Злоупотребата с понятието „чудо” може да предизвика съблазни!

Дядо Николай нареди проверка на случая в храм „Света Троица“ в Стамболийски
Обновена: 12 юни 2013 18:57 | 12 юни 2013 18:55, Веселина Йорданова
30
Злоупотребата с понятието „чудо” може да предизвика съблазни!
Отец Стоян. Снимка: БулФото

Прецизна проверка и анализ на случая в храм "Света Троица" в град Стамболийски ще бъде извършена по нареждане на Пловдивския митрополит Николай.

Изявлението на митрополита е по повод информация в медиите за това, че прикована към инвалидна количка жена е проходила след молитва в църквата в неделя. Признаването и отричането на чудото обаче доведе до грозна картина в храма два дни по-късно, съобщи bTV вчера. Стигнало се е до сблъсъци между възрастни жени – очевидки, помощнички, съседки, на 30-годишната Ваня, която страда от детска церебрална парализа. Преди шест години тя претърпява операция в Белгия, която обаче се оказва неуспешна. Опитва се да ходи в двора с помощни средства като проходилка. Казва обаче, че в неделя след молитва за нейно здраве почувствала увереност, станала и обиколила църквата сама.

„Отчето ми каза: „Стани и ходи, стани и ходи, стани и ходи”. След като ми каза отчето „стани”, сложи расото и ми даде да целуна неговия кръст”, разказва Ваня пред телевизията.  Помолих се от сърце и душа, усетих топлина, с думи не може да се опише. С целия си разум и душа направих тази молитва да може това дете да ходи”, представя своята страна отец Стоян Божурин. Съседка на Ваня и майка й пък обявява, че е помагала на жената да ходи и преди в двора й, а в деня преди литургията е имало „репетиция” на чудото в присъствието на свещеника в дома им. „Стана Ването, демонстрира ходенето, ръкопляскаха й. На другия ден чух как са я вдигнали”, разказва съседката Янка.

В изявлението на Митрополит Николай се казва, че проверката ще бъде извършена от 10-членна комисия, ръководена от Протосингела на Пловдивската митрополия. В комисията, освен свещеници, ще бъдат включени и медици с необходимата специализирана експертиза. Докладът на комисията ще бъде представен своевременно, а при необходимост с резултатите от проверката ще бъде запознат и Светия Синод на Българската православна църква.

В изявлението се посочва още: "Ние, православните християни, вярваме, че вярата в Бог и обръщането с искрена молитва към Него, Света Богородица и другите светци и Божии угодници е в състояние да предизвика въздействието на Светия Дух и чрез Него появата на благотворни, положителни явления. Това, което хората възприемат и обясняват с понятието „чудо”, са трансцедентни процеси, непонятни за науката и медицината, но които се проявяват чрез обективни факти и са доказателство за съществуването на реалност, в която се реализира действието на Божията воля.

Да, чудеса има. Искрената вяра в Бога е в състояние да предизвика чудеса. Случването на чудеса е факт, многократно проверен и доказано. Същевременно с понятието „чудо” не бива да се злоупотребява, за да не се предизвикват у вярващите изкушения и съблазни. Прибързаното определяне на дадени факти и явления като чудо, без те да са подложени на щателна проверка по установения църковно-каноничен ред, е в състояние вместо да укрепи, да разколебае вярата, и да нанесе щета на авторитета на Православната църква".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: митрополит Николай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Пастафарианец Храбър преди 10 години
Отче, процента на "чудесата" е около 0.00000000000000000000000000000000000158947% при неизлечимо болните. Я звънни на Шефа и му кажи да отпусне малко направления, че с разни икони, които са за Акт 16 - водоснабндени и електрифицирани, никакъв няма да го обръснете!
19
4
 
3
 
! Отговори
Атеист преди 10 години
Религията е като телефоната измама.Хем знаеш чете мамят хем си даваш парите.
18
3
 
2
 
! Отговори
Томов преди 10 години
Патология.
17
4
 
5
 
! Отговори
кочо преди 10 години
Да допълня номер 13, с който съм съгласен, дори и да се случи "чудо", това че ние не можем да обясним нещо, това не го превръща в чудо или дар божи или каквото и да е там, а просто показва, че далеч не сме толкова развити за колкото се мислим. Ние сме толкова назад в научната сфера, че безброй неща се струват магични на хората, реално средностатистическия човек си няма идея, защо самолета лети, следователно е чудо, което не можем да обясним е чудо.
16
1
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До Админите на Този Сайт:В Стремежа си да постигате определени цели,преминавате Граници:1.Пускате Провокационни Коментари.2.Триете ,което не ви е УДОБНО.За преден път го показахте....Във връзка с горното,както ви обещах се изасям от сайта ви.Останете си със собствените ...........
15
3
 
1
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До Радуга:ПО Темата за Геовете можещ да се задоволиш в някой Порносаит....Мисля ,че трябва да си ГОЛЯМ *** за да напишеш:" А ако парализиран гей проходи, ама си остане гей?"...
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още едно чудо се е случило на концерт на Веселин Маринов...
13
1
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Da naredi proverka na zemite im predlagam az,a tozi sluchai e pokazatelen za MURTVATA VYARA NA FARISEITE,KOITO KATO VAROSANI GROBNICI SA ZABRAVILI ZA ISUS,CHE E JIV I CHE SVYATIAT DUH E JIV I CHE BOG E JIV...REALEN I ISTINSKI KUM VSEKI,KOITO ISTINSKI GO POTURSI!!!!Pozdravyavam izcelenata jena!Razkazvai I ne se boi da govorish,kakvo ti e storil Bog!Tvoyata vyara te izceli!!!
12
1
 
1
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
до Stewie GriffinАко не беше толкова краен бих те подкрепил ,НАПЪЛНО.
11
12
 
17
 
! Отговори
Stewie Griffin преди 10 години
Религизността е сигурен белег за психическа неуравновесеност. Религиите са чиста проба узаконени суеверия. И не само, че не трябва да ни занимават с глупостите си и изфабрикуваните си "чудеса", ами и дейността им трябва да бъде инкриминирана. Защото реално е търговска дейност, експлоатираща хорските слабости, необразованост и невежество.Ако някой наистина вярва, че светът е направен за шест дни от говорящ еврейски дух, който обича, мрази и се възпроизвежда, значи е пълен ****т.
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Живея и в АДА и в РАЯи така всеки ден.Попчетата не са ми Добър Посредник с "ГОСПОД".За мен" Господ " е Съвкупност от взаимносвързани с определена Логика,Природни правила.Тези дето си Ходят на църква и Палят свещи ТАМ,ще си го правят Каквото и да напиша ТУК. Даже Христос Да слезе на Земята и да им КАЖЕ,че ПОПОВЕТЕ НЕ СА ПО ВОЛЯТА МУ,ще бъде оплют и наритан от КОНЮКТУРАТА за пореден път.
9
14
 
16
 
! Отговори
В. преди 10 години
Единственото чудо е че в 21 век все още има хиляди (милиони) баламурници които вярват в религиозните секти!
8
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 10 години
Па то и нашият поп много чудеса прай бе,кат доде венчавка,кращене или опело и кат са заврати и пити,бонбоне,олио,вино и пишкири-сичко исчезва бе...па после кат си трагне за дома и се пълни торби мъкне...ама веднаж кат пихме с него по три мастики и вика-еййй убаво,че не слушах едно време мама кога *** гълчеше и викаше-учи та да станеш адвокатин бе,иначе ша работиш кат поп-да знайш,щото сега и адвокате,и докторе и бизнесмене-сички опявам бе,па иначе яз щех съм на техно место-ми то рахата сий добре
7
12
 
6
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 10 години
Слепите прохождат, глухите провиждат! Този поп е приятел на СерГей Станишев, което е сигурен белег за шарлантията му.
6
4
 
4
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Смисълът от Религиите все повече се измества в посока на Традиции,Малко Култура,Малко Духовност.И там им е мястото на този етап на Човешко развитие!Обаче ,все по-често виждаме Представители На Църквата ,които са:Полуграмотни и Алчни До Комичност.С тая Скорост На Правене на Простотии от Представителите на Българската църква,след 30 години за 80% процента от населението ни Църквите ,ще имат ЧИСТО МУЗЕЙНА СТОЙНОСТ!
5
5
 
13
 
! Отговори
цецо преди 10 години
Защо толкова много шум се вдигна около тази случка?Преди 2 години на концерт на Веско Маринов двама инвалиди дори станаха,взеха си инвалидните колички и напуснаха залата.Ето това е чудо,а певецът е спасител.
4
3
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Ново чудо в Стамболийски - проходи и сакат мъж, донесен на одеалоОтец Божурин не разгласява подробности, докато не стихне данданията около изцелението на Ваня,мнооооооого проверки му се отварят на дядо Николай
3
10
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Ваня е правила стъпки много преди "ЧУДОТО",благодарение на силната си воля,човечност и с Човешката помощ на Съседката.Тези които Омаловажават ролята на ЖЕНАТА,която е помагал а на Ваня да проходи,ПОЛУЧАВАТ ОТ МЕН ЕДНО ГОЛЯМО........!!!Предният ден са направили Репетиция на "ЧУДОТО" в Двора пред ОтецаТАЗИ СЛУЧКА Е :СРАМ за попчета ни.СРАМ за Българската Църква.СРАМ за Християнството.ОЧАКВАМ Този Свещенник Да Бъде Наказан от МИТРОПОЛИЯТА
2
11
 
11
 
! Отговори
Интересно ми е преди 10 години
кой уважаващ себе си медик ще се съгласи да участва в пародиите на откачалниците в расо?1?
1
10
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Чудеса стават навсякъде и...винаги,но и сами трябва да се...борим до последно.Най -важното е,човек да вярва в доброто,дори когато ситуацията е...безнадеждна.Убеден съм в това чудо,защото свещеникът е добронамерен,силно вярващ,а болното момиче се е стремяло да получи божията...благодат.Бог дарява...упоритите си чеда,които не падат духом.