Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!

Хората са в топли сгради, спят на нови легла, обяви Николай Чирпанлиев
Обновена: 5 яну 2014 09:23 | 4 яну 2014 21:03, Красимир Ангелов
88
Работим без почивка за по-добър живот на бежанците!
Снимка: Булфото

“След решението на Европейската комисия за отпускане на средства и разписването на План за тяхното усвояване от премиера на Република България, служителите от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) работиха и работят почти без почивен ден, с цел подобряване условията на живот в центровете, ускоряване процедурата на производство за даване на статут, назначаване и обучение на служители”.

Това обяви в своя позиция председателят на Държавната комисия за бежанците при Министерския съвет Николай Чирпанлиев във връзка с меморандум на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) до европейските правителства.

Както Dnes.bg ви съобщи, преди ден Върховният комисариат на ООН за бежанците призова страните от Европейския съюз да не връщат бежанци обратно в България заради нечовешките условия за търсещите убежище в страната.

Още по темата

“На 3 януари 2014 г. комисия, оглавявана от заместник-председателя на ДАБ Васил Върбанов, посети центъра за бежанци в Харманли, към който са отправени основните критики. В комисията участваха представител на ВКБООН и членове на хуманитарни организации.

Проверката установи, че всички хора, потърсили закрила в центъра, са настанени в реновирани отопляеми сгради, спят на нови легла, с нови завивки и постели. Построена и обзаведена е специална сграда, предназначена за майки с деца. В центъра са създадени нормални условия за живот, с обзаведени бани, тоалетни и други сервизни помещения. Създадените битови условия отговарят на изискванията, залегнали в Хуманитарната харта и в минималните стандарти на ООН”, става ясно от изявлението на Чирпанлиев.

По думите му активисти на хуманитарната организация „Лекари без граници” подпомагат медицинското осигуряване на търсещите закрила, а община Харманли предостави линейки за бърза медицинска помощ. Хасковската болница поддържа в готовност 50 болнични легла за спешни случаи.

В края на декември 2013 г. и в началото на 2014 г. в центъра са назначени 19 служители. На 6 януари в Харманли пристигат 5 екипа преводачи и интервюисти, които на място ще извършват необходимите процедурни действия и ще ускорят процеса за получаване на статут от хората, потърсили закрила в Република България, става ясно още от позицията на председателят на ДАБ.
   
По думите му в резултат от изпълнението на плана на Националния оперативен щаб и на взетите мерки от правителството, през ноември 2013 г. в Държавната агенция за бежанците са издадени общо 543 решения, от които 424 хуманитарни и 45 бежански статута, 49 спрени производства и 25 отказа.

През декември 2013 г. са издадени 888 решения, от които 562 хуманитарни и 114 бежански статута, 31 отказа, 134 спрени и 47 прекратени производства.   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
75
 
! Отговори
Авитохол преди 10 години
С парите от моите данъци искам да се купуват легла за домове за стари хора, домове за сираци, за общежитията в Студентски град и за болничните заведения. Не желая с парите от българските данъкоплатци да се издържат нелегални емигранти, които освен, че са нежелани от 99% от българите, не могат да се интегрират никога в нашите условия, понеже са с различен манталитет, религия и култура! Да си ги прибират в арабските страни и Турция, сирийци, африканци и араби нямат място в България!!!
26
7
 
30
 
! Отговори
до 32 преди 10 години
бугарите сами си избират кой да ги управлява и щом почти винаги избират едни и същи управници,значи им харесва този начин на живот.Тук никоя държава на света не може и копче да ни каже,защото народа си избира сам правителството.Кой ще ти повярва,че си беден,гладен и нещастен и всеки път теглиш пак същата клечка на избори.Когато става въпрос за чуждестранни граждани,вече отношението на света е различно,поне на цивилизованата част от света.Вече ни питат къде отидоха ония 20млн.дето ни дадоха.
25
6
 
39
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ ГЛАСУВАЙ, НЕ РАБОТИ, НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА. ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!! КАЗАХ !!!
24
20
 
23
 
! Отговори
АНТИКОНТИ преди 10 години
Целият свят видя как управляващите се отнасят към бежанци или нелегални имигранти и каквито си епитети измислите,в белите страни те са преди всичко хора и не хуманното отношение към тях със сигурност ще кореспондира със шокане на канчета и орязване на европари.А вие си плюйте по ЕС,друговерци и всеки който не е съгласен с вас,заставайте с гърдите си да браните управляващите и винаги оправдавайте тоталният им провал през последните 70г. с някой друг видим или невидим враг.
23
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do Tulski !Parite se otpuskat ot evropeiskiq saioz ! Siriiskite smeistva sa doshli zaradi ojestochenite voini v Siriq ! Ne vijdam za kakvo e cqlata zloba sreshu dori i tiq uplasheni dechica ! Postavete se na tqhno mqsto ! Ne na rasizma !
22
27
 
28
 
! Отговори
plamen georgiev преди 10 години
И пак съм 1000 пъти по-съгласен данъците ми да отиват за сирийски бежанци отколкото за сегашната ***, която хрантутим:1. софийски *** в държана администрация - калинки и баджанаци в министерства и агенции;2. не-софийски *** подобни на софийските;3. *** с по 8 деца;4. партийни субсидии5. корупция, източване...Сирийците поне война ги гони и имат извинение. Освен това могат да бъдат интегрирани и да помогнат за демографската криза. Все пак правят деца, не са ялови като нас.
21
2
 
60
 
! Отговори
kastor преди 10 години
добре е да се снима в какви сгради ги настаняват, за да се види как за отрицателно време изпочупват мебелите и дограмите и освинват всичко.
20
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви помощи какви 5 лева, правителството симулира с 1100 лв. издръжка на бежанец, а се оказва, че сумата е три пъти по-малка. Въпросът е къде отиват тези пари? Ясно е, че правителството ги гълта, но кой се облагодетелства от това? Убеден съм, че и помощите за бежанците се изяждат от правителството. Заемите също се поглъщат от триглавата ламя, но си има и тартор, който взема най-много.
19
6
 
70
 
! Отговори
сбогом Българио! преди 10 години
Никой не ни е виновен.Ако бяхме читав народ,до сега да сме сменили и 3 правителства,докато не дойде на власт това,което ще милее за народа си и няма да си дава *** на ЕС,ПЕС и разни други КУРОЛЕС.С мрънкане по форуми нищо не става.Държава вече няма,тя е продадена и вината си е само НАША!
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nema moza4nata promivka zapo4ne ..sega
17
2
 
85
 
! Отговори
??? преди 10 години
Все още никой не е питал българите дали са съгласни в близко време да се окажат в една държава с една много голяма общност свои съграждани от африкански и азиатски произход, на базата на изключително съмнителни основания. Задължително е да има референдум по този въпрос.
16
3
 
77
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Резултатът от високата им раждаемост ще е нарастване на мюсюлманската африканска и азиатска общност, а не на българската нация. Арабско-африканските квартали в София вече се оформиха. Много е вероятно в близко бъдеще общността им в България да нарасне многократно заради характерния за тях демографски растеж.
15
3
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжа е, че България ще успее да интегрира новите си граждани и така ще оправи демографския си проблем (според Кристалина Георгиева, която вероятно имаше предвид, че имат изключително много деца в семейство). Въпреки милиардите евро няма реална интеграция във Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Германия, Австрия. Мнозинството емигранти си правят собствени квартали, живеят в свои общности, капсулират се. Резултатът от високата им раждаемост ще е нарастване на мюсюлманската африканска и ази
14
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
BEZUMIE E DA RABOTIIM ZA BEJANCITE I DA GI GLEDAME KATO PISANIQICA PRI POLOJENIE CHE MINIMALNATA ZAPLATA E 340 LEVA I MINIMALNATA PENSIQ E 150 LEVA.
13
11
 
88
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не изпитвам никакво съжаление спрямо тези терористо-изчадия,нито спрямо жените и децата им.Те опасност за сигурността и спокойствието ни и трябва максимално твърда ръка на ИСТИНСКИ българин,който милее за родното,а не поколения еврейско-американски гъзоблизци,които мрънкат и се крият от хората.Тези сополиви тъпанарчета,които така нахално тикат по статиите са си живи бомбаджийчета.Нищо общо с нашите красиви,интелигентни и мили дечица.Вън и да не стъпват!Цъкайте минуси,аз съм българин,вие ***!!
12
1
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кога ще почнат да работят без почивка и за по-добър живот на българите!!!
11
0
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не можете да предизвикате съжаление в мен с тези снимки !
10
1
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се обединим за по-добър живот на бежанците, а българите ... ***** .... и т.н. За това ли плащаме данъци?
9
11
 
23
 
! Отговори
Който има уши преди 10 години
всички съгрешиха и не стигат Божията слава Рим 3:23Защото заплатата на греха е смърт; а Божият дар е вечен живот в Христа Исуса, нашия Господ. Рим 6:24Който вярва в Сина има вечен живот; а който не слуша Сина няма да види живот, но Божият гняв остава върху него. Йоан 3:36Истина, истина ви казвам, Който вярва в Мене има вечен живот.Йоан 6:47Защото какво би дал човек в замяна на душата си? Марк 8:37Защото по благодат сте спасени чрез вяра; и това не е от нас; Божий дар е:Ефесяни 2:8
8
1
 
85
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
А бе, не знам какви сирийски бежанци са това, ама повечето са нигерийци с телефони за по 1000 евро и ако някой се размърда до центъра на София ще ги забележи пред джамията как се множат и подсвиркват по цял ден на момичетата и стрелкат поглед да оберат някой по-разсеян- нещо което с очите си съм виждал, така както и съм виждал как въртят шишето с ред лабел както нашите просяци пластмасата с наливна пърцуца! Сирийците също съм виждал в един от лагерите им как изхвърлят дрехи и храна в пакети !