Адвокатите на Цветанов подадоха жалба в Страсбург

Според тях е нарушена презумпцията за невиновност на бившия МВР шеф
Обновена: 28 ное 2013 14:03 | 28 ное 2013 10:32, Красимир Ангелов
54
Адвокатите на Цветанов подадоха жалба в Страсбург
Цветан Цветанов и защитата му. Снимка: Булфото

Адвокатите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вече са подали жалба в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Според тях е нарушена презумпцията за невиновност на Цветанов, като прокуратурата си е позволила да коментира факти от разследване срещу него и на практика го е обявила за виновен.

Това според единия от защитниците на Цветанов - Ханс Петер Ул, е нечувано и скандално, особено заради това, че се е случило непосредствено преди изборите.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, преди седмица един от защитниците на бившият вицепремиер – Менко Менков, заяви, че ще заведе дело в Съда по правата на човека в Страсбург, защото има тежко нарушение на презумпцията за невиновност на Цветанов.

Менков заяви тогава, че още в предизборната кампания по анонимен сигнал е образувано досъдебно производство и прокуратурата публично е обвинила Цветанов за незаконно подслушване, преди да му бъде повдигнато обвинение и да са приключили парламентарните избори.

"Всеки има право да заведе жалба в Съда по правата на човека", коментира днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод действията на защитата на Цветанов.

"Не искам да припомням мотивите на решението на Европейския съд по правата на човека по делото Гуцанов относно точната личност, която е нарушила презумпцията за невинност, в конкретния случай със свое интервю, за да не прозвучи, като лична нападка. Иначе всеки има право да заведе такава жалба, Цветан Цветанов е гражданин на България и има такова право", поясни Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че прокуратурата все още очаква експертното заключение, което Великобритания трябва да направи във връзка с разследването за незаконни подслушвания по времето, когато Цветан Цветанов беше министър на вътрешните работи.

В този час в Софийския градски съд започва процесът срещу  Цветанов, който не можа да започне от първия път. Това е първото дело срещу бившия вътрешен министър, по което той е подсъдим заради това, че е отказал да разпореди подслушване на бивш полицейски началник от Велико Търново, въпреки че е имало разрешение от съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
бътън преди 10 години
Г н Цветанов как си плащате на адвокатите с тази заплата много ми е интересно......
43
1
 
0
 
! Отговори
Владо преди 10 години
За тоя наказанието трябва да бъде само едно - като това на Влад Цепеш - Дракула! На кол! И нека после в историята остане жалкото му име - ***, подъл, арогантен, граблив, но наказан справедливо!
42
3
 
2
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Супер, министър беше кра държавата, джоби народа, че сега ги съди в стразбург, демек ша иска обезщетение, значи още пари, спри се ве хаймана цял свят ни се смее...
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не вярвам съдът да го осъди, но самият факт, че Менко Менков му е защитник е достатъчно тежко и обвинение и НАКАЗАНИЕ!ХАХАХАХАХАХА!
40
2
 
5
 
! Отговори
! преди 10 години
Жалко, че лекарите, които Цветанов омаскари нямаха такива адвокати-тарикати!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АВЕ, КВИ СА ТИА ЖАЛБИ БЕ, ДО КАДЕ СА ША ЖАЛВАТЕ БЕ, *** НЕ ГО ЛИ ВИДИТЕ ТОА С ГОЛАТА КРАТУНА, БЕ, БЕ ТОА СИ ОТСЕКАДЕ Е КАТ МАНЕКЕН НА РАИРАНИ КОСТУМЧЕТА, МНОО ША МУ ТИЧАТ, САМО ДА ПИТАМ, НА АДВОКАТЧЕАТАТА И НА ОХРАНИТЕЛИТЕ С ПАРЕ ОТ СУБСИДИЯТА НА ГЕРБ ЛИ ПЛАЩА ДЕМЕК С ПАРЕ НА НАРОДО *** ИЛИ ВАДИ НЕГОВИ ПАРЕ, НЕЗНАМ, НЕМОЕМ ВИ КАЖЕМ
38
1
 
5
 
! Отговори
Цацаратура преди 10 години
Има ли повдигнати обвинения, има, следователно е преценила, че има достатъчно доказателстваПърво,за подслушванията няма повдигнато обвинение,има,че не позволил подслушване.Второ,прокуратурата трябва да докаже,че е виновен с факти пред съд,който има последната дума дали е така или не,а не да се развява и да дрънка глупости по медии,защото единственото,което ще постигне така е да докара на Цв.едно хубаво обезщетение от нашите данъци+че вече станаха смешни и сринаха престижа на институцията.
37
2
 
2
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Ами-да....Това е новият начин за източване на Държавата!Завеждат дело което никога няма да свърши в полза на обвинението,после съд в Страсбург и съответно пълнене на портфейла на обвиняемия и адвоката!Схемата е полезна само при условие,че има договорка с прокуратурата.Резултатът-и вълка сит и агнето цяло.
36
1
 
5
 
! Отговори
Anon. преди 10 години
Да, както и той осъждаше хората от трибуната на НС. А това забравихме ли го -" който си наема скъпи адвокати, значи е престъпник, щом като има пари" ?!!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А неговите арести???
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахаха, *** с адвокати смешници. Ощетен бил той, горкия!Кеф ми е, че се ръси за адвокати, а неговите са хиени.
33
2
 
1
 
! Отговори
Цацаратура преди 10 години
Най-смешното е, че на прокуратурата работата й е да обвинява и да защитава теза виновен... Работата на прокуратурата е да обвинява, но само ако смята, че наистина си виновен, т.е. ако подозрението й се основава на факти. Освен това тя трябва да търси обективната истина, а не да те обвинява на всяка цена, защото ако не действа според истината, а по политически поръчки, се превръща в репресивен орган от най - мрачните тоталитарни режими. Освен това трябва да спазва презумцията за невинност.
32
3
 
6
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 10 години
До пост-30 ХА,ХААми по-червено дупе по твоето аз не виждам дотук.Сега още няколко месеца и ще ти стане синьо./само бой по герберските тикви/
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да го пратят на обмяна на опит в турски затвор да му цепнат и устата и други части на тялото.Вазелин само ако си го заслужи
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"А презумпцията за невиновност по време на наредените от него зрелищни арести? ""Лекарите" са се готвели да убият новородено като са се чудели да го удавят в кофа вода или да го замразят във фризера. Ако някой обсъжда да да убие или изнасили детето ти, ще чакаш ли да го убие или изнасили заради презумпцията за невинност, и едва тогава да викаш полиция.
29
2
 
8
 
! Отговори
Цецко преди 10 години
В качеството си на министър на Вътрешните работи следва да е отговорен за действията и бездействията на служители в повереното му ведомство. Както е казал народа "тежка е царската короно, но блазе му който я носи". Като не иска да носи отговорности да стане чистачка и задълженията и отговорностите там са по-малко от министерските. Нагло същество.
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А презумпцията за невиновност по време на наредените от него зрелищни арести? Пред семействата и съседите, спецчасти, демонстративност и публичност, събаряне на пода, пистолет, насочен към майката, за да накара ужасеното си дете да спре да плаче?
27
15
 
6
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААА.... преди 10 години
НЯМА ДА ГО ОСЪДИТЕ *** !!!Пак ще гласуваме за ГЕРБ!ТРЕПЕРЕТЕ ОТ СТРАХ!!ПАК ЩЕ ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА , НО ТОГАВА ...ЯКО ВИ ДУПЕ ЧЕРВЕНО!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
я кажи - какво си говореха на записа лекарите от Горна Оряховица?
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Осъден политик в България..засега мисия невъзможна, колкото и зулуми да е направил или ...