Парламентът преправи бюджета на кабинета "Орешарски"

Ремонтът беше подкрепен на първо четене от ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ
Обновена: 18 ное 2014 18:06 | 18 ное 2014 18:03,
18
Парламентът преправи бюджета на кабинета "Орешарски"
Снимка: архив, Ройтерс

Парламентът актуализира бюджета за тази година, написан от кабинета на Пламен Орешарски. Това стана на първо четене след почти три часа дебати. За промяната гласуваха 123, против бяха 42, 41 се въздържаха.

Актуализацията беше подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и ПФ. Против гласуваха БСП и „Атака“. ДПС и БДЦ се въздържаха. Един депутат от Патриотите гласува с "въздържал се", а един от ДПС беше против.

По-рано депутатите актуализираха и бюджета на Здравната каса и отпуснаха още 100 млн. лева на НЗОК.

Още по темата
С промяната на бюджета депутатите отпуснаха допълнително пари на редица министерства. Най-много ще получи МВР - 125,7 млн.лв.

50 млн. лв. ще получи социалното министерство, 24,2 млн. лв. - здравното министерство, по 16,4 млн. лв. - земеделското министерство и министерството на регионалното развитие. 10 млн. лв. ще бъдат отпуснати на ВСС, 5 млн. лв. на правосъдното министерство, 3 млн. лв. - на Външно министерство, и 70 млн. лв. - на Държавен фонд „Земеделие“.

Заради дефицита се предвижда и поемане на нов държавен дълг до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. Той включва и предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2,9 млрд. лв.

По-рано днес бюджетната комисия даде мандат на кабинета да води преговори за поемане на външен дълг до 3 млрд. лв.

По време на обсъждането в пленарната зала БСП и ДПС подложиха на критики промените в бюджета. Според лидера на ДПС Лютви Местан актуализацията е нужна, но не с предлаганите от кабинета параметри. Той допълни, че ремонтът на бюджета се прави и заради дупката в КТБ. Местан обаче отрече това да е банка на сараите и попита защо този „син език“ облъчва обществото с митологеми.

Лидерът на БСП Михаил Миков пък нарече актуализацията „първи бюджет на второто правителство на Бойко Борисов“. Той го разкритикува, че сериозно посяга върху прозрачността. Миков разкритикува разпоредбата, според която правителството ще утвърждава бюджета на Сметната палата, която пък трябва да контролира бюджета на Министерския съвет.

"Уважаеми колеги от ДПС и БСП, имахте уникалния шанс да се измъкнете от дебата за огромната каша, която забъркахте“, отвърна на критиките финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че актуализацията в бюджета плаща сметката на предишните управляващи.

„Но зад нея са българските граждани, нима сте против да платим социалните помощи на българските граждани, нима сте против да платим на земеделските производители, на животновъдите?“, попита Горанов.

Той призова социалистите да не клатят валутния борд с неразумни и небалансирани законодателни промени.

"Не искам да адвокатствам на служебното правителство, защото нито вие, нито то имате вина за бедствията и наводненията, които се случиха през лятото, но сякаш в един момент и природата се бунтуваше срещу това, което се случваше в държавата", заключи накрая финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Орешаков преди 9 години
Новите парламентаристи са по-орешарски настроени от миналото правителство.Тогава бяха против да се изтегли заем от 1 милиард,а сега са съгласни да теглят 4 и половина милиарда уж заради бедствията и наводненията.Всъщност потопените хора и къщи няма да видят никаква полза от тези заеми.Най-много да се произведем нови милионери.А случаят КТБ трябва да влезе в учебниците.
9
5
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
ГЕРБ като застанат на власт много обичат да харчат пари които са изцедени от народа или трябва да се вземат в бъдеще.През 2009г. когато ГЕРБ поеха власта фискалния резерв беше 8.8млрд., когато бяха изгонени от народа от власт бяха останали 3.8млрд. От Здравната каса изчезнаха по необясним начин още 1.5млрд. Кой открадна парите? Къде ще отидат парите от този заем?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тервел, нали това беше плана още от началото - клатим банковата система по чужда поръчка за да вземем заем след това от поръчителите и да виним предните до крадем от баката и от заема, а неудобните ще са виновните.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Прибирам сеДнесВкъщиАко можех щях да ти сложа 10 +
6
19
 
12
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Такова престъпно правителство като това на БСП-ДПС-Атака никога не е имало в България . Да откраднеш 5 милиарда лева и да дадеш на пенсионерите 4.50 лв. на месец или 15 стотинки на ден е повече от престъпление . Само за тази подигравка Станишев , Местан , Сидеров и Орешарски трябва да лежат в затвора .
5
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
оРЕШАРСКИ ни върна 10 години назад.ФАКТ.В това число разбирайте партиите които го подкрепяха.
4
11
 
28
 
! Отговори
222 преди 9 години
Тези пак почнаха да се оправдават с предното правителство Пак цял мандат ще ги слушаме колко са добри и колко лоши били предните. Едно си баба знае, едно си бае.
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кои са кредитополучателите, неизплащали своите кредити в КТБ? Аз не разбрах - кои, кои, кои???
2
2
 
28
 
! Отговори
Прибирам сеДнесВкъщи преди 9 години
пускам телевизора и попадам на парламентарните дебати за бюджета - някаква кака тъкмо "йекаше" и "мйекаше", тоест, изказваше се. Като се заслушах в думите й, изричани с умоляващ тон, прихнах да се смея неудържимо.Каката апелираше да се осигурят пари за "социални помощи и ИНТЕГРАЦИОННИ надбавки" на онези хора, които нямали други доходи. Защото, ако не вземат помощите, нямало да могат ДА СИ ПЛАТЯТ СМЕТКИТЕ !!!А ***, како! Тези, дето ги интегрираме откакто се помня, кога са си плащали сметките?!
1
1
 
28
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Тия не разбраха ли, че здравната каса е бездънна яма, която колкото и да наливат никога няма да стигат?! По-добре въведете закони, чрез които задължавате малцинствата (и то едно определено) да си плаща данъците и осигуровките. Тогава може и да стане нещо в положителна посока...