1 млн. здравнонеосигурени тежат на системата

Лекарите напускат страната и за пари, но и за липсата на признание
Обновена: 4 юни 2013 13:37 | 4 юни 2013 09:50,
66
1 млн. здравнонеосигурени тежат на системата
Лекари протестираха срещу монопола в здравната система през февруари Снимка: BulFoto
Реформа в здравеопазването е най-необходимата в момента и това трябва да е първата промяна в държавата, коментира пред Bulgaria On Air главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков.

Медиците искат национализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК ) и продължават да настояват за оставка на шефа на НЗОК Пламен Цеков, заяви Ленков. По думите му Цеков вече е доказал некомпетентността си и трябва сам да напусне поста си.

Според него в момента има над един милион души, които са здравнонеосигурени и тежат на системата. „Някои от тях не плащат, защото нямат финансите, но други сами избират да не го правят, а в закона ясно пише, че всеки българин е длъжен да внася здравни осигуровки“, каза Ленков. Според него държавата трябва да ги плаща за бедните, а останалите, когато имат проблем, сами да си заплащат.

Още по темата
Главният секретар на БЛС коментира, че огромният брой български лекари напускат страната не само защото заплатите са много ниски, но и заради липсата на обществено признание.

Ленков коментира решението на Върховния административен съд (ВАС), с което отменя постановлението на Министерския съвет, с което се въвеждаха обеми и цени на медицинските дейности, едностранно определени от НЗОК. Според него ВАС е изпълнил поръчка на ГЕРБ.

Медиците изложиха редица доводи за неговата незаконосъобразност, включително и нарушаването на процедурата за публично оповестяване на проекта за постановление, което води до задкулисно определяне на цените и обемите на медицинската помощ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
по -точно преди 10 години
Ясно е подчернато - има два типа неосигурени ....такива ,които са без всякакви доходи и такива ,които имат излишък ,но нямат гражданска съвест и не си внасят мижавите 8%....Държавата трябва да осигури един минимум от грижи за нямащите и да намери начин да вкара в системата скатаващите се ..
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"1 млн. здравнонеосигурени тежат на системата" - Та това са български гражданиииии!!!! Какъв е този абсурд български граждани да тежат на системата ни!? Та не тежат ли на системата ,когато дойде време за избори и тези хора ходят да гласуват?! Какъв е този геноцид към собствените ни български граждани,които "тежат" на собствената си държава?! И КАКВИ СА ТЕЗИ ХОРА ,КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ГОВОРЯТ ПО ТОЗИ НАЧИН ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪНАРОДНИЦИ,ВМЕСТО ДА ПРАВЯТ НАЙ-ДОБРОТО ,ЗА КОЕТО ГИ ИЗБИРАМЕ?!
54
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ние искаме и национализация на общинските болници и който иска да работи частно да си ходи в частната клиника,а не цяло отделение да работи за един.Да има един директор,една главна сестра и един икономист- това е достатъчно за администрацията на една държавна болница.
53
1
 
9
 
! Отговори
Трудовакъ преди 10 години
8 правилно е схванал проблема. На времето всичко това, което сега го върши НЗОК се правеше от един отдел в Министерство на здравеопазването. Да се одържави касата е правилно, а функциите й да се поемат от МЗ. Необходимо е връщане към модела от времето на бай Тошо, като се осъвремени съобразно новите условия. В Швеция НЗОК няма. Колко ни струва безумния експеримент НЗОК от 2000 г. досега и то само като административно - управленски и капиталови разходи и такива за заплати на чиновниците? Ужас!
52
2
 
6
 
! Отговори
gogo преди 10 години
българите напуснали България са около 2,000000 колко са докторите от тях.
51
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
да вдигнат заплатите на лекарите , вече ме е страх да се разболея защото навсякъде ти искат пари , щом системата се задъхва да вдигнат заплатите на всички и да удържат повече пари за здраве и тези осигуровки да се харчат по предназначение .
50
6
 
9
 
! Отговори
мдааа преди 10 години
Ей, ***! Ти за 50ст на час би ли работил(толкова е заплатата в спеш.център) да спасяваш пияни, готлаци, които те псуват и обиждат! Ти за 400 лв би ли работил, толкова взема един специализант! ***, такива като тебе заслужават да паднат на улицата и да умрат без никой да ги погледне!..........Да напускат масово тогава!Когато няма кой да работи, щат не щат и заплати ще вдигнат и условията на труд ще оправят...Щом ще си навели робските главици, ще ви дупят доживот...:(
49
4
 
5
 
! Отговори
--- преди 10 години
Дьржавата да затвори болниците за 1 година и да се прецени има ли нужда от здравни кадри...
48
4
 
15
 
! Отговори
един осигурен преди 10 години
До SuviНе пич, аз не съм го безпокоил, ТОВА МУ Е РАБОТАТА, както и други хора работят нощем, и взимат ЗАПЛАТА за това. Хубаво, лекарите взимат малко, да. НЕ Е ПАРВИЛНО, но защо АЗ да им давам пари, за да си свършат работата?Като не им изнася да се махат!
47
3
 
9
 
! Отговори
здравно осигурен преди 10 години
До тда ние за колко работим ?! при положение, че съм с 3 висши образования вземам точно 400 и то без удръжките...
46
10
 
6
 
! Отговори
Suvi преди 10 години
до 45 е ти какво искаш посреднощ безплатно да те прегледа ? Не знам каква е твоята професия , тебе ако те събудят посред нощ да правиш нещо ти няма ли да искаш пари ? Или лекаря ти е баща и е длъжен ? Ти чуваш ли се какво приказваш ? Не той учил 1 години и денонощно сякви дето са и недоволни като тебе , ще го безпокоят без пари .Ти вместо да си глагодарен,че те е приел в такова време.. Не вижтели точно това казват от лекарския съуз ,че системата е сбъркана и те са против нея , колкото и вие,
45
3
 
7
 
! Отговори
BG MEDIK- EMIGRANT преди 10 години
V Balgaria ima mn.dobri lekari-specialisti(koto rabotiat dobre,no ne poluchavat ravnostoinoto za truda im zaplawane,kachestvo-cena) no niama zdraveopazvane-zawoto prosto iziskva strawno mn.pari I koito pari da ne se kradat.V blizkite 5god. zdraveopazvaneto(darjavnoto)we se vlowi owe poveche(kakto ijivota v BG.),lekarite we otidat v zapadna Evropa-kadeto edin BG. lekar poluchava minimum 5000 EVRO na mesec zaplata,a v Balgaria predstoiat gragdanski buntove s/u grewnata sistema v BG.
44
4
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
UPRAVLQVA6TITE DA NE SE PRAVQT NA UDARENI A DA POEMAT ZDRAVNITE VNOSKI NA BEZRABOTNITE I SOCIALNO SLABITE KAKTO SIE V ES.XORATA NQMAT PARI ZA XLQB ,OTKADE DA VZEMAT ZA DOKTOR.ALOO KADE STE SOCIALNI SOCIALISTI.PO4NAXTE DA VDIGATE XRANITE OT PRYVIQ DEN VA6TA MM..CA D...BA
43
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щеше ми се държавата да плащаше толкова на докторите, че частните да се стремят да станат държавни. Иска ми се в политиката да влизаха свръхбогати хора, които отиват там не за да крадат, а за да оставят името си в историята и да се борят за престиж. Иска ми се да спра да виждам това масово безграмотие и чалгаризация. Иска ми се мъжете да бъдат силни, а жените да имат класа. И ми се ще хората да си купуват книги, а не айфони- алабалщини. Ама нищо, поне хляб има на масата.
42
11
 
13
 
! Отговори
един осигурен преди 10 години
посред нощ, че беше зле детето (на 3г) и оня ми вика "30 ЛЕВА МИ Е ПРЕГЛЕДА!" още на вратата, преди да влезем, да не би да не му платя!Е*ал съм им и здравната система и чсичките тъпотии! Не заслужават и ЕДИН лев тия! *** и крадци!
41
5
 
16
 
! Отговори
един осигурен преди 10 години
Тежи им майка им! ***!Аз като съм осигурен и какво? ПЛАЩАМ си за всичко като пич(за здрасти, за изследвания, за прегледи и т.н.) Какво получавам? Като за примерно 15 години имам осигуровки и съм посетил 2ма доктора, КЪДЕ са отишли парите ми? ПРИ ***! Щ'ото неосигурените БЪЛГАРИИ отиват на доктор и си плащат!А като сина ми си счупи ръката в квартала, на 10минути от центъра на София и линейката пристигна след 40+ минути? ЗА ДЕТЕ?И с дъщеря ми като ходих в спешен кабинет в 3та градска
40
8
 
13
 
! Отговори
Suvi преди 10 години
N11 не се притеснявай те лекарите си бягат в чужбина и си взимат добрите пари , а ти злобееш по форумите . Какво ревече ,че лекарите искат пари , нормално не може да взимаш заплата 600-700 лева и да си учил 11 години ,няма място в света където лекарите да са ниско платени , освен при нас !
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами аз като се осигурявам от две места на реалния си доход не олеквам ли на касата? Но това явно не им пречи пак да ми отказват направления!!!
38
1
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Майка ми е частно практикуващ лекар Уши-Нос-Гърло. Да ви кажа не е цъфнала и вързала. Миналата година и се счупи апарата за изследване на слух и се беше паникьосала че няма как да извади 5000 лева за ПОПРАВКА. Понеже касата е гнила и лекарския съюз точат пари като побъркани, дайте сега да разстреляме медиците които се оправят с пациентите. Работил съм в Пирогов и мога да кажа че 3ма дуви крадат от цялата болница но като гръмна балона съкратиха сестрите а шефа и *** останаха. Аман!
37
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Писна ми от ОБЩА здравноосигурителна каса! Защо не направите индивидуално здравно осигуряване? Защотото тогава всеки ще си знае колко има и няма да може да се краде.

Спонсорирани публикации