България не дължи обяснения на Русия!

МВнР с остра реакция за думите на Рогозин за "някой си Шаламанов"
Обновена: 8 окт 2014 16:50 | 8 окт 2014 16:41, Елка Василева
965
България не дължи обяснения на Русия!
Външният министър Днаиле Митов. Снимка: БТА

България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по повод коментар на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин за намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети.

В Туитър Рогозин пише, че „някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия“, като добавя линк към публикация в агенция ТАСС за решението на България да се откаже от руските бойни самолети.

Още по темата

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов обясни вчера във връзка с програмата "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", която предвижда замяна на руските бойни самолети с нов тип изтребители, че нищо не е предрешено. Ако прочетете решението на Министерския съвет - той възлага на министъра на отбраната в срок от 6 месеца да предложи мандати на основните проекти, посочи военният министър.

Шаламанов каза, че доколкото му е известно в България през последните двайсет и няколко години никога не са летели повече от 4-5 изтребителя. Така че, ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири- петкратно в по-добро състояние, коментира още той.

В своето изявление днес външният министър Митов определя заявеното от руския вицепремиер като напълно неприемливо.

Външният ни министър посочва, че  квалификациите, отправени от Рогозин към българския министър на отбраната, са крайно недостойни. „Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават липса на уважение към българските институции и държава“, посочва Митов в изявлението си.

По повод подразбиращите се от думите на Рогозин обвинения в нелоялност Митов   заявява, че  „България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни“.

Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си, припомня външният министър.

Митов отбелязва, че „отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес“. Той обаче посочва в края на изявлението си, че коментари, като този на Рогозин, не допринасят за подобно развитие.

Съобщенията за отказ на България от руските изтребители и хеликоптери предизвика остри реакции в руските медии. „Българските политици продължават да ликвидират собствената си страна и да тласкат населението към протести“, "Антируският курс на София се очертава все по-ясно от ден на ден", пишат медиите в Русия. Според руско издание България е приета в ЕС "не за благото на населението в тези страни, а за да бъдат лишени от възможността да сътрудничат с Русия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


965
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
580
0
 
1
 
! Отговори
bg air force преди 9 години
kogato edin postoyanen klient se otkazva ot postoyanna konsumacia na stoki ot edin dostavchik, si ima nyakakvi osnovania.Kakvi sa osnovaniata da smenim samoletite na Rusia s samoletite na USA, Sweden ili drugi?! Dobre e da ni informirate kompetentno kakvi sa tehnicheskite kachestva na stokite i tehnite ceni, kakto i vidovete na plastaneto na stokite i vremeto na plastaneto. kakvi sa garanciite, kolko vreme, kakvi sa usloviata po poddrajkata i rezervnite chasti, obuchenie na tehnik personal?!
579
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 856 народният съд е създаден по решение на Съюзниците от втората война . А Чърчил искаше на мястото на София да сади картофи ,като преди това Англо-Американските самолети избиха хиляди Българи и стотици деца загинаха или останаха инвалиди заради хвърлните от тях минирани, кукли и играчки. Затова старите хора ни учеха ,ако намерим някъде ,кукла ,играчка химикалка, да не ги бутаме защото може да са заредени и да се взривят . И добавяха - американците ги хвърлят!
578
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отваряне на южната граница
577
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на рогозин в раша му казват дупе на таборетка какво повече да се каже
576
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До рускиня до Р.Рами бягаи де кво правиш тук въри у сибир
575
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците са ни освободили, но дали заради братска любов между славяните или защото са добри самаряни... или защото са искали по-голям контрол върху Черно Море? Ами териториите, които печелят от войната? Ами факта, че са ни превърнали в *** до 1989-та?Чудовищните убийства, обезглавил българската интелигенция покрай Народният Съд през 1945 г. е изпълнен по команди от Москва. Били сме техни слуги и лакеи, и нищо повече.Няма нищо братско тук. Да си заврат славянщината у ....
574
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахах, много "суверенни" станахме изведнъж )))
573
6
 
3
 
! Отговори
ПРОСТ НАРОД преди 9 години
Е Българи толкова сте жалки че ме е срам че съм Ви сънародник! Толкова безобразно глупави хора без елемнтарно възпитание и образование, но с безгранично самочувствие! Толкова сте неграмотни и неориентирани и въпреки това от нищо не сте доволни, може би Вие можете по-добре ??? Съмнявам се че можете нещо изобщо , освен да чакате с отворени устички някой да Ви подаде залък хляб! От толкова мързелива нация никой не иска съвети така че земете се в ръце и градете стига плямпахте *** !!!
572
3
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
До 846 то основателя на България има паметник ама в Стрелча :))) какво да говорим. На кан Крум в Пловдив, паметника му е забутан в ж.к Тракия, ама Альоша от далеч се вижда !!!Не ме питай като са ми идвали на гости колеги от чужбина какъв срам бера докато им обяснявам чии са тия паметници !!!Ама ако кажеш на русофилите да вдигнем паметник на кан Аспарух и Кубрат в София, очите ти ще издерат - щото нали от тях сме взели само името и нищо повече :))) Ние сме "славянски братя" с руснаците :))
571
5
 
3
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ до РР преди 9 години
До Р.Р. - и кой да дойде тук? Джихадисти, платени от цру? Това ли искаш? Наистина сте свършили, момчета! Жалко за България, ако повечето са като вас! Не знаете, но и не искате да научите - това ви е кредото. Мислите, че с демокрацията е дошъл и края на историята. Обаче историята е променлива, момчета. И и *** само един край! Той се казва апокалипсис! Към това това ни водят вашите холивудски идоли! Прогледнете! Махнете розовите очила, дори и да са рейбаН!
570
2
 
6
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
До рускиняАйде побързайте, че много време се задържахте
569
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До АРАХАНГЕЛ - Какво си.....? Освен да си мечтал нещо покрай бмв-то 6-та употреба, на някоя чалга звезда фалшивите цици и адидаса менте....не вярвам нещо друго да си .......
568
5
 
13
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
....и пак ще попитам - защо никой не скача, че години наред т.нар. македонци се подиграват с нас и с историята ни, защо не скачате срещу базите на сащ у нас, които не ни плащат и 1 стотинка наем, за разлика от гърция и турция, където плащат милиони? Защо не скочихте, когато холивуд пусна онзи *** филм с том ханкс, чийто герой *** беше българин? Русия ли е виновна, че за 25 години останахме 5 млн. българи? Русия ли е виновна, че *** се множат, а момичетата ни проституират? Кажете!
567
5
 
11
 
! Отговори
АРХАГЕЛ до рр,абв... преди 9 години
Момчета, най-страшното нещо на този свят е незнанието! То е още по-страшно, когато е комбинирано с тъпоглавие! Някой от вас ходил ли е по света? А в Русия някой ходил ли е? Пишете абсолютни глупости тук! Такива глупости, че мога директно да ви кажа източниците ви - БГ телевизии и други медии, които преписват всичко дословно от щатски и ес медии. Това се нарича зомбиране, момчета, а не научаване! Все пишете, че русите били пияни. А англичани и скандинавци какви са? Аз по-големи пияндета не знам!
566
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zasto govorite gluposti ...Gotce i Volen daljat obqsneniq na Putin...nali lapat komisionni dokato bratushkite vi lapat i ograbvat darjavata
565
4
 
10
 
! Отговори
ARHANGEL do рускиня преди 9 години
Госпожо, абсолютно сте права в коментар 844! Не обръщайте внимание на шепа сбъркани млади момчета, които са "образовани" и възпитани от холивуд и"отворено общество"! Те не представляват Българския народ. Те нито знаят, нито могат нещо! Седят цял ден пред компа, мечтаят за старо БМВ, което да им дойде "на далавера" отнякъде и се възхищават на смелите американски войници от филмите. Не ги съдете! Те толкова си могат. Мама и тати ги хранят, работа все няма за тях, обаче са демократи и "европейци" :
564
4
 
6
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
До рускиня до 837Да и ние го виждаме грозна гледка е. Но ти защо седиш тук? Не ти харесва демокрацията в Русия ли? или сивите ви градове? а може би алкохолизираната ви нация.
563
4
 
1
 
! Отговори
da, razbira se преди 9 години
Така е. Но ... някакъв все още пъпчив мини-стАр без бодли да се ежи на Мечката е трагично и тъжно... Относно самолетите. По-добре вземете средни по големина и малки по цена безпилотини самолети. Така и така гориво няма, летците летателни часове нямат. Ще ни свалят с автоматите и с картечниците, та камо ли със зенитни ракети. Купете китайски зенитни комплекси - аналог на руските С-300. Това е разумно (!!). Другото за 3-та ръка Ф-16 е ужасяващо.
562
0
 
2
 
! Отговори
Gorko преди 9 години
Какъв ужас, вместо да си намерим грамотен преводач говорим само...
561
6
 
6
 
! Отговори
Р.Р. преди 9 години
Що за Българи сме?Може ли да кажете в коя друга страна има паметник или монумент на чужд император пред техния парламент? Да не изброявам на колко велики Български царе и възрожденци нямаме паметници.А сега се запитайте? от освобождението на България 1878г. под чия диктовка става управлението в България.