8,1 милиарда лева отиват за пенсии и обезщетения догодина

Няма да се съкращават чиновници механично, обеща Адемов
Обновена: 15 окт 2013 10:21 | 15 окт 2013 10:21, Камелия Цветанова
36
8,1 милиарда лева отиват за пенсии и обезщетения догодина
Снимка: БТА, архив

Съкращения в администрацията ще има, но те няма да са механични. Това заяви социалният министър Хасан Адемов по bTV, след като премиерът Пламен Орешарски съобщи, че се готви орязване на чиновници.

Намаляването на държавната администрация няма да стане с механично 10-процентно съкращение, първо ще се направи анализ на структурите, ще се видят възможностите за избягване на дублиращите се структури, особено в регионалните звена на държавната администрация, обясни Адемов.

Още по темата

По думите му е очевидно, че трябва да се реформира администрацията, защото в този вид тя не функционира добре.
 
Министрите ще направят препоръките къде какво да бъде съкратено и променено, стана ясно още от думите на Хасан Адемов.

Преди да се направи функционална характеристика на отделните ведомства, трудно може да се говори за структурни промени, добави той

„Има структури като приходните агенции, в които не може да се мисли за съкращения, още повече за механични съкращения. Трудно е да се мисли за съкращения в структурите с контролни функции и в Агенцията за социално подпомагане”, подчерта Хасан Адемов.

За следващата година са заделени близо 8,1 млрд. лева за пенсии и обезщетения, съобщи социалният министър.

Според него дискусията около това какъв да бъде процентът на осъвременяване на пенсиите е доста бурна.

През следващата година предвиждаме въвеждане на швейцарското правило, което възстановява принципа да се съобразим с инфлацията 50% и 50% от ръста на осигурителния доход. Съгласно сегашните разчети става въпрос за увеличение с около 3%. Надеждата ни е да стигнем тези 3%, защото 1% индексация на пенсията означава милиони. Тези 3% означават 120 млн. лева от ДОО само за 6 месеца, коментира Адемов.

Относно ранното пенсиониране той подчерта, че това е проблем на осигурителната система и според него са нужни мерки за ограничаването му.

„В една от системите - МВР, ДАНС, следователи, дознатели и др., има само изискване за 27 години стаж, а няма изискване за възраст. А за пенсиите в Министерството на отбраната примерно искат да отпадне въведеното през миналата година изискване освен стаж да има изискване за възраст. Осигурителният риск, който се покрива с парите от пенсии, се нарича старост, а не младост, старостта се измерва с години, от тази гледна точка трябва да има възраст", категоричен е социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
do 31 преди 10 години
Затова пък ще ти разкажа история която ще ти обясни къде са отишли парите и!Преди години бях в една ромска къща 4 етажа по 200 кв.метра.И старата баба ми обясни как са я построили.Тя е имала 10 деца.Водела се е самотна майка.За всяко едно от тях е получавала по 290 лв на месец.И така построила къща от 800 кв.метра.Може би с мазетата и таваните да е над декар(1000 кв.метра).Досети се сам колко години трудов стаж има ромката и колко от нейната заплата е спирано за осигуровки?
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка ми е със 150 лв. пенсия, работила и осигурявала се 32 години. Сега / от юли догодина ако е жива разбира се/ще и увеличат пенсията с 3%, което числом и словом е равно на 4,5 лева или 2,1 евро!!! На месец! На фона на депутатските заплати-3000лв. на месец, безотчетните 1550 лв., партийните 1650лв. НА КАЛПАК!!! и всички привилегии на тези хрантутници /за нищоправене/-командировки, пътни, дневни, квартирни, допълнителни възнаграждения в комисии, това увеличение е ГАВРА!
25
1
 
1
 
! Отговори
ivan.hristov.779205 преди 10 години
Най-сетне добра новина, а че нужда от реформа в администрацията има никой не може да ,оспори. В действителност е мудна и не работи в рамките на оптималните си възможности
24
1
 
3
 
! Отговори
Долу БСП преди 10 години
А като свършат парите какво ще правите ??? Заеми , заеми до пълен фалит на България ! *** !
23
1
 
8
 
! Отговори
Skeptika преди 10 години
Държавният служител не плаща осигуровки и това е неравностойно по отношение на всички от частния сектор, които реално изработват парите в тази страна. Да премахнат всички привилегии за работещите на държавна хранилка. Иначе няма да има оправия.
22
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Някой вярва ли че слугите на комунистическия режим могат да създадат и управляват работеща социално справедлива държава?Ако има такива хора със сигурност няма скоро да видим бял свят.
21
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
За съжаления българската администрация и за ч*п за зеле не става. При заплатите в БГ инвеститорите ще се избиват да изнасят призводство у нас. Обаче в момента подкупите, рекета и безумната бумащина няма да позволят на нокой да стъпина българска земя. Мисля си, май ако спре да работи държавната структура ще сме по добре от сега.
20
1
 
12
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА преди 10 години
ДО КОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ ЧЕ ЩЕ НИ ВДИГНАТ ПЕНСИИТЕ ???????? КОГА НАИ-ПИСЛЕ И НИЕ ЩЕ СЕ ПОЧУВСТВАМЕ ХОРА И ТО СЕГА А НЕ ДОГОДИНА - СЕГА САМО МИЗЕРСТВАМЕ И НИКОИ И НЕ МИСЛИ ДА НИ ОСЪВРЕМЕНИ ПЕНСИИТЕ А НИ ОБРИЧАТ НА ГЛАД И МИЗЕРИЯ С ТЕЗИ НИСКИ ПЕНСИИ КОИТО НЕ СТИГАТ ЗА ЛЕКАРСТВА И РАЗХОДИ А ЗА ХРАНА НЕ ОСТАВА НИЩО - КОГА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ ПОМИСЛИ И ЗА НАС ????????????????????
19
1
 
27
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Администрацията ви е най-малкия проблем ,отворете си гуроливите очи от тия 8млрд. поне половината са за ***....
18
0
 
26
 
! Отговори
void преди 10 години
На всички трябва да е ясно, че ние в тая страна сме най-големите пияници в Европа. Там никой не харчи толкова много пари за ром, а ние тук само за ром мислим - как да интегрираме рома, как да има субсидии за производството на ромчета (малки бутилки - бел.ред.), майчински и детски за семействата ромопроизводители, легализиране на продажбата на неотлежал ром (по-малко от 18 год - бел.ред.), учебници с термини за рома в училищата, дори премахнахме данък колиба за съхранение на ром. Е няма оправия.
17
2
 
29
 
! Отговори
Младеж преди 10 години
В България сме. Защо турци ни определят бъдещето????
16
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Анонимен лошо, лошо
15
3
 
20
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Пак пуснаха печатницата за обещания.Интересно кога ще пуснат печатницата за пари ???? Иначе сме загубени.
14
0
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Така е, PetyaM, въпросът е, че на тяхно място ще дойдат на ДПС кинезитерапевтите и на Моника другарките. И реално нищо няма да се промени.
13
15
 
5
 
! Отговори
PetyaM преди 10 години
"Калинките" в държавната администрация, завещани от ГЕРБ, трябва да бъдат редуцирани, защото просто не работят. Но министърът е прав - не трябва да се подхожда механично (защото ако съкратят контролиращите състави никой от гражданите няма да спазва правилата)!
12
1
 
17
 
! Отговори
българина преди 10 години
Идеята за увеличение на пенсиите е много хубава , но министъра забравя да каже от къде ще намери парите , след като управителят на НОИ каза че за 2014 са му нужни 350 млн лв повече само за пенсии без увеличение.При постигане на нов ръст от 3% означава нови 360 млн лв и общата сума става 710 млн повече спрямо 2013.Аз мисля че всики сме съгластни с вдигане на осигурителните плащания , но дали бюджета може да си го позволи,ако може защо с 3 а не с 13% увеличение????
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Май около 3 милиарда на година отиват за братята ром. Отделно сметките им за ток и вода, които ние плащаме. Купона е пълен. Кога ли ще е следващия фалит?Аз залагам на до 2 год. Този път ще има ексцесии.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Адемов, вместо да говориш общи приказки, *** смотан, проверете колко от инвалидите наистина са такива, вземете привилегиите на ушевите, *** и шапкарите и съкратете разните инвестиционни министерства и тям подобни кухи структури.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докъде я докарахме, турчин да хвърля на БСП електората жълти стотинки, а той да се радва :(
8
0
 
25
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 10 години
ВЧЕРА БЯХ В ПЕНСИОННОТО /РУСО/ ЗА СПРАВКА. КАКВО БЕШЕ УЧУДВАНЕТО МИ КАТО ВИДЯХ НАОПАШКАТА МЛАДИ *** И *** КОИТО ЯВНО СИ УРЕЖДАХА ПЕНСИЯ ПО БОЛЕСТ.ИСКАМ ДА ДОПЪЛНЯ ЧЕ ТЕ СЪВСЕМ НЕ ИЗГЛЕЖДАХА БОЛНИ. ЯВНО В БГ ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО БОЛЕСТ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ ПО ВЪЗРАСТ И СТАЖ.НЕКА НАЙ ПОСЛЕ ИЗКАРАТ НА СВЕТЛО КАКВИ ПАРИ СЕ ДАВАТ НА МНИМИ И ЗАСЛУЖИЛИ ПЕНСИОНЕРИ.