Ще излъчи ли Съюзът на съдиите кандидат за главен съдебен инспектор?

Това ще стане ясно през следващата седмица, заяви Атанас Атанасов
7 мар 2014 09:52, Елена Кирилова
0
Ще излъчи ли Съюзът на съдиите кандидат за главен съдебен инспектор?
Снимка: Bulgaria On Air

През следващата седмица ще стане ясно дали Съюзът на съдиите ще излъчи кандидат за главен съдебен инспектор, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Атанас Атанасов, член на УС на Съюза на съдиите в България и съдия в Софийски градски съд.

По думите му невъзможността да се излъчи нов съдебен инспектор в рамките на период от година и половина разкрива, че има тежка институционална криза, която е поставила под въпрос дейността на инспектората.

Във връзка с това от Съюза на съдиите са определили профила, на който трябва да отговаря кандидатът за поста. След това е отправена покана към цялата съдийска общност да номинира експерти, които съответстват на профила.

“Започнаха да пристигат номинации от отделни магистрати, както и от съдии от различни съдилища. Номинирани бяха общо девет колеги”, уточни Атанасов. По думите му професионалната общност е дала заявки, че има желание да номинира още представители, поради което срокът е бил удължен.

Краят на процедурата не беше обявен и не обявихме, че тя е неуспешна, а казахме, че номинираните до момента колеги не желаят да продължат нататък в предлагането си за поста, коментира Атанасов. Поради факта, че няма съгласили се кандидати, номинациите продължават и не са поставени конкретни срокове за тях.

“Стремим се целият този процес да приключи в разумни граници преди началото на април и тогава да бъдат представени кандидатите, ако те се съгласят”, уточни експертът.

По думите му номинираните досега са се отказали по различни прични, а през следващата седмица ще бъдат обобщени основанията, по които номинираните досега не желаят да участват в процедурата.

От своя страна вчера министърът на правосъдието Зинаида Златанова обвини Съюза на съдиите в България, че се занимава с политика, но според Атанасов от организацията няма подобна заявка. Той твърди, че съюзът винаги е анализирал действащото законодателство, свързано с организацията на съдебната власт, и е правил конструктивни предложения.

“Това не е политическа дейност, а анализ на законодателството, което засяга добрата работа на правосъдието в България”, категоричен е той.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари