Всеки трети първокласник с наднормено тегло

Страната ни е на 6-то място в ЕС по затлъстяване сред децата
31
Всеки трети първокласник с наднормено тегло
Снимка: архив, Булфото

България е на шесто място в ЕС по свръхтегло и затлъстяване сред децата. У нас всеки трети първокласник е с наднормено тегло, съобщи Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания в днешния Световен ден за борба със затлъстяването.

По думите му затлъстяването се очертава като изключително важен социален и медицински проблем. Световната пандемия от болестно свръхтегло води до увеличаване на заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови, метаболитни и други заболявания.

Във връзка със Световния ден за борба със затлъстяването асоциацията организира в НДК безплатни измервания на тегло, мастна маса, сърдечно-съдови рискове от 30 октомври до 3 ноември включително. Измерванията ще бъдат част от инициативата "Алея на здравето", предаде БТА.

Ще бъдат представени и нови диетични продукти и хранителни добавки за превенция и лечение на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Този век се очертава като пандемичен и по отношение на захарния диабет, чиято честота се увеличава в световен мащаб, съобщи проф. Надка Бояджиева от Медицинския университет в София.

Тя припомни, че диабет тип 2, който се появява в по-късна възраст, е свързан именно със затлъстяването.
МУ е партньор в голям международен проект за превенция на затлъстяването и на диабет тип 2. По проекта се набират участници с наднорменно тегло и застрашени от диабет, които в разстояние на пет години ще бъдат под безплатен медицински контрол, като за период от два месеца ще получават безплатна диетична храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Светослав Ханджиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
Тлъб преди 10 години
Хляб, тестени изделия и сладки са сравнително евтини и маса народ ги нагъват всеки ден.
27
4
 
1
 
! Отговори
mags преди 10 години
Dobre che e detskata gradina za da qdat normalna hrana decata, poneje velikite maiki s mnogo pretencii gi murzi da sgotvqt edna mandja za decata si...
26
4
 
1
 
! Отговори
JustTom преди 10 години
До do 13Личи си колко си запознат/а с правилния начин на хранене... Значи според теб, една пържена мекица е много по-безвредна, от един кроасан, който имал консерванти и Е-та някакви... Както казах, проблема е ПЪРВО от родителите, ВТОРО от Държавата! Ако Вие мили ми родители не плющяхте мазни баници и вашите деца нямаше да ги ядът! Не се оправдавайте!
25
1
 
1
 
! Отговори
ГРОЗНАТА ИСТИНА преди 10 години
ЗНАЧИ Всеки трети първокласник Е от ромскотурски "произход"
24
0
 
2
 
! Отговори
МФ преди 10 години
До АнонименСега този коментар е абсолютно лишен от всякаква връзка с проблема. Не знам каква е целта му и какво общо имат татуировките с наднорменото тегло.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Споко, всеки втори ще стане с наднормено тегло. Виждали ли сте, какви тестяни гадости им дават като "безплатна" закуска?
22
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаех си аз че първокласниците трябва да са на диета, да следват модните тенденции и да ходят на фитнес и да се татуират като ***.
21
1
 
10
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
До KpucTaJIКакво БДС? Преди дни си купих кисело мляко по БДС. От любопитство. Е познайте. Същата гадост от нишесте с желатин. Нищо общо с киселото мляко от едно време.А за това, че децата все повече затлъстяват са виновни родителите. Станаха много модерни. Купуват масово полуфабрикати. Колко от вас отделят достатъчно време да сготвят домашна храна? Пък дори и една тенджера боб чорба.
20
0
 
15
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Децата от раждането си се хранят с изкуствени храни.Няма къде да играят и стоят само пред телевизора и компютъра,освен това в българина все още е жив страха от глад и непрекъснато тъпче излишно децата с храна.родителоте са по щял ден на работа,в почивните дни едвам смогват да почистят и наготвят.Бабите ще работят докато умрат.Кой да заведе децата на разходка или спорт?
19
2
 
3
 
! Отговори
До 8, софиянец преди 10 години
Моето дете е пасивен пушач. След като навърши една година, се наложи да започна работа, а през това време майкла ми я гледаше. Майка ми е страстен пушач. Хайде познайте дали може да устиска 10 часа без цигара?Около мен поне 80% от майките пушат. На псъсти се броят семействата, в които и двамата родители не пушат. Така че от 10 деца, най-много едно да е предпазено от цигарен дим. Останалите са пасивни пушачи.
18
1
 
14
 
! Отговори
do 13 преди 10 години
Банички с боза и ние муцахме, но не бяхме дебели.За мен проблемът е в ***. И моето дете яде от тях, но не мога да го откажа. До към 3-4 годишно контролирах храната му, след това започна да се налага.Ако детето ми яде баничка или кифла - ок, проблем е, че яде кроасани, чипс и всякакви опаковани продукти, пълни с химикали и консерванти.
17
1
 
5
 
! Отговори
KpucTaJI преди 10 години
Всичко ще се оправи, когато отново въведат БДС за най-често консумираните храни ... и разбира се когато можем да си позволим да ги купуваме!Сега всичко се тъпче с растителни мазнини, захар и всякакви ***, но хората нямат голям избор, предвид доходите си, и ги купуват. Така стимулират и производството не само на родни, а и на вносни ***.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление не се създават спортни навици у подрастващите,а докато на всеки 100 метра се продават пици и дюнери няка как да стане.
15
0
 
10
 
! Отговори
Alex преди 10 години
Никой не обръща внимание на един много важен фактор. Още от самото раждане се дава на бебетата мляко от формула, преработено краве мляко, на което са отнети протеините (защото организмът на бебето не може да обработи толкова протеини като този на телето) и му добавят елементи, за да се доближи по хранителност до човешкото мляко. Това, което се добавя в най-голямо количество е захар (човешката кърма има лактоза). Количествата рафинирана захар подготвят младия организъм за затлъстяване.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Познавам деца които спортуват яко и пак са дебели,защото вкъщи се тъпчат с ***
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия шекерени изкушения, които заливат магазини, лафки и т.н. Едно време имаше два вида сухи пасти, един вид вафли, два три вида бонбони и сладкарници на които ни водеха един път на седмица. Ядяхме банички с боза, но дебелите бяха рядкост. А сега???? Само кроасаните са 20 вида.
12
0
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Ами бягах от час за да ритам,като всеки уважаващ себе си юнак.Ваканциите ходех с една противогазна сумка за риба.Хляба който го омесвах в реката като огладнея изям и него заедно с афъските които са по реката!!Това ми беше яденето.За 36 години зъб нямам паднал 70 кг на 1,70!!Пожелавам го на всеки!!!И хранителните ми навици не са се променили много!!Също е и за движението!!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не само училищните лафки са виновни за проблема. Всяка сутрин, отивайки на работа, тъй като вървя пеша, усещам от някъде миризма на пържени мекици или филии, т.е.някой грижовен родител прави закуска. Само че вкусът се възпитава, щом в къщи те хранят с пържена филия за закуска, ясно че мазни и пържени храни ще са ти синоним на вкусно. Отделно рекламите, които внушават да си купуваме шоколад, чипс, снакс, бисквити и т.н. Децата приемат всичко буквално, щом казват че е хубаво, значи е така....
10
6
 
8
 
! Отговори
JustTom преди 10 години
Ставал съм свидетел, как в голямото междучасие, всички ученици се втурват към най-близката лафка за топли закуски... Опашката е голяма, бутаница, всеки бърза да напълни стомаха с вкусна баничка, милинка, рогче, саламка и т.н. Но никой не се замисля, колко вредни са тези тестени изделия... Навика за правилно хранене се гради трудно и е отговорност на родителите и Държавата... Уви и двете страни нехаят и муцат банички с боза!
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С това застрояване навсякъде , липсата на детски площадки, заетостта на родителите и невъзможността на родителите (липсата на желание) да се занимават с децата... и ограничава до стоене пред компютъра по цял ден.