Цветанов критикувал, а не клеветял Мирослава Тодорова

Излязоха мотивите за оправдателната присъда на вътрешния министър
14 дек 2012 15:00,
81
Цветанов критикувал, а не клеветял Мирослава Тодорова
Тодорова трябва да плати и разходите за адвокат на Цветанов. Снимка: алхив Булфото

Граматически и смислов анализ на думите на вътрешния министър Цветан Цветанов направи Районният съд в Пловдив в мотивите си за оправдателната присъда по делото за клевета срещу него.

Изпълнителният директор на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова и бивш съдия от Софийски градски съд заведе дело срещу Цветанов заради обвиненията му, че обслужва интереси на организираната престъпност.

Повод за нападките на Цветанов, които изостриха напрежението между съдебната власт и правителството, и предизвикаха критиките на Брюксел, станаха забавени мотиви по дело срещу Васил Маникатов - "емблематичен за Европа трафикант на наркотици", както се изрази Цветанов, и забавени мотиви по още 50 дела.

В мотивите си е записано, че в думите на Цветанов в сутрешен блок на една от националните телевизии, не е разгласено позорно обстоятелство по адрес на Мирослава Тодорова.

Като подобно обстоятелство Тодорова е изтъкнала следните думи на вицепремиера:

„Абсолютно! Абсолютно!”, „Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност”.

Съдът обаче е взел предвид и въпроса на водещия, който гласи „Вие я обвинихте, че покровителства, едва ли не, престъпността, организираната престъпност...”.

Според магистратите за първи път се появява думата  „покровителства”, следвана от „едва ли не”, като е известно, че уточнителното наречие „едва” внася допълнителен смисъл, който в случая е  „не съвсем така”, „почти”, „приблизително”, „донякъде”, т.е. това е под съмнение.

В мотивите за оправдателната присъда пише, че при направения граматически и смислов анализ на инкриминираните реплики на министър Цветанов, съдът намира, че в тях не се съдържа твърдение, че частната тъжителка „покровителства организираната престъпност”, или че е „член на същата”, или каквото и да е излагане на конкретни, но и неверни факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на неистинско позорно обстоятелство.

Районният съд в Пловдив коментира, че безспорно дебатът относно реформата в съдебната система предизвика широк обществен интерес, с оглед на голямата си значимост за развитието на демократичното общество и функционирането на правовата държава.

Ето защо и съдът приема, че подсъдимият е упражнил конституционното си право да изразява критично мнение, да изрази личното си виждане за недостатъците на дейността на тъжителката, респективно съдебната система, още повече че изразеното е в качеството му на вътрешен министър и вицепремиер, като не е налице злоупотреба с това право, та да се приеме че е наклеветена тъжителката Мирослава Тодорова.

Магистратите в Пловдив осъдиха Тодорова да заплати 500 лева адвокатско възнаграждение на адвоката на Цветан Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
милото преди 11 години
Тая *** (то е видно даже по лицето и,щот мяза на ***) ще трябва да си плати сметката за извършените грехове,то е лесно само да съдиш,но идва денят и времето в които и теб ще те съдят...дали на този свят или на онзи...плащаш винаги,нема грешка !А като визия просто отврат,че чек ми се доповръща .
57
1
 
2
 
! Отговори
Svilen75 преди 11 години
Абсолютно! Абсолютно! Цветанов има подходи, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме МВР, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност.Хайде сега Цветанов да не се сърди, защото упражнявам конституционното си право на критично мнение :)
56
1
 
1
 
! Отговори
виновна е преди 11 години
Стига се смятаха за недосегаеми тия бълг. съдии.
55
1
 
3
 
! Отговори
Pandabogi преди 11 години
Bravo! Veliko re6enie na tozi BG sad! Njakoi da e o4akval neshto drugo? Hedosegaemite! Mafiq². Gorkata naivnica, kade e tragnala da sadi ne kogo da e a vtorata negramatna tikva v tazi darjavna mafija! Pri tova tja e 4len sashtata napalno korumpirana BG sadebna sistema! kaKva zashtita MOJE da o4akva "materialat"? NIKAKVA! SABUDI CE NARODE! TAKA I TURCI NE SA TE TAPKALI i lagali....
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прав е Цветанов.Щом не е осъдила наркотрафикант до същия извод достигам и аз,че е покровителствала престъпниците.А тоя наркотрафикант чрез дейността си колко човешки съдби и животи е погубил?Наркотрафикантите трябва да се осъждат като "склоняване към самообийство".А може и да е била заплашвана съдийката от свисше политик???
53
2
 
7
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Ееее, много се е напънал районният съдия! То, не че бисерите в съдебната зала вече са практика, а не изключение....... Аз предлагам този съдия, поради изключителния му принос в развитието на българското правораздаване, да бъде издигнат като кандидатура от Янето за член на Конституционния съд!
52
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да бъде!Кой редови гражданин може да се добере до решение или присъда на българско съдилище,ако не е страна по него?Как този ***,облечен във власт си позволява да се квалифицира като гражданин,когато той е лице,което извършва непрекъснато,всекидневно престъпления по служба?Възможно ли е до такава степен да са поставени на колене прокуратура и съд,та си позволяват да правят смисловограматични разбори?Не е истина това,което се случва тук!
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 59 ",,,ДА СИ ПЛАТИ В СЪДА".Да,ама не!Всички плащаме,след като в Страсбург осъждат България,а не такива кухи кратуни като Цвъки шестака!То иТиквуна поименно го осъдиха в Страсбург,ама плащат българите!
50
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецко, Сашо Диков кажи *** ли те пред онази Кулезич преди 2 години в нейното предаване(като *** и нея разбира се), когато представи на мършата Кулезич разпечатка от НАП за приходите ти, а те нямаха нищо общо с това което си зявил от трибуната на Народното събрание тогава в опит да се оправдаеш за доходите си и плащанията на данъци... 6-те апартамента много тежат.Цветан Цветанов, ти си ***..ЛЪЖЛИВ НАГЪЛ *** за мен!
49
2
 
5
 
! Отговори
мимо15 преди 11 години
Красива жена.
48
1
 
3
 
! Отговори
ACI преди 11 години
DO NAIVNIA 58,ABE NE ZNAM KOLKO SAM NAIVEN SAMO ZNAM CHE PAK TE SHTE YPRAVLIAVAT I SLEDVASHTIA MANDAT E TEXEN A TI SI DRASKAI I SE SVIVAI KATO MISHOK
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецко е страшен бе, как може да го нападате .. Такъв титан на справедливостта и светлата мисъл ! Неблагодарен народ ей ...
46
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Могат да критикуват само нормални хора, а Цеко ръси измислици, за които трябва да си плати в съда! А още по-добре би било, след като с Вожда му се провалят на изборите, да влезе в затвора, или пък.....действително да бъде накаран да мисли (едва ли), но поне с Боката да работят нещо, което им подхожда - да вдигат бариерката на някой паркинг! Може да пазят и паркинЗите, където е спал приятелят им Росен, изгодно ще им е!
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до наивния 56същото важи и за герб
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предлагам за конституционен съдия и гл. прокурор да се предложат всички магистрати над 3г. стаж и да се почне изслушването им. Само тогава ще им лъснат далаверите.
43
10
 
4
 
! Отговори
ACI преди 11 години
XAXA TYKA MNOGO PODRAJNICI NA CHERVENATA BYRJYAZIA PIKAQT KRAV,NALI VIDIAXME KAKVO STRYVA SADIIKATA I KAKVI GI E VARSHILA AMAN OT TAZI KRADLIVA SMRADLIVA SADEBNA SISTEMA DA SE IZCHISTIAT TEZI NAGLI BOKLYCI A NE DA REVAT,VIJTE IM SMETKITE IMOTITE KOLITE
42
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цвъцко е безмозъчно същество и всяко негово изказване го доказва !
41
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тодорова се оказа ,....от другата страна ,....ДОСТА Е ПОУЧИТЕЛНО ,НЕКА ДА ВИДИ КАК СЕ ЧУВСТВАХА ,ТАКИВА КАТО НЕЯ !
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бг,...държавата на Златките и Калинките....!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още един измислен термин ,след----СПОРАЗУМЕНИЕ,УСЛОВНО ,а сега и ''КРИТИКА",......ЕГАТИ ВРАТИЧКИТЕ /ама само за някои/!