Борисов в медиите - от "Осанна" до "Разпни го"

Експремиерът остава най-отразяваната личност
Обновена: 20 май 2013 20:02 | 20 май 2013 20:02,
415
Борисов в медиите - от "Осанна" до "Разпни го"
Снимка: архив Булфото

Бойко Борисов остава най-споменаваната от медиите личност, въпреки че отношението към него се променя от силно позитивно към негативно. Това показва мониторингът за поведението на медиите в предизборната кампания за периода 10 януари - 10 май, представен от Орлин Спасов от фондация "Медийна демокрация".

ГЕРБ печели изборите в условията на медиен негативизъм към лидера Бойко Борисов и самата партия, започнал след протестите през февруари, обясни Спасов.

Бившият премиер запазва забележителното си превъзходство по присъствие в медиите с 2954 информационни единици, но вече отношението към него от силно позитивно през миналата година преминава към крайно негативно.

Дори когато експремиерът обаче отсъства и се оттегля от пряко участие в медиите, остава най-важната тема в тях. Втората и третата позиция по споменаване в медиите се заемат от Цветан Цветанов -  с 1607 публикации и Сергей Станишев -  с 1447.

Докато за периода януари-май всички медии охлаждат отношението си към Борисов и Цветанов, то към Станишев то остава без съществена промяна - медиите не променят лошото си отношение към него. Негативно се отнасят медиите и към останалите лидери на политически сили, като Меглена Кунева е представена дори по-негативно от Волен Сидеров, който през миналата година беше най-нехаресваният политик от българските медии. Единствено към Лютви Местан медиите са в зоната на неутрално отношение.

Прави впечатление, че БСП е отразявана много по-позитивно от лидера си, тъй като почти всички издания затоплят отношение към партията.

За ДПС медиите остават в неутралната зона на съобщаване, а "Атака" регистрира рязка промяна в позитивно споменаване.

В новинарските сайтове тройката на най-споменаваните лица се запазва - Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Сергей Станишев. От говорещи субекти обаче лидерите на ГЕРБ се превръщат в обект на оценка. Налице са също така нови медийни герои - прокурорите. От институциите прокуратурата се подрежда на трето място по отразяване след двете водещи партии ГЕРБ и БСП. Ръководителят на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" за Югоизточна Европа Кристиян Шпар коментира, че по време на кампанията са доминирали тежка предизборна борба и скандали, за сметка на задълбочени дебати.

Според Орлин Спасов посланията на клиповете и плакатите на партиите не са успели да излъчат алтернатива една от друга. Навсякъде се говореше едно и също, а тази еднаквост доведе различията да бъдат направени с други средства - скандала, добави той.

Експертът посочи, че един от основните проблеми на тази кампания беше поведението на някои медии в деня за размисъл. Макар новината за бюлетините да бе от изключителна значителност, с нея не се подходи професионално, смята Спасов.

Според него медийната среда в контекста на изборите е била нестабилна, много медии извършили рязка конюнктурна промяна в отношението си към отделните политически субекти.

Експертът определи това поведение на медиите като липса на стабилна ценностна ориентация в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


415
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
3
 
! Отговори
ДИСИДЕНТА преди 11 години
БАНКЯНСКИ ТИКВЕНИКПОПАДА В ЗАТВОРА,СЛЕД НЯКОЛКО ЧАСА-ТИКВА С МНОЖЕСТВО ОТВОРА.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Радуков: ти си *** и трябва да бъдеш унищожен
73
3
 
7
 
! Отговори
прост народ преди 11 години
да се чуди човек защо всички престъпници бяха срещу Борисов и Цветанов,пръв започна Доган,после Пешо сумиста и Алексей Петров и се свърши с Учиндолеца и Мишо Шамара,пак мафията победи,ние си заслужаваме да сме най бедни и най нещастни в Европа
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и двамата седнали на снимката са чисти престъпници.
71
1
 
4
 
! Отговори
ЧУКЧА преди 11 години
МЕТАМОРФОЗИ ПРИ МЕДИИТЕОЧАКВАТ СЕ ТАКИВА И ПРИ ДУПЕДАТИТЕ
70
2
 
2
 
! Отговори
жириновски преди 11 години
В утрото на светла ера , с факела на НОВА ВЕРА, идат бодри ескадрони ПАК да краднат милиони .БУДА ,свил десницата корава , в целий ръст се той изправя и викнааа:Вийййййййй , слезнете от конете и ми шланга целунете ,4ак тогава възцарете ве4на (не)правда на света.
69
15
 
11
 
! Отговори
COMMUNE преди 11 години
ГЕРБ-ГЕЙМ ОУВЪР!
68
4
 
4
 
! Отговори
пак 33 преди 11 години
Докога друг ще избира вместо теб управляващите, умнико недое.ан?
67
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типичен представител на силния пол,постоянно мрънка,че все нещо, или някой му е виновен,дори и когато нищо не е свършил и все му се иска да бъде герой,без да се съобразява,че за тази роля се искат лични и професионални качества,иначе ставаш като многострадалната Геновева.
66
18
 
22
 
! Отговори
Бойко Борисов е... преди 11 години
... единственият премиер накарал хиляди хора да крещят името му по улиците, последвано от възгласи ***, ***
65
16
 
18
 
! Отговори
Бойко Борисов е... преди 11 години
...обикновен ***!Той сам си каза, че искал да бъде ***!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
So many assholes, so few bullets
63
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойкооо, тиквоооо.. ние ЦСКА-рите ти го причинихме, *** просто!
62
0
 
22
 
! Отговори
detelina преди 11 години
Ми,то ,той не е виновен,виновни са журналистите!?Решават и правят, някого герой,решават и правят, някого по-черен и от Дявола,така е в БГ!Те журналистите обслужват политиците,не народа!За съжаление!Както се казва-ВСИЧКИ СА ,НАОПАЦИ-САМО НИЕ СМЕ НА-ТЕРСЕНЕ!Абе,странен народ е нашия,все измисля нещо,което на никой ,няма да му мине през акъла!
61
5
 
14
 
! Отговори
есдфгхйкл преди 11 години
Пи.........дал
60
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сам си е виновен. Преди 4 г. хората го боготворяха. С поведението си показа ,че е слаб мрънкащ и сръдлив като ощипана мома
59
1
 
20
 
! Отговори
33' преди 11 години
Муха и министър се убиват с вестник!Целия свят се управлява с пропаганда и манипулации. Основните похвати за контрол на масите са: Контрол на емоционалното състояние на тълпите чрез провокации, сензации и скандали Отвличане на вниманието Всяване на страх Постоянно внушаване на "правилните" идеи. Изопачаване на фактите и прикриване на истината. Изкуствено планирано създаване на проблеми и прилагането на стратегията "проблем-решение" където решението винаги е в полза на манипулатора.
58
19
 
24
 
! Отговори
реалист преди 11 години
Политологче,Боико е генерал-пожарникар а не капитан и то ПОЕТКО.И да знаеш четрима Боико не чакат а ще го отвеят като ланския сняг.Боико е бита карта и никои не трябва да залага на нея.Казано на Боиковия език,Боико а АУТ!!!
57
16
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАЩИЦЕЕЕЕ НА КОЙ НИ ОСТАВЯШ.....БОЙКОООООО-ТИКВООООООО
56
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фидоскова: -Шефе, там един *** иска да краде Фандъкова, как краднаха Орешарски!-НСО-то, бегай при Данчето, че ми откраднаа партията!