Замразиха ранното пенсиониране до 2017 година

Хората ще се успокоят, смята Хасан Адемов
Обновена: 17 юли 2014 17:42 | 17 юли 2014 17:42, Камелия Цветанова
17
Замразиха ранното пенсиониране до 2017 година
Снимка: Булфото, архив

Парламентарната комисия по труда и социална политика одобри на първо четене законопроект, който предвижда сегашните условия за ранно пенсиониране на работещите в първа и втора категория труд да останат същите до края на 2017 година, а не до края на 2014 година.

Предложението за промяна на Кодекса за социално осигуряване е внесено в Народното събрание от депутатите от БСП Мая Манолова и Страхил Ангелов, припомня БТА.

Според сегашното законодателство хората, които са работили в тежки трудови условия /първа категория/ в продължение на 10 години, могат да се пенсионират след навършени 47 години и осем месеца за жените и 52 години и осем месеца за мъжете. Във втора категория условието за пенсиониране е стаж от 15 години и пенсиониране след 52 години и 8 месеца за жените и 57 години и 8 месеца за мъжете.

Ако са изпълнени тези условия, хората могат да подадат заявление за ранно пенсиониране, като сметките им в професионалните фондове се прехвърлят в НОИ.

Действащото законодателство предвижда от 2015 година възрастта за ранно пенсиониране да се покачва плавно.

Според социалния министър Хасан Адемов одобрените днес промени са частично решение на проблема и ще успокоят хората, на които им предстои пенсиониране, но трябва де се търси и дефинитивно решение. Той допълни, че има готовност да изцяло да се решат проблемите, но няма технологично време.

Разчетите на НОИ показват, че за удължаването на срока до края на 2017 година са необходими 187 милиона лева. В тези пари обаче не са отчетени сумите, които ще бъдат прехвърлени от професионалните фондове, каза управителят на НОИ Бисер Петков в отговор на въпрос.

В момента работещите в първа и втора категория труд са около 100 000 души. Прогнозите са през следващите три години да се пенсионират 8-9 хиляди от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
горския преди 9 години
Уважаема Камелия Цветанова.След като работите по тази статия искам да допълня-ранното пенсиониране не включва само стаж и възраст ,а още и точки до които трябва да се добереш.Ето аз имам 21 години стаж първа категория и възраст 56 години но немога да се пенсионирам защото не ми достигат точки.След този стаж започнах работа в чужда европейска корабоплавателна компания която не плаща никакви осигуровки.Независимо ,че всичко изкарано навън е влязло в България никой нищо не признава.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно хора, каквато и категория да сте до пенсия няма да доживеем, така че какво има да го обсъждаме това "ранно пенсиониране".
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМоля отговорете, защо премахнаха "Първа екстра категория" от уранодобива в която се искаше само СЕДЕМ ГОДИНИ. За тези все още живи, няма спасение, ще чакат 65г. ако изобщо ги дочакат?????????
13
1
 
9
 
! Отговори
mnenie преди 9 години
Искат да се пенсионират хора които над 40 години са работили труд с риск за живота а сега са изхвърлени като безработни ,никой не иска да ги наеме на работа защото са с куп болести и са амортизирани от тежкия труд който дълги години са работили.Искат да се пенсионират за да оцелеят а не да стават клошари.Не говоря за военни, за тези в тежките условия.Толккова ли е трудно за разбиране-хора със стаж над 40 години а им липсва възраст
12
0
 
15
 
! Отговори
Sick&Tired преди 9 години
До анонименВъв Варна ромите са получили едно време общински жилища, който са продали и за това са се населили на най-хубавото място в града-Максуда. По повод пенсионирането:кой иска изобщо да се пенсионира?Всеки знае,че цял живот се е трепал като роб и накрая получава пенсия от макс 150лв:50лв за хапчета,50 и повече за сметки и накрая ти остава плюс-минус 50,с които и хляб не можеш да си купиш.Ромите никога не работят,а се размножават постоянно?Как става това без пари?!? Защо го няма при нас?
11
1
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Проблема не е хората, които са първа и втора група труд и трябва да се пенсионират по-рано, а социална политика. Никой не казва колко пари се дават на *** за социални помощи, никой не казва като раждат на по 13 години, от къде взимат пари, за да им дават майчинство. Там отиват много повече пари и те потъват в една бездънна яма. Държавата за тях е длъжна да подсигури жилища а кой ги плаща? Вижте какво стана във Варна! Искат жилища като че ли на българите им се осигуряват такива от държавата
10
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ги взимайте тези неща толкова на сериозно. Скоро държавата ще падне, народа ще се вдигне и ще изколим и избесим всички агенти,комунисти,мутри,фесове, и всякаква подобна *** за да можем ние хората да заживеем щастливо и при нормални условия на живот. До тогава ще сме роби и ще търпим този геноцид.
9
5
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
I koi sq 6te raboti v parva kategoriq?4e nali horata zaradi tova sa tam?!
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дгд бедните
7
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се уважава трудът на хората с първа категория. Това са изключително тежки условия и те са внасяли много милиони левове в НОИ, които Дянков и Борисов се опитаха да откраднат, както и пенсионните фондове.
6
6
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
3-та категория, и то главно жените ще работим да 80 г. за да плащаме пенсиите на младите пенсионери! На 52 г. съм, с 31 г. трудов стаж, от тях само 7 месеца майчинство, но пенсия едва ли ще дочакам?!
5
5
 
36
 
! Отговори
1 преди 9 години
г-н Адемов,хората с трета категория,ще се пенсионират на 80год. така ли да разбираме,частичните промени направени днес.
4
17
 
30
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Няма такива безродни и безпътни инфантили като Станишев и компания. Последния номер е Орешарски уж подкрепя Кристалина , но Станишев казва , че Външен министър трябва да бъде жена социалист демек Италианката. Това не са хора , а *** , а още по малко Българи. Затова на изборите ще бъдат жестоко наказани.
3
11
 
18
 
! Отговори
Петко е герой преди 9 години
Уредиха милицията!
2
11
 
12
 
! Отговори
тошо преди 9 години
Слава на Бога !
1
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne da ostanat a triabva da ima takava kategoria ne parazitite v sofia da reshavat deto po cial den piat kafeta i sa nasianka mrasni kycheta ...