Ниски доходи и безработица мъчат незрящите

Създава се Център за целева ориентация на хората със зрителни увреждания
14 апр 2014 16:00, Анисия Иванова
2
Ниски доходи и безработица мъчат незрящите
Архив: Булфото

Над 15 000 членове на Съюза на слепите в България са с над 71 на сто нарушено зрение. Около 6 000 от тях са в активна икономическа възраст и безработицата при тях е между 92 и 95 на сто, коментира пред БТА Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България. По думите му ниските доходи и проблеми с трудовата заетост са сред проблемите на незрящите.

Съюзът на слепите в България работи в момента по проект "Създаване на център за подкрепа и целева ориентация на хора със зрителни увреждания с изнесени офиси". Той е на стойност 275 000 лева и се финансира по ОП "Развитие на човешките ресурси" с подкрепата на Европейския социален фонд на ЕС, разказа Долапчиев.

Проектът е ангажирал 100 работодатели и в него се изследват техните нагласи да открият работни места за инвалиди и очакванията им от тези служители. Целта е да се установят проблемите и на тази база да се компенсират дефицитите, да се повиши като цяло квалификацията на хората и те по-лесно да си намират работа.
Отделно за абитуриентите от двете специализирани училища в София и Варна се организират кандидат-студентски курсове по български, математика, история и география.

Издаден е наръчник на традиционни за слепите професии и съвети за успешно кандидатстване за работа. По отношение повишаване като цяло на образователното ниво е издадена първата методика за слепи в България.

Извършват се и поредица от срещи с различни институции, разказа председателят на Съюза на слепите в България. Оттам нямаме никакви очаквания да срещнем разбиране, но работим на принципа като капката - бавно и системно, но да разрушим скалата и да променим общественото бездушие, добави Васил Долапчиев. Не на последно  място той посочи и консултациите с около 400 души, членове на семейства на незрящи. Идеята е те да се научат да помагат така, че да не пречат на самостоятелността на близките си без зрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 10 години
ОП Развитие на човшките ресурси, много сте се разпуснали, бе, Долапчиев! За Центир за подкрепа отпускате луди пари- по 46 лв еднократно на незрящ в активна икономическа възраст! Хвала! Орехарски отпусна по 35 лв на месец на *** на всяка ромка, започнала да ражда на 14 г, и на която нито 17 годишния съпруг, нито родителите им или дядовците някога са плащали някакви данъци и осигуравки. Много социално, евала. И срещи...Що не срещате малолетните *** и близките им със закона? Само тъпан биете