков заявява, че в бранша фалити няма да има, но преструктуриране на собствеността ще има.

Македония очаквано остана без дата за започване на преговори с ЕС, съобщава "Дума". Това бе решено от Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС. Съветът на ЕС се е съобразил с декларацията, направена от България за готовността на Македония за започване на преговори с ЕС и нуждата от подобряване на отношенията със съседните страни. Македония има призванието да стане член на Европейския съюз,повтарят държавите членки всеки път на заседания за разширяването на ЕС. И винаги добавят едно "но" - когато бъде готова, коментира "Сега". Българите не желаят лошото на македонците, но се дразнят от обидните им задявки с тяхната история и култура. И по-рано българските власти са отправяли предупредителни сигнали към Скопие, но винаги са се въздържали да ги превръщат в европейски проблем. На моменти дори се създаваше впечатление, че България е нерешителна, което още повече подвеждаше Македония да се държи предизвикателно. Тя забрави, че всяка държава в ЕС, включително и България, държи спирачката на нейното членство. България за пръв път се нареди официално до Гърция като проблем за членството на Македония в ЕС. Скопие направи голяма грешка и този проблем ще му тежи дълго. Много трудно ще е за всяко следващо правителство да се откаже от вече поставените условия, които се свеждат до доказване на желание за добросъседство.

"Македония говори с езика на омразата, това не е пътят към ЕС", казва в интервю за "Монитор" Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ. Той посочва, че и правителството, и евродепутатите са единни за това, че една страна кандидатка, за да започне преговори за пълноправно членство и за да стане част от европейското семейство, трябва да зачита европейските ценности.

"Ние смятаме, че българската позиция е в интерес на македонските граждани, които биват спъвани по пътя на европейската интеграция от настоящото правителство на Република Македония, което залага на рефлексите от миналото и на изграждането на една национална идентичност, базирана на отричането на обективните исторически факти. Много важно е сега да обясним нашата българска позиция. Тя не е срещу македонските граждани. Единственият път да преодолеем несправедливостите на миналото и да заживеем заедно в мир и добросъседство е европейската перспектива и интеграция в региона", отбелязва Ковачев.

"Аз съм водил десетилетия остра полемика със Скопие по повод опитите им да крадат културно-историческото ни минало. Тази полемика днес трябва да се води на широк фронт, но мисля, че ще отидем твърде далеч, ако наложим вето над европейското членство на Македония. Ще сгрешим, ако заради няколко драскачи и част от македонския елит ние лишим от европейско бъдеще нашите братя отатък границата", е позицията на президента (2002-2012 г.) Георги Първанов, изразена пред "Труд".

"България не трябва да затръшва вратата на Македония към Европейския съюз, а правителствата на двете държави трябва да намерят компромисни решения в конфликтните зони на взаимоотношенията между двете страни", цитира "24 часа" мнението на д-р Желю Желев, президент (1990-1997 г.)

"Оттук нататък България трябва да положи най-много усилия в защита правата на хората в Македония, които имат българско самосъзнание и които заради страх от репресии не смеят да го изразят. Крайните решения не са добри", казва в "Преса" Петър Стоянов, президент (1997-2002 г.)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
318
3
 
23
 
! Отговори
АНТИГЕРБ преди 11 години
Дано им преседне на тия герберски ***.Господ гледа ,бави ,но не забравя.Никой не е избегнал Божието възмездие и ще плащат и на внуците внуците им
317
0
 
9
 
! Отговори
Перо Пиката преди 11 години
Комунистите беха единствените, които мразеха по дифолт съдии, прокурори и адвокати и единственото време, по което тази крадлива клика беше набутана в *** *** беше от 1944 до 1989 г. Даже министерството на правосъдието се държеше от БЗНС заедно с това на земеделието и пощите.374, когато основна цел в една държава е да няма гладни, боси и неграмотни, държавата да е добре защитена и образование и здравеопазване да са безплатни, не остават пари за отглеждане на богаташи!
316
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разврат, алчност, корупция, неуважение към възрасните хора, неуважение към младите хора и децата, това е управлвнието на ГЕРБ. Може би ще кажете, че това било защото преди това други са управлявали? Е, за 4 година каква е разликата в поведението на едните и другите. Прочетох баснята на Лафонтен за ЖАБАТА И МИШКАТА - ДА ЖЕЛАТЕЛНО Е ВСИЧКИ ДА Я ПРЕПРОЧЕТЕМ.
315
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МС раздаде 74 млн. лв бонуси. За пенсионерите обаче няма...........................................Маскирани с пушка ограбиха златарско ателие в Пловдив.............................................Населението в света расте, българите намаляватЗа 40 години ще се стопим с 2 милиона-ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
314
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
още римляните са казали -" Да го духат бедните "родните политици нищо ново не са измислили ;)
313
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На имащия и 1000 лв. да му дадеш-просто ще похарчи повече за ненужи глезотии. Но за бедния песионер и 20 лв. да му дадеш са МНОГО. Бойко, Тикво тия пари дето ги ограбихте и грабите къде ще ги харчите? И вие имате по 1 корем и вие ина вас ви трябват 2 кв.м. накрая. Толкова ли няма почтенни упрвляващи, коио да поискат да останат в историята, като спасители на нацията? Защо само далавери и пари са ви в алчните тикви?
312
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щом като няма пари за бедните пенсионери защо се раздават пари на богатите чиновници, ТЕ И БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ СА СИ ПЛАТИЛИ СКЪПИТЕ ПОЧИВКИ В ТОПЛИТЕ СТРАНИ. Но мили хора моля прочетете баснята на Лафонтен за жабата и мишката. Съгурен съм, че има възмездие.
311
2
 
19
 
! Отговори
до 368 преди 11 години
Бай Миле към Сретан Йосич в скандални СРС: Бойко взе парите! Това е цитат от в-к Галерия от 13.12.2012 г.Като си толкова информиран, поясни как Борисов от пожарникар, охранител, кмет и премиер стана милиардер в ЕВРО..Как неговата любовница Цветелина Бориславова е най-богатата жена в България, собственик на банки, хотели, произвежда зелена енергия, за която плащаме прескъпо и т.н. Като дърт *** знаеш, че най-добрата защита е нападението.Върви и си смени памперса, че много пожълтя.
310
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Перо Пиката, хората, не от номенклатурата, през социализма живееха в общи комунални квартири и ако Партията, не благоволеше - не получаваха жилище. На селяните бе национализирана семята и инвентара, като за благодалност им дадоха мижави земеделски пенсии. Селянинаътбе принуден да продава яйца на държавата, чрез яйчари, за да се издържа. Лекарите бяха еднакво бедни с масата хора. Грижата бе за върхушката, не за суверена. Внушаваха ни, че по-добре е да живеем бедно, но да няма война?!
309
3
 
21
 
! Отговори
999999999 преди 11 години
ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ ПАК ПАРИ НЯМА!ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ.ТОЧКА
308
13
 
27
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
ТИКВА,НА *** У П.ТКАТА КАЛПАВА!!!!!!!
307
5
 
21
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
гнусно и срамно
306
8
 
37
 
! Отговори
Справедливост преди 11 години
Аз ако бях щях да дам по 50лв. на най- бедните, и не заради рейтинга и политиката , а заради Вярата в доброто,справедливоста човечноста .
305
15
 
45
 
! Отговори
пенсионер-социалист преди 11 години
Другари току що на Позитано 20 са взели следното решение. От утре започва изплащането на коледни добавки за всички пенсионери по 1000 лв. Това стана възможно след като Станишев върна 1 500 000 евро , които беше дал на Хохегер и Моника-жена си. Доган пък върна 2 000 000 евро хонорара си като хидроинженер, защото му го дали по погрешка. Масларова върна 5 000 000 лв. които по погрешка взела от социалното министерство. Р.Овчаров пък надмина всички той върна 5 000 000 евро от Швейцарската банка .
304
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крадат като за последно.Безочливо и нагло.Има ли още някой,който да им вярва?
303
1
 
19
 
! Отговори
до 363 преди 11 години
Българската "интелигенция" след 9-ти е била същата, каквато е и днес - съдии, прокурори , адвокати, политици в парламента. Същите, дето утре народът пак ще ги нареди до стената, когато му дойде времето, а то идва! Колелото на историята се върти! Дали ще са пак комунисти, антиглобалисти или фашисти, но хората ще изригнат и ще изметат тая ***, която цяла нощ обикаля кръчмите, а цял ден краде от пенсиите и детските на народа!
302
2
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Не мога да разбера защо хората се оправдават, че не са комунисти или че не са гласували за БСП! Какво значение кого поддържат или не! Когато една партия вземе властта тя става управляваща на целия народ и не се грижи само за симпатизантите си, а е длъжна да се грижи за всички в тази скапана държава! Вместо да се убедят хората, които не са гласували за нея и да покажат, че наистина са заслужавали да ги подкрепят, напротив - те ги ругаят и демонстрират наглото си отношение и не само към тях, а и към тези, които са дали гласа си за тях! Така, че мили хора, не се чувствайте длъжни да се обяснявате на тези, които цял мандат почти ви правят на маймуни и пет пари не дават за вас!
301
5
 
5
 
! Отговори
3-2-7 преди 11 години
327, не афиширай същността си Такива като теб, трябваше да бъдат ИЗТРЕБЕНИ през 89 годинИ! От сляпа ярост дори правиш технически грешки. Не се разкривай - на километър разстояние смърдиш на фашиЗЪМ, на Освиенцим. Или на деветосептемврийски болшевиЗЪМ. Все това.Не излагай ГЕРБ-а, щом си му привърженик. Ей, ей, не посягай към калашника. Той, дядо ти, като слАзъл от Балкана на 10 септември 1944 (след като се качил там на 8-ми септември), целел българската интелигенция с ИЖ и Токарев, та и ти ... И все пак, чети повече. Може пък и да се промъкне нещо в циментираната ти мозъчна кутия.
300
5
 
20
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Помните ли ,когато Станишев раздаде за Коледа по 150 лева на пенсионерите?Тогава писаха за един случай:От едно село двама пенсионери си събрали тези пари и си купили общ телевизор като го кръстили "Станишев".
299
5
 
26
 
! Отговори
Перо Пиката преди 11 години
Тука е пълно с празноглави ***, дето сека втора дума им е "комунист" като нещо кофти. Тези кратуни никога не са виждали комунист, нито имат идея за какво става дума!Колко е хуманен, прогресивен и развит един социален строй се съди по отношението му към най-слабите и беззащитните - децата, старците и болните! Комунистите първо се грижеха за децата и пенсионерите, а учител и лекар бяха най-уважаваните професии!Сега единственото ни щастие е, че не чакаме за телевизори и леки коли!