Бизнесът и синдикатите с ултиматум към кабинета

Те заплашиха с безпрецедентни съвместни действия
Обновена: 6 юли 2014 18:37 | 6 юли 2014 15:47, Надежда Бочева
110
Бизнесът и синдикатите с ултиматум към кабинета
Снимка: БТА

Национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите излязоха с безпрецедентна обща позиция към управляващите, в която се искат няколко конкретни действия по важни за обществото въпроси преди очакваната оставка на кабинета.

В обща декларация се настоява за конкретни действия, включително и законодателни, в няколко области: да се реши въпросът с дефицита в здравеопазването, темата за пенсионната реформа,  да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната. Иска се и да бъде замразено приемането на спорни закони.

„Когато организациите на бизнеса и работниците застанат зад един общ документ, значи има какво да кажат. Конкретната причина е огромното безпокойство на всички от случващото се в държавата”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Това трябва да направят депутатите и да си отидат, за да дойде служебният кабинет", препоръча той.

Ако бизнесът и синдикатите не бъдат чути, ще последват „безпрецедентни съвместни действия”, каза Димитров, но отказа да посочи какво конкретно се планира. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев също не каза какво може да се очаква, но заяви, че е възможно работодатели и синдикати да се задействат „в името на оцеляването на държавата и нейната стабилност”. За това как ще действаме, ще се разберем помежду си, допълни той.

Тренчев заяви, че обществото иска устойчива и предвидима среда. Той обвини политическата класа като цяло за това, че България през 90-те години е била на добра стартова позиция, а днес е „на опашката на Европа”.

„Това, което става, особено в последните месеци и година, е срамно. Всички трябва да се срамуваме, че сме излъчили управляващи и политици, които по един безпрецедентен начин доказаха, че ги вълнуват само техните интереси”, заяви синдикалистът.

Тренчев изтъкна, че здравеопазването в момента е изключително критична област заради проблемите на Спешна помощ и болниците. Той също призова да се свърши най-необходимото, като в служебното правителство влязат компетентни хора, които да се заемат с бюджета.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са се обединили въпреки сериозните различия между тях, защото има сериозен проблем.

„Политиците преминаха всякакви граници, които в никакъв случай не биваше да се преминават. Тук няма невинни”, каза той и упрекна четирите партии в парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, за действията им, включително и заради продължаващите няколко седмици проблеми с кворума.

Превантивно Велев отправи предупреждение и към партиите, които евентуално може да влязат в следващото Народно събрание – „България без цензура” и Реформаторския блок, „за да не счупят стомната”.

Той посочи още, че за една година е бил отбелязан 40% ръст на борсовите индекси при средно за света 20% - тоест сме можели да очакваме ускорено развитие. След което само през юни имаме 20%-ен спад на борсовите индекси при отсъствието на всякакви фундаментални причини за това в икономиката – при ръст на БВП и заетостта, добро здраве на публичните финанси и банковата система.

„Борсата ни казва: ако така продължавате, това ще се случи в реалната икономика. Всичко това е заради политиците. Не заради кризата в Украйна или стагнация в световната икономика. Затова е нашият гняв и възмущение”, заяви Васил Велев.

„Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша, вие не сте й началници. Държавата е на хората на труда и предприемачите, които пълнят бюджета, който вие харчите”, обърна се той към политиците.

Велев изтъкна, че бизнесът не иска една олигархия да бъде заменена с друга.
„Искаме политическите партии да ни върнат държавата. Тя ни беше открадната”, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той изтъкна, че никой от актуалните в момента политици не е представил визия за развитието на страната и решение например на демографския проблем, както и на проблемите в пенсионната или здравната система.

„Дълбочината на националната криза може да се измери с факта, че трудът и капиталът са на едни позиции, осъждащи политическата класа. Още не произнасяме присъдата, но в момента я пишем”, обяви Данев.

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, също посочи, че има сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Той заяви, че случващото се в политическия живот оставя впечатлението, че политиците са напълно самодостатъчни и държавата съществува единствено заради тях. Той посочи като пример сметките кога да са изборите.

Парламентарният секретар на КРИБ Румяна Георгиева коментира, че точно преди година организацията е поискала правителството да подаде оставка. За този едногодишен период стана видно, че тези оценки са били основателни, тъй като няма напредък в социалните системи, а енергетиката е в колапс, каза тя.

Пламен Димитров коментира, че се търсят нови инструменти за контрол от страна на бизнеса, синдикатите и медиите за работата на политиците.

Запитани какви ще са радикалните действия и ще включват ли те бойкот на предсрочните избори, участниците в пресконференцията пак отказаха да отговорят.

Божидар Данев каза само, че присъдата скоро ще бъде оповестена, но няма да се чака да минат предсрочните парламентарни избори. Велев допълни, че очаква политиците да свършат работата, за която са избрани.

Тренчев поиска отчет от отиващото си правителство, както се отчита всяка една фирма. Пламен Димитров допълни, че без спешни решения НЗОК и болниците няма да издържат и това ще стане ясно през септември или октомври, когато няма да има здравни грижи.

Той препоръча на управляващите няколко варианта, за да бъдат осигурени необходимите за здравеопазването средства: да се повиши драстично събираемостта на приходите, към здравеопазването да бъдат пренасочени определени за друга цел разходи или допълнително дългово финансиране за касата – например от емитирания дълг заради банковата паника, който не е изразходван.

Още икономически новини вижте в Investor.bg
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
До Анонимен/ защо си анонимен умнико и намаш уважение за 5 пари Орешардки ли Мирно, млъкни, отдалечи се, че вониш на мискин!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аааааа, що бе нали е хубаво при управлението на Олигофренски а, що сига ривете????Имате си 250 хил. работни места, освободиха ви от страха, няма болни пращите от здраве, пенццииките големи ааа!!! Абе, къде е Волен-Болен що го нема на работа???? Или пак Боко ви е виновен а????
88
2
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
Надежда Бочева, АВТОРЕ, вИЕ НЯМ НАБЛюДАТЕЛ ЛИ СТЕ ИЛИ ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ- ИДЕТЕ ПО НАТАТЪК, КЪДЕТО Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО, ДАЙТЕ МУ ПЪРЖОЛКИ, ДА ОТКРИЕ, КОЙ БЛОКИРА ДЪРЖАВНИТЕ ДЕЛА?! МЕДИИ ИЛИ СЛУГИВреме е депутатите да рзберат, че не са изпратени в Парламента, за да стоят в колоарите пред микрофоните, а да участват в залата и решават въпросите на държавата. Ако създават кризи и вреди- време е да понесат санкциите на Конституцията.
87
3
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
ИСТИНАТА ДА СЕ КАЗВА, КАКВАТО Е: ГОСПОДА СИНДИКАТИ, СТРЕЛЯТЕ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО НАПРАВИ НОРМАЛНА ОБСТАНОВКАТА ЗА БИЗНЕСА, ЗА РАБОТЕЩИТЕ, ЗА МАЙКИТЕ, ЗА ДЪРЖАВАТА...
86
3
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
НАПЪЛНО ОСНОВАТЕЛНИ СА ИСКАНИЯТА , НО СА ОТПРАВЕНИ НА ГРЕШЕН АДРЕС - ИМАТ ГРЕШНА ЦЕЛ, ДА УНИЖАВАТ ОРЕШАРСКИ... ПОЛИТИЧЕСКА ПОРЪЧКА
85
3
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
в деня на разпускане на НС имунитетът пада, за причинената вина тези народни представители с отсъствия от НС за всичкото време от 25 май 2013 година до днес да понесат санкция , най малко по 100 000 лева, а за най големите реализатори на отсъствие и милион- гаранция и станат в ареста до плащането и 2. като бъдат осъдени по бързата процедура за непоправими вреди на имиджа и работата на държавата с блокиране работата на най висшия орган на държавата.
84
3
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
най висшият ни държавник, Председателя на НС да предаде на прокуратурата, поименна справка за отсъствията без уважителни причини на всеки депутат от началото на НС ( 2 май 2013 г до днес) да сезира прокуратурата, за опасностите, които грозят държавата. Да предупреди депутатите, като вредят на държавата и тях какво ги грози.
83
2
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
Незабавно на обществото да сч даде справка за отлъчките на всеки депутат ; от трибуната на НС и сайтаКакви договорки, какви условия- има ръководство на НС- най висшия орган на републиката - да вземе в ръце управата на държавата незабавно.Отпадат всякакви сметки- държавата има дневен ред и ще го решавате или ще отстъпите мястото на следващите в листата депутати- до завършване мандата.Държавните дела нямат ваканция и отказът от участие в работата на НС е държавно престъпление...
82
3
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
Време е депутатите да рзберат, че не са изпратени в Парламента, за да стоят в колоарите пред микрофоните, а да участват в залата и решават въпросите на държавата. Ако създават кризи и вреди- време е да понесат санкциите на Конституцията.Сега топката е в ръцете на Председателя на НС.Главния прокурор да е готов за ареста на извършителите на това наи тежко престъпление- неизпълнение на задължението народен представитес с неучастие в работата, с блокиране работта
81
2
 
0
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
ISKAM KOMENTARYT SI TUK!!!!!!!!!!!!!!!!!
80
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОгато синдикати подкрепят работодатели - те не са никакви синдикати! Къде бяхте 2009-2013 година когато тиквяка "произведе" 400 000 безработни бре, другари синдикалисти ? Защо си мълчите когато "бизнеса" крие осигуровки, а сега скачате срещу дефицита в здравеопазването? Това (да си налягаш парцалите като виждаш че някой не плаща осигуровки, а после да скачаш срещу дефицита в здравеопазването) е цинизъм по комунистически!
79
0
 
2
 
! Отговори
off преди 10 години
На умряло куче нож вадят,а каде бяхте цяла година.
78
0
 
2
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Циркаджии, на умряла мечка нож вадите.Къде спахте 25 години,а вие работодателчета,подпари ви под задните части че големите лъвове тръгнаха да ви крадат паричките!?!
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оооо пълначите на бюджета ли намалят в тая държава, та са подсетени синдикатите да разровят жарта. Що бе, не ви ли кефят ромците за работници бе работодатели милостиви. Че те са ви слънцата бре - безропотни, честни и търпеливи, работещи за без пари. Или вече виждате около вас лайн@@а си, които вече нявмакой да чисти. Спокойно, ще свикнете с миризата, тя се е ваша. А докато стигнат до устите ви ще мине още време. Пък ние ще ви окуражаваме - да се не плащите. Айде съз здраве, ненагледни.
76
0
 
9
 
! Отговори
Тази отрепка! преди 10 години
Председателя на КНСБ, да ходи да се завре в миша дупка -- до сега лиза *** на Орешарски, сега ще излиза с ултиматуми.В единен хор го подкрепят всички организации креатури на БСП. Ясно прозира опита да се "задължи" правителството да "поработи" (разбирай да доокраде още малко, та да напълни още гушите на тези мекерета)Сус бре мекерета!
75
0
 
10
 
! Отговори
пенсионер- преди 10 години
Абе хора до сега къде бяхте зашто проспахте тези 25 години нали сте несменяеми поне доколкото ви помня, господата ТРЕНЧЕВ, ДАНЕВ,П.ДИМИТРОВ,КНСБ, КТ.ПОДКРЕПА ит.н..Няма КАКВО ДА се чака незабавно оставка , служебен кабинет и збори докато напълно неса я обрулили все оште има по клоните листа.
74
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На правителство в оставка нож вадят. Храбри синдикати и работодатели с общи икономически интереси.
73
1
 
6
 
! Отговори
от Ивайло Балабанов преди 10 години
Момчета, знам, че вече ви дотегнаи хлябът сух, и голата ракия,и тежкото небе на тази беднастрана, в която няма прокопсия...Великите й царски идеалиднес вече са митичен архаизъм.България търгува със парцалиот раклата на своя комунизъм.България е гладна просякиня.С душа поциганена, необута,тя проси чуждоземна милостиняпо пътя между Лондон и КалкутаНо да запеем, дявол да го вземе,със мъжки глас във тази нощ безроднаи нека екне - като в турско време,"Къде си, вярна ти, любов народна?"
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мааааааааааа-кя-та !(за сите на тая маса)
71
0
 
12
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Уважаеми съ-четящи и съ-пишещи, Колко от вас членуват всъщност в някакъв "проф-съюз"? Колко от хората, които лично познавате членуват в някакъв "проф-съюз"? Кои и колко бяха инициативите на вашите проф-съюзи в които вие участвахте през последните години? Колко от горните инициативи доведоха до реално подобрение заплащането ви или на условията ви на труд и почивка на мястото където работите? С какво друго проф-съюза или неговите ръководители засвидетелствуваха вниманието си към вас лично или р